Poldark som bok eller TV-serie

På 70-talet var TV-utbudet ju inte så enormt som idag men vad jag minns var det däremot bättre och framför allt var det fullt av brittiska serier vilka idag lätt drunknar i amerikanska eller i en massa svenska dokusåpor. Som jag har skrivit tidigare så tittades det på dessa hemma hos mig och det kan vara en del i att jag senare blev så anglofil – jag växte ju upp med de här miljöerna i mitt vardagsrum. En av alla dessa serier var Poldark och jag minns inte så jättemycket av just den eftersom den kändes mörk och jag var rätt känslig men eftersom jag som vuxen blivit en Cornwall-älskare och lärt mig det fina med känslor så var jag naturligtvis tvungen att läsa bokserien flera år senare.

Poldarkserien

Poldarkserien med omslag som ger Cornwallkänsla

Poldarkserien av Winston Graham består av tolv böcker och handlar just om Ross Poldark som återkommit till Cornwall efter att ha deltagit i det amerikanska inbördeskriget för att komma ifrån anklagelser om smuggling på hemmaplan. Under hans frånvaro har hans far dött men han möts också av beskedet att hans fästmö Elizabeth trott att han är död och därför hittat en annan man att gifta sig med. Poldark gräver i denna besvikelse ner sig i familjens gamla tenngruvor och försöker få liv i dessa och det här är verkligen Cornwalls historia i massor för var man än rör sig i de västra delarna så ser man de gamla karaktäristiska maskinhusen i sten med sina skorstenar övergivna i landskapet. De har faktiskt kommit att bli en symbol för allt som har med Cornwall att göra och i böckerna får man en inblick i dels det farliga gruvarbetet och dels hur man drev en gruva. Det finns massor av tenn i Cornwall som inte längre utvinns men det innebär naturligtvis inte att priserna alltid ens under de bästa åren var till den individuelle gruvägarens fördel eller att det inte var mördande konkurrens från andra gruvor. Naturligtvis händer det saker inte bara med familjen utan också med andra personligheter och allt fortsätter att vara väldigt mycket Cornwall. Det är skepp som går på grund på reven, fattiga som hamnar i det ökända fängelset i Bodmin, bränder och tjuvjakt om vartannat.

Poldark gifter sig själv så småningom med tjänsteflickan Demelza och de bor ödsligt på familjegården. Att han gjort ett nerköp socialt som gift sig med en tjänsteflicka är något de får leva med utöver det hårda livet på gården och det märks kanske mest när de lämnar den för sociala engagemang hos familjen eller med andra gruvägare i Truro. Poldark är inte världens enklaste personlighet utan säger vad han tycker och är lite av en enstöring och därför har han inte så många vänner i sina egna cirklar men kanske fler i byarna omkring gården där de förstår sig på honom. En av de som inte förstår sig på honom är ärkefienden George Warleggan och deras sammandrabbningar går som en röd tråd genom böckerna, inte minst på grund av Elizabeth. Mer avslöjar jag inte.

Winston Graham föddes själv i Manchester men flyttade med familjen till Perranporth på Cornwalls nordkust redan som 17-åring eftersom hans far var sjuklig. Vilken kontrast det måste ha varit på den tiden även om också tenngruvor har skorstenar. Precis som alla som kommer dit fastnade han säkert i lokalbefolkningens dramatiska historier – vem som helst drabbas av smugglarromantiken där nere – och skrev på heltid. En lite rolig historia är faktiskt att hans thriller Marnie filmades av Hitchcock. Det är något med författare bosatta i Cornwall och mystiska historier som Hitchcock gillar att ta sig an. Jag tänker såklart på Daphne Du Maurier.

De första sju böckerna i serien är de som ligger till grund för den tidiga TV-serien och 1996 gjordes också en film baserad på en av de senare böckerna där de hunnit till det tidiga 1800-talet. Nu kommer det en ny serie av BBC med premiär 8 mars i Storbritannien. Irländaren Aidan Turner som vi känner igen från The Hobbit spelar Poldark och det här var också Warren Clarkes sista TV-roll (som Charles Poldark). Demelza spelas av Emelie Tomlinson som du som sett The White Queen känner igen eftersom hon där spelade Isabel Neville.

Grahams hemby Perranporth ligger alldeles utanför den lilla staden St Agnes och den har flera gamla maskinhus i sina omgivningar så halvön där blev inspelningsplats när det skulle filmas storslagna vyer vid havet och mycket i böckerna är baserat på just hans hemtrakter och Truro men det hela har också spelats in vid Botallack och Levants gamla gruvor och vid Porthgwarra, bägge delarna utåt Land’s End med sitt spektakulära landskap. Den delvis ödsliga Bodminheden rids det över, vid Gunwallow på Lizardhalvön smugglas det och så får ni se den historiska gamla hamnen i Charlestown nära St Austell liksom lite av omgivningarna runt Padstow om ni tittar. Cornwalls turistbyråer gnider händerna i upphetsning över kommande besök i grevskapet. Det är faktiskt bara just Truro som nämns vid sitt rätta namn i böckerna som inte fått vara med utan där har man valt att filma i staden Corsham i Wiltshire, mycket nära den kända ”TV-seriebyn” Lacock. Här kommer trailern som ser lovande ut (även om Demelza i boken är tretton år när de träffas och inte vuxen – vi lever 2015 när sådant inte går hem i stugorna). På söndag blir det mer på samma tema i söndagsutflykten.
Annonser

11 kommentarer

 1. Härligt att du spårar en del av dina anglofila rötter till barndomens tv-serier! Me too 😃 Upstairs downstairs – jag var förtrollad. För att inte tala om Onedinlinjen. Poldark har jag missat helt. Kul att du tipsar.

  Gilla

  1. Hihi, Kapten Onedin ja! Jag tänkte bara på honom när man hörde ledmotivet på lektioner i klassisk musik.

   Gilla

 2. Åsa FM · · Svara

  Oj då! Intressant! Läste bokserien och älskade den som tonåring eller om det var i 20-årsåldern, var inte så imponerad av förra TV-serien dock om jag minns rätt.. Ska kolla om SVT köpt in den nya.
  Den bokserien fick även mig att bli mer intresserad av Cornwall.

  Gilla

  1. Ja serien är verkligen Cornwalls historia i ett nötskal.

   Gilla

 3. Åsa FM · · Svara

  När jag gick in på SVT för att fråga såg jag att de redan fått frågan om att köpa in nya ”Poldark”, svaret var att de inte hade några planer på att köpa in den…

  Gilla

  1. Aha, vi är många som undrar alltså. 🙂

   Gilla

 4. Marie · · Svara

  Min svärmor snackar om den, så jag måste allt ta o kolla in den!

  Gilla

  1. Oj, jag har helt missat ditt inlägg. Ja du får absolut kolla in Poldark och hoppas att den nya versionen snart kommer på svensk TV om den inte hamnar på någon av de stora streamingsajterna.

   Gilla

 5. Ang tidigare inlägg. Det finns så många fina och vackra vandringsleder här. Jag har gått delar av Pemborkeshire Coast Path. Otroligt vackert!
  Har inte läst Poldark serien. Bra tips!
  Ha en trevlig helg!

  Gilla

  1. Jag vill jättegärna vandra Pembrokeshire Coast Path. Undrar hur många år jag försökt ta mig till Tenby och Swansea men det krävs ju att man har några dagar (speciellt utan bil) och att det är hyfsad utomhussäsong.

   Gilla

 6. […] (Bild från internet, böckerns finns väl beskrivna på https://barabrittiskt.wordpress.com/2015/03/06/poldark/) […]

  Liked by 1 person

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

Hattrick

En blog om damfotboll av Rainer Fussgänger

Halloj världen!

En blogg av Inger Hansson. Om resor. Om Instagram och annan fotografi. Om natur. Om Karlshamn, Kristianstad, vatten och lite av varje.

Bortugal

Borta men hemma. En blogg om en familj som längtade bort och hittade hem.

People in the Street

Bloggen om England och övriga Storbritannien

Att resa-podden

Bloggen om England och övriga Storbritannien

Matochresebloggen

Bloggen om England och övriga Storbritannien

Ladies Abroad

Reseberättelser, restips och resefotografier

Travel on a Cloud

Bloggen om England och övriga Storbritannien

City Lover Reser

Bloggen om England och övriga Storbritannien

Jennifer Stroud

Bloggen om England och övriga Storbritannien

The cornish bird

Cornwall's Hidden Stories

Runtklotet

En blogg och resesajt med tips, texter och bilder från intressanta resmål runt om i världen

Round the Island

Walking round the coast of Mainland Britain

Diary of a Northern Teaist

Tea is a journey. This is my travelogue.

Storartad Förlag & Marknadsföring

Bloggen om England och övriga Storbritannien

En vandrares tankar

"Jag låter tankarna fara medan fötterna går"

%d bloggare gillar detta: