Vem du är beror på var du bor

Kulturgeografen i mig vaknade raskt till liv när jag nu i veckan hittade en ny studie som säger att var i Storbritannien du bor bestämmer din personlighet. Fyrahundratusen britter har frivilligt fyllt i ett frågeformulär kallat ”The Big Personality Test” och ur detta har man dragit slutsatser som är ganska intressanta.

Studien visar att de mest extroverta britterna inte helt överraskande finns i London med ett stort gap ner till övriga där omgivande grevskap och delar av sydkusten ligger bäst till. Londonborna är däremot inte särskilt trevliga vilket väl inte förvånar de av oss som rest en del i övriga landet och kan jämföra. Det är helt enkelt för stort och anonymt och en hel del stress precis som i många andra huvudstäder och stress gör ju ingen särskilt trevlig. Absolut trevligast är man istället i skotska högländerna  och Shetland och därefter övriga delar av Skottland med undantag av Glasgow – återigen landets största stad. Vi är många som kan gå i god för att skottarna i allmänhet är ett trevligt släkte och inte alls snåla som ryktet säger, tvärtom. Trevligt är det även i Norfolk och Devon (särskilt norra och det håller jag som gillar Ilfracombe med om).

Stressade Londonbor?

Stressade Londonbor?

Mest introvert är befolkningen tydligen i Lincolnshire och i stora delar av Wales och Lincolnshire känner jag till ganska väl och kan nog hålla med en del. Det är helt enkelt avlägsenheten – här finns inga stambanor och inga storstäder (största staden Lincoln har med näraliggande byar bara 130 000 invånare och grevskapet är stort). Det introverta hänger ju samman med blyghet och här någonstans börjar jag ana varför Wales inte säljer sig mer till världens turister – de är för blyga och introverta.

Samvetsgrannhet har också undersökts och där kommer Devon återigen högt liksom norra delarna av Cotswolds. Ganska högt upp hamnar också övriga Syd- och Sydvästra England, East Anglia och skotska högländerna. Samtliga större städer har låga poäng men också södra Skottland, Northumberland och i stort sett hela Wales i olika utsträckning. Walesarna är däremot i stort väldigt öppna för nya upplevelser vilket man också är på Hebriderna och Orkney som ju alltid fått ta emot besökare från havet. Även södra Devon sticker ut i öppenhet och är ju ett populärt turistmål.

Luskentyre på Harris - öppet för nya influenser Foto: F. Leask

Luskentyre på Harris – öppet för nya influenser Foto: F. Leask

Lite otippat fick också neurotiskhet komma med i undersökningen och även här sticker hela norra Skottland ut som allmänt fullt av balanserade invånare tillsammans med grevskapen väster om London men också norra Devon. Det blir mer och mer frestande det där med de billiga husen där…Mest neurotiska invånare hittades i södra Wales och i Lincolnshire som fick sticka ut igen. Man kan tro att det bara är fullt av introverta neurotiker där alltså men det är det naturligtvis inte. Bara något mer än i övriga landet.

Norra Devon - en vinnare.

Norra Devon – en vinnare.

Var det något som förvånade? Jodå, att människor i Yorkshire Dales var mer extroverta än snittet. Det här kan ha att göra med all turism och nationalparken tänkte jag först men Lake District och North York Moors har inte samma siffror. Kanske har det att göra med att det faktiskt finns många Londonbor med dubbelt boende men det undrar jag. Så många är de inte. Också Fife norr om Edinburgh verkar mer extrovert än sin omgivning – kan det vara St Andrews universitet som gjort människor extra sociala och till och med lockat kungligheter eftersom det som bra universitet kunnat påverka en relativt liten region?

Ska man tro på detta? Tja, undersökningen är gjord som ett samarbete mellan universitetet i Cambridge och BBC och det är ju seriösa aktörer. Jag tycker personligen att den stämmer ganska bra med hur jag ser olika regioner. Däremot är det ju alltid svårt att generalisera och en väldans massa som spelar in när det gäller personlighet. Dessutom är deltagarna i den här undersökningen i högsta grad frivilliga och inte slumpvis utvalda eller så.

7 kommentarer

 1. visst är skottar trevliga!

  Gilla

  1. Ja otroligt.

   Gilla

 2. Undrar vem som finansierar en sån undersökning och vad man tänker använda resultatet till? Undrar förresten också hur det skulle bli om man gjorde samma undersökning i Sverige…? 😉

  Gilla

  1. Ja det framgår inte mycket vad den tänkt användas till så det får jag kanske gräva vidare i.

   Gilla

 3. Miss Marie · · Svara

  Jag kan bli galen på alla generaliseringar i det här landet! Southeners är på ett sätt, northeners är på ett annat sätt. Är du från Liverpool är du sådär och kommer du från Birmingham är du såhär. Och kommer du från Sverige är du blond, blåögd och sexgalen! Nej, jag har inte mycket till övers för såna här undersökningar, hur seriösa de än är…

  Gilla

  1. Southerners och Northerners är verkligen extremt och där tycker jag det är något bägge sidorna valt att hålla liv I själva ända sedan Dannelagen upplöstes…Det tog tid för min man att känna sig avslappnad I Sydengland när jag drog dit honom.

   Gilla

 4. Vi ar valdigt extroverta och oerhort trevliga i Sheffield iallafall 😉 norr och soder grejen finns ju i sverige ocksa med nollattor och fjolltrask och sveriges bak- och framsida och allt vad det ar.

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Deckarlogg

Tänkt & tyckt om deckare och annan krimi

lite mera rosa

vardagslyxen – nära & långt borta

Skriv & Res med Therese

Therese Fredriksson, aspirerande författare. Resor, författande, böcker och kulinariska upplevelser. Gärna i kombination.

Rule Britannia

- alt i anglofili

The London Foodie

Bloggen om England och övriga Storbritannien

Hattrick

En blog om damfotboll av Rainer Fussgänger

Halloj världen!

En blogg av Inger Hansson. Om resor och hållbarhet. Om vackra platser. Om Instagram och andra sociala medier. Om fotografi, natur och lite av varje.

Bortugal

Borta men hemma. En blogg om en familj som längtade bort och hittade hem.

People in the Street

Bloggen om England och övriga Storbritannien

Att resa-podden

Bloggen om England och övriga Storbritannien

Matochresebloggen

Bloggen om England och övriga Storbritannien

Ladies Abroad

Reseberättelser, resetips och resefoton

Travel on a Cloud

Bloggen om England och övriga Storbritannien

City Lover Reser

Bloggen om England och övriga Storbritannien

JENNIFER STROUD

Bloggen om England och övriga Storbritannien

%d bloggare gillar detta: