Barnvänligt och historiskt i ett

Idag har Richard III:s återbegravning påbörjats och jag hade egentligen tänkt att innan dess ha skrivit ett inlägg om allt tjafs som varit runt detta men jag har blivit så deppig av det kommersiella jippo det hela har blivit att jag måste smälta det lite först. Under tiden kastar vi oss därför till något som faktiskt har anknytning till honom ändå. Det börjar lacka mot påsk och ett av mina mest lästa inlägg nu är det om påsk med barn i London. Eftersom ni alltså söker efter tips på saker att göra under påsken så måste jag tipsa om ett av de roligaste utflyktsmålen för skolbarn alla kategorier – gör en dagstur till Warwick Castle! Håll till godo med lite dystra vinterbilder av en spännande plats och ursäkta att ni fått vänta. Dottern spelade oavgjort mot AIK imorse och därefter var det damernas tur att spela oavgjort i en spännande Champions League-match mot Wolfsburg så det har varit en dag helt i damfotbollens tecken.

Warwick Castle, maffigt redan vid entrén.

Warwick Castle, maffigt redan vid entrén.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Välkommen in till Warwicks slott.

Välkommen in till Warwicks slott.

Det stora slottet i Warwick påbörjades av Vilhelm Erövraren runt 1068 och förstärktes en hel del under de följande århundradena inte minst under Henry II så vad man ser idag är ett riktigt imponerande medeltida stenslott. Det är lätt och inte så dyrt att ta sig hit från Marylebone station i London och tar en och en halv timme. Från stationen kan man sedan gå på 15-20 minuter genom staden eller ta en taxi från stationen för några pund. Både tågresa och slottsinträde kan du köpa online innan din resa så sparar du pengar. Just påsken är kanske inte allra bästa tiden för ett besök egentligen eftersom även britterna har påsklov och det kan vara mycket folk men det är det å andra sidan i London också just då så du kan lika gärna ta barnen med hit där det är fullt av aktiviteter. Barnen kan prova bågskytte, det kastas eld från världens största trebuchet (motviktsslunga – katapultens efterträdare) och det är falkoneraruppvisningar bland mycket annat (program finns på hemsidan och inkluderar även tornerspel sommarhalvåret) och här finns en stor äventyrslekplats.

Trebauch och andra vapen på ön i floden Avon.

Trebauch och andra vapen på ön i floden Avon.

Slottet användes som försvar fram till 1600-talet och gavs till familjen Greville 1604. Under inbördeskriget var familjen parlamentarisk och slottet höll emot en rojalistisk belägring. Familjen gjorde om slottet inuti och skapade ett palats och det är till stora delar detta som finns att se här idag för den som vill se insidan. Man börjar med den stora hallen vid entrén där alla möjliga saker samlats för dagens besökare. En av Oliver Cromwells dödsmasker (hur många gjordes egentligen?) finns här liksom olika vapen från inte minst 1600-talet och vad jag själv gillade som hästmänniska var två stora hästar i tysk respektive italiensk rustning. Härifrån tar man sig sedan vidare till familjens fantastiskt dukade matsal och olika sällskapsrum. Ett rum hyser dessutom drottning Annes säng där hon faktiskt avled fast sängen inte stod just i Warwick då utan på Kensington Palace men själv fastnade jag i ett annat rum som fått bli en utställning om Tudors för där fanns en monter med Elizabeth I:s sadel. Det här var dagens mest fantastiska upplevelse för hästtjejen och anglofilen i mig. Vilken skatt!

Cromwell ser dig

Cromwell ser dig

Drottning Annes säng.

Drottning Annes säng.

Elizabeth I:s sadel

Elizabeth I:s sadel

Sedan 1978 ägs slottet av Merlin som driver Madame Tussauds och många andra sevärdheter och därför har den här biten gjorts väldigt levande med vaxdockor av familjemedlemmar i olika sammanhang. Jag som kom hit för slottets medeltidshistoria tyckte faktiskt att den här biten var riktigt välgjord med drinkar i biblioteket, kortspel för herrarna och damer som samtalar på varsin chaise lounge. Övervåningen känns som rena Downton med sin långa korridor och olika sovrum och slottet har också en massa konst, inte minst målningar av kungligheter.

Damernas rum

Damernas rum

Jag själv kom alltså hit på grund av slottets äldre historia och blev lite besviken på att familjen Greville förändrat slottskapellet så pass att det inte finns många originaldetaljer kvar även om rummet är detsamma. Istället begav jag mig ut och upp i tornen som var något jag sett fram emot. Slottet börjades i ”motte and bailey” stil med en upphöjning med en borg. Vi gav oss upp på denna Ethelfleda’s Mound (uppkallad efter Alfred den Stores dotter som var här först)  med fin utsikt bort över Warwicks stad och ner mot de stora gräsmattorna där olika evenemang äger rum och i bättre väder hade vi kunnat se en del av det som pekades ut på skyltar såsom grannstädernas kyrkspiror och Cotswolds kullar. Den här delen av slottet är en isolerad bit så vi fick gå ner igen och vidare till nästa bit – The Bear and Clarence Towers. Det var Richard III som lät bygga dessa två torn 1480 så det här var såklart höjdpunkten för mig. Däruppifrån kunde vi se hur en afrikansk gam flög runt och visade upp sig och fågelshowen äger rum tre gånger om dagen ungefär – på borggården står en tavla med information om dagens evenemang. Jag är själv inte så förtjust i djur i fångenskap men vackra är de och just gamen fick vi veta har varit svårt utrotningshotad i det vilda men det får man ju ofta höra som försvar. Tar du dig ner till aktiviteterna vid floden så kan du se fåglarna på nära håll när de vilar.

Några av de äldre delarna av slottet.

Några av de äldre områdena.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Från de två tornen kan man gå vidare längs skyttevärnen och upp i det maffiga Guy’s Tower. Det står redan nere på borggården att du måste veta att du kan klara av de flera hundra trappsteg detta innebär för när du väl börjat är det svårt att vända och från Guys torn med fin utsikt över floden Avon går promenaden dessutom vidare över fler skyttevärn till slottets enormt tjocka vakttorn (”barbican”) där du för en gångs skull får en riktig inblick i ett sådant ovanifrån vilket känns värdefullt för den historieintresserade. Därefter bär det nerför Caesars Tower så du kommer att känna allt detta i benen nästa dag.

Utsikten mot Caesar's Tower från Guy's Tower

Utsikten mot Caesar’s Tower från Guy’s Tower

Vakttornet uppifrån.

Vakttornet uppifrån.

Den som betalar extra kan här under välja att gå ner i de gamla källarhålorna under vakttornet där du får en upplevelse i regi av Tussauds om medeltidens hemskheter. Inget för småbarn men de lite äldre i kön såg förväntansfulla ut när slottets narr tog dem med in bland tortyrredskap och annat. Har man varit på någon av deras Dungeons i London, York och liknande så vet man vad man kan vänta sig så det kändes inte värt det för oss. Vi gick istället vidare ner i utställningen The Kingmaker som var en annan höjdpunkt. Med untantag för Henry II:s övertagande av slottet 1153 så var slottet i Earlen av Warwicks ägo från 1088 och framåt och Richard Neville kallad ”Warwick the Kingmaker” är den mest kände av dessa eftersom han spelade stor roll under Rosornas krig då han bland annat fängslade kung Edward IV (Richard III:s äldre bror) här på slottet efter att tidigare ha varit med och gjort honom kung – det är ett komplicerat krig det där. Vi var naturligvis tvugna att gå ner i fängelsehålorna men Edward lär inte ha behandlats riktigt så illa att han led där nere vilket andra definitivt gjorde, inte minst i ”de bortglömdas håla” med galler över. Brrr.

The gaol. Tänk att glömmas bort här nere.

The gaol. Tänk att glömmas bort här nere.

Utställningen om The Kingmaker började med att vi kunde läsa hur vi skulle hjälpa honom att förbereda sig inför slaget vid Barnet som då var en egen by utanför London. Det här hade jag som Ricardian såklart inte en tanke på att göra för här slogs han mot just Edward IV och den blivande Richard III så att Edward kunde säkra tronen. Dock var det en bra utställning trots denna inledning och här kom Tussaudsgruppen verkligen fram till sin fördel i en berättelse där vi fick besöka slottssmedjan med vapensmedja, alkemist, hovslagare och en mängd annat och sedan vandra vidare till salen där The Kingmaker själv resonerade med sina närmaste män, kvinnorna sydde färdigt textilier och soldaterna fördrev tid i väntan på avfärd. Här kan de barn som vill dessutom klä ut sig till kung och ta foto som går att köpa för dyra pengar. En rolig del av slottet som gjorde 1400-talet levande eftersom det luktar och låter dessutom.

Warwicks häst görs redo

Warwicks häst görs redo

The Kingmaker i samtal.

The Kingmaker i samtal.

Warwick var en blandad upplevelse för mig som älskar engelsk historia. Jag ville ju ha en guidad rundvandring och få veta var Richard III:s drottning Anne föddes — hon var The Kingmakers yngre dotter. Jag ville veta exakt var Edward hölls fången och en massa sådant vilket jag vet att jag hade fått på ett slott som lämnats ifred. Nu var det hela alltså mer av en turistattraktion och detaljer får den som vill istället försöka läsa sig till men om du bortser från detta och framför allt kommer hit med barn så är det en fantastisk dag. När du väl gått runt inne på slottet kan du alltså ta dig ner till floden och ön med vapenuppvisningarna och där kan du vandra nedanför slottet fram till dess vattenkvarn där det länge bedrivits ålfiske och där du ser den gamla förfallna slottsbron romantiskt överväxt framför den nyare bron. Här nere finns också en trädgård att besöka sommartid och slottet har också en egen rosenträdgård. Souvenirbutiken hade jag väntat mig mer av för också den andas Tussaud istället för historisk litteratur men jag tror ändå jag vann på besöket i och med den där utställningen om The Kingmaker. Det enda som är lite trist är matutbudet. Det står små korv- och snackskiosker strategiskt utplacerade på borggården och en med fish & chips nere vid floden men inne på slottet finns annars nuförtiden bara en pizza och pastabuffé vilket såklart är populärt för barnfamiljer och just vad Tussauds har tänkt men inte så bra för de av oss som vill äta nyttigt och jag såg flera vuxna som besviket vände de också. Ät huvudmålet inne i Warwick istället och hoppas att de snart ändrar tillbaka detta till en vanlig restaurang. Något kommer du vilja stoppa i dig för det tar tid att upptäcka detta enorma slott och det går åt energi i alla trappor.

Det vackra båthuset

Det vackra båthuset

Slottet från floden

Slottet från floden

Romantisk bro

Romantisk bro

 

Annonser

2 kommentarer

  1. Åsa FM · · Svara

    Låter som en trevlig dagstur från London.

    Gilla

    1. Ja det är det men försök välja en tid utan skollov om ni bara är vuxna i sällskapet. Det finns ett bra tea room i närheten också men det får bli ett eget inlägg.

      Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

Hattrick

En blog om damfotboll av Rainer Fussgänger

Halloj världen!

En blogg av Inger Hansson. Om resor. Om Instagram och annan fotografi. Om natur. Om Karlshamn, Kristianstad, vatten och lite av varje.

Bortugal

Borta men hemma. En blogg om en familj som längtade bort och hittade hem.

People in the Street

Bloggen om England och övriga Storbritannien

Att resa-podden

Bloggen om England och övriga Storbritannien

Matochresebloggen

Bloggen om England och övriga Storbritannien

Ladies Abroad

Reseberättelser, restips och resefotografier

Travel on a Cloud

Bloggen om England och övriga Storbritannien

City Lover Reser

Bloggen om England och övriga Storbritannien

Jennifer Stroud

Bloggen om England och övriga Storbritannien

cornishbirdblog

Little Local Adventures

Runtklotet

En blogg och resesajt med tips, texter och bilder från intressanta resmål runt om i världen

Round the Island

Walking round the coast of Mainland Britain

Diary of a Northern Teaist

Tea is a journey. This is my travelogue.

Storartad Förlag & Marknadsföring

Bloggen om England och övriga Storbritannien

En vandrares tankar

"Jag låter tankarna fara medan fötterna går"

%d bloggare gillar detta: