Stabila hästkrafter

Vi håller oss kvar på landet idag eftersom jag tycker det är intressant med gamla lantraser. Old Suffolk Punch var inte bara namnet på en pub nära mina kvarter i London (den heter Salisbury idag tror jag) utan är också en gammal hästras. Det är en kallblodshäst och som namnet antyder kommer den från just Suffolk och det är där man hittar de flesta andra pubar med det här namnet förutom just i London dit de ibland kom med varor till marknader. Eftersom Suffolk inte ligger särskilt långt från London kan du som gillar arbetshästar ta dig dit på en dagstur och besöka några av de få som finns kvar för idag är rasen hotad och det finns inte så många kvar även om antalet ökar igen.

En Suffolkhäst som den också kallas känns lätt igen. Den är mellan 1.65 och 1.78 i mankhöjd och har alltid min favoritfärg – fux – vilket innebär att man och svans har samma färg som övriga hästen och det är olika varianter av rödbrun som namnet avslöjar för den som kan tyska. Vita tecken har den sällan på ansikte och ben även om det händer och i mina ögon gör det den lite tråkig men jag tycker samtidigt att det verkar vara en häst med väldigt mysigt temperament och fantastiskt uttrycksfullt ansikte. Att den fått namnet Punch har inget med alkohol att göra utan istället att den är stark och stadig.

Gateridge Farms fina hästar

Gateridge Farms fina hästar

Rasen togs fram till jordbruket på 1500-talet och East Anglia där Suffolk ligger är en stor jordbruksbygd så det märktes väldigt mycket här när jordbruket mekaniserades och massor av hästar försvann runt andra världskriget. Förutom detta har den använts till skogsbruk och till att dra kanoner i artilleriet så du kan ha sett den på gamla krigsfoton. Idag gör man sitt bästa för att åter sätta den i rampljuset och du kan besöka The Suffolk Punch Trust i Hollesley öster om Ipswich. Det brukar vara öppet från påsk till höstlovet men kolla hemsidan för dagarna varierar (kommer du med tåg från London tar det 1,5 timme via Ipswich till Woodbridge varifrån du får ta taxi om du inte tajmar de bussar som går två gånger om dagen och som alltså måste passa öppettiderna). På gården kan även icke hästintresserade hitta saker att se för här finns andra djur, trädgård med lokala växter, kafé och olika prova-på-dagar med diverse hantverk. Här finns också ett hembygdsmuseum kring hästens historia med typiska mässingsspännen och vagnar till olika ändamål men också om livet på landet i Suffolk. Byn ligger förövrigt i ett fågelskådarområde för den som gillar sådant.

Jag har haft glädjen att träffa på dem på Nottinghamshire County Show då ett par kom från Gateridge Farm i Northamptonshire och det är de du ser på bilden ovan med sin fina Oxfordshirevagn.

5 kommentarer

 1. Åsa FM · · Svara

  Snyggt, jag gillar svettfuxar! men jag gillar rasen Shire mer.. är det inte Suffolk Punch som brukar ha manen i någon sorts stela ”strålar” på uppvisningar? de på fotot har det inte..

  Gilla

  1. Jo, menar du inte som de på mitt foto?

   Gilla

 2. Åsa FM · · Svara

  Nej, bara som glesa ”strålar” – jag vet inte vad det heter och jag är inte säker på att de är den rasen..

  Gilla

  1. Hm…måste fundera.

   Gilla

 3. Åsa FM · · Svara

  ”det är den rasen” skulle det vara.. att det är vanligt på den rasen alltså..

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Deckarlogg

Tänkt & tyckt om deckare och annan krimi

lite mera rosa

vardagslyxen – nära & långt borta

Skriv & Res med Therese

Therese Fredriksson, aspirerande författare. Resor, författande, böcker och kulinariska upplevelser. Gärna i kombination.

The London Foodie

Bloggen om England och övriga Storbritannien

Hattrick

En blog om damfotboll av Rainer Fussgänger

Halloj världen!

En blogg av Inger Hansson. Om resor och hållbarhet. Om vackra platser. Om Instagram och andra sociala medier. Om fotografi, natur och lite av varje.

Bortugal

Borta men hemma. En blogg om en familj som längtade bort och hittade hem.

People in the Street

Bloggen om England och övriga Storbritannien

Att resa-podden

Bloggen om England och övriga Storbritannien

Matochresebloggen

Bloggen om England och övriga Storbritannien

Ladies Abroad

Reseberättelser, resetips och resefoton

Travel on a Cloud

Bloggen om England och övriga Storbritannien

City Lover Reser

Bloggen om England och övriga Storbritannien

JENNIFER STROUD

Bloggen om England och övriga Storbritannien

%d bloggare gillar detta: