Sot och kultur om vartannat

Det har varit mycket historia och puttinutt de senaste söndagsutflykterna så idag känner jag att det är hög tid för ett storstadsbesök. Häng med till Leeds som är Yorkshires största stad även om Sheffield har nästan lika många invånare.

Efter några veckor som Yorkbo kände jag att jag nog borde ta mig till Leeds för just den där storstadskänslan. Vad kunde man tänkas hitta i staden jag inte kunde något om alls annat än att den hade ett fotbollslag och en massa fina arkader? Jag hoppade på bussen som korsade det platta Vale of York och så småningom kom Leeds förorter närmare allt eftersom landskapet höjde sig. Jag började känna mig allt underligare till mods och insåg snart att detta berodde på att jag nu passerade gata efter gata fulla av sotiga tegelhus och små kvartersbutiker i låga köpcentra med gallerfönster och plywoodskivor och en och annan pub som såg allt annat än inbjudande ut. Plötsligt öppnade sig landskapet ner i en gryta och var det inte ett kolkraftverk jag såg där på andra sidan medan vi tog oss förbi höga kommunala bostadskvarter i nedförsbacken in mot centrum? Inte undra på att allt var så sotigt och deppigt jämfört med de ljusare Sheffield och Bradford.

Pub eller arbetsförmedling? Oklart i Harehills. Foto: Wikipedia

Pub eller arbetsförmedling? Oklart i Harehills.
Foto: Wikipedia

Nej, Leeds tillhör inte mina favoritstäder men så var också ovanstående mitt första intryck. Ett gytter av motorvägar och sotiga hus. Sedan dess har jag återvänt flera gånger eftersom det trots allt finns massor att göra här. Stadskärnan är som engelska storstäder är mest med en blandning anskrämliga 60-talskontor och vackra pampiga byggnader från industrins storhetstid och det är mitt i detta du hittar pärlor om du inte låter dig nedslås av att även järnvägsstationen är mörk och ful utan tar dig ur den och fram till Leeds Art Gallery uppe vid stadshuset. Är du konstintresserad så är ett besök här ett absolut måste. Skulptörerna Henry Moore och Dame Barbara Hepworth var bägge från Yorkshire och har självklara platser här men också den kanske mest kände skulptören av alla, Rodin, finns representerad och då har jag inte ens nämnt all annan konst. Här tog det mig timmar att gå runt och jag botaniserade länge i museibutiken efteråt och hade inga problem att se varför det här ofta kallas Englands bästa konstmuseum utanför London.

Kultur är stort i Leeds och inte bara på grund av universitetet. En gång begav jag mig till West Yorkshire Playhouse för att se skådespelaren Richard E. Grant berätta om sin självbiografi och blev förvånad över att se en fantastisk teaterbyggnad med scenen i mitten, trevlig restaurang och återigen en underbar butik med all möjlig litteratur och roliga kort. Med gästspel från olika hörn av landet finns det alltid något spännande att se för olika åldrar. Inte långt härifrån hittar man vad jag själv tycker är något av det roligaste staden har i form av Kirkgate Market. Jag älskar engelska marknader med allt från tvättsvampar till fläskstek och Leeds har flera men det här är en av landets största och dessutom i en gammal vacker saluhall med gröna järnbågar i taket och full ruljans i marknadsstånden.

Foto: Tim Green

Kirkgate Market.  Foto: Tim Green

Nu är det kanske inte just vardagliga engelska marknader som gjort Leeds känt för fin shopping men då finns istället en av stadens vackraste byggnader – Corn Exchange alldeles runt hörnet. Byggnaden från 1864 användes som namnet visar till försäljning av allehanda sädesslag förr men är idag full av oberoende butiker i övervåningens arkader medan det med ny fastighetsägare kommit in fler restauranger på bottenvåningarna nu än sist jag var här. Letar du efter det där lilla extra både shoppingmässigt och i arkitektur så får du alltså heller inte missa de fina arkader staden är så känd för. Ta dig till Victoria Quarter och botanisera. Vill du sedan ha något mer modernt så finns alla bekanta kedjor i närheten – faktiskt även Harvey Nichols som tagit sig hit från London.

Leeds Corn Exchange Foto: Wikipedia

Leeds Corn Exchange Foto: Wikipedia

County Arcade Foto: jungpionier

County Arcade
Foto: jungpionier

Barn kanske inte är så intresserade av varken finkultur eller shopping men om de är i rätt ålder kanske desto mer lockade av Royal Armouries som öppnade 1996 och är det nationella muséet för vapen och vapenhistoria, rustningar, jakthistoria och allt därtill. Nere vid floden Aire hittar du den specialdesignade museibyggnaden som ofta också har olika uppvisningar. Leeds har faktiskt en historia innan den industriella revolutionen så det är inte helt fel att det har hamnat just här. Det har funnits bosatta här sedan 400-talet och framåt och staden var ett viktigt centrum för ullhandel på 1600-talet så livligt har det alltid varit. Är du intresserad av det mystiskt viktorianska kan ett besök på Thackray Medical Museum förövrigt också locka men där har jag inte varit själv.

En kontrastrik och komplex stad alltså. En av de fulaste och samtidigt så full av fina upplevelser. Några av de fattigaste områden jag sett i England och samtidigt med en lyxig shopping som bara överträffas av London. Ett gytter av gammalt och nytt mitt i stadskärnan men med en av Englands vackraste nationalparker bara några kilometer bort i form av Yorkshire Dales som du hittar om du kör förbi ståtliga Harewood House där stora delar av Emmerdale spelas in nuförtiden. Du som läste inlägget om TV-serien Smak av England häromsistens känner igen Harewood därifrån och det är väl värt ett besök om man gillar engelska palats med interiörer. Om Yorkshire Dales kan du läsa flera inlägg här på bloggen och än mer blir det framöver.

Harewood House Foto: Wikipedia

Harewood House Foto: Wikipedia

2 kommentarer

 1. tack för guidning!

  Gilla

  1. Vassego. Väntar man sig en ful inledning så blir man glatt överraskad av sevärdheterna.

   Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Deckarlogg

Tänkt & tyckt om deckare och annan krimi

lite mera rosa

vardagslyxen – nära & långt borta

Skriv & Res med Therese

Therese Fredriksson, aspirerande författare. Resor, författande, böcker och kulinariska upplevelser. Gärna i kombination.

Rule Britannia

- alt i anglofili

The London Foodie

Bloggen om England och övriga Storbritannien

Hattrick

En blog om damfotboll av Rainer Fussgänger

Halloj världen!

En blogg av Inger Hansson. Om resor och hållbarhet. Om vackra platser. Om Instagram och andra sociala medier. Om fotografi, natur och lite av varje.

Bortugal

Borta men hemma. En blogg om en familj som längtade bort och hittade hem.

People in the Street

Bloggen om England och övriga Storbritannien

Att resa-podden

Bloggen om England och övriga Storbritannien

Matochresebloggen

Bloggen om England och övriga Storbritannien

Ladies Abroad

Reseberättelser, resetips och resefoton

Travel on a Cloud

Bloggen om England och övriga Storbritannien

City Lover Reser

Bloggen om England och övriga Storbritannien

JENNIFER STROUD

Bloggen om England och övriga Storbritannien

%d bloggare gillar detta: