Världens högsta byggnad

Mitt allra första blogginlägg handlade om underskattade Lincoln och eftersom det var just det första inlägget så blev det väldigt kort och utan så värst många foton av denna Lincolnshires huvudstad. Därför ska vi idag tillbaka till dess stora sevärdhet Lincoln Cathedral som är en av mina favoritkatedraler men som inte alls var särskilt välbesökt innan den användes som inspelningsplats för Da Vincikoden och senare The Young Victoria.

Högt uppe på en kulle ligger de äldsta delarna av Lincoln med både katedral och slott och katedralens torn syns på långt håll när du kommer resande vilket håll du än kommer från. Det är lätt att se varför man byggde här uppe eftersom bland annat Steep Hill med sina butiker som jag skrev om i mitt första inlägg har en lutning på 14% så försvarsmässigt är det en fantastisk plats.

lincolncath

I kvällssol från Brayford Pool

The Cathedral Church of the Blessed Virgin Mary of Lincoln är katedralens fullständiga namn och den påbörjades 1088 på området i närheten av Bailgate som helt enkelt kallas The Bail. Det är oftast genom den maffiga porten Exchequer Gate just vid Bailgate och slottet som du tar dig hit och hamnar mitt på Minster Yard med sina fina hus.

 

linccloseup

Exchequer Gate

linchouses

Exchequer Gate från Minster Yard

Från början var det här en ganska liten katedral men den fyllde ändå det andliga gap som fanns eftersom Lincolnshire tidigare ecklestiastiskt hört till Oxfordshire som kändes väldigt långt bort. År 1141 såg området runt katedralen stora strider mellan kung Stephen och kejsarinnan Matilda i slaget vid Lincoln vilket ni som läst bästsäljaren Svärdet och spiran känner igen. Katedralen byggdes ut efter en takbrand samma år men hann inte stå färdig länge innan Lincoln drabbades av en av Englands största jordbävningar någonsin (vilket år staden hade!) och den fick en stor spricka. Idag är det därför bara de lägre delarna av den västra sidan som har minnen kvar av den här tiden. Ny biskop efter jordbävningen blev en man senare känd som Hugh av Lincoln (inte helt förvånande för denna tid kom han från södra Frankrike) och han är den som är känd för att ha påbörjat den stora återuppbyggnad som fortsatte in på 1200-talet. Katedralen fick ett mittskepp i engelsk gotisk stil och två rosettfönster – Dean’s Eye stod färdig 1235 i det norra transeptet men 1237 rasade det centrala tornet efter en felberäkning så Bishop’s Eye i det södra gjordes om till 1330. De här så kallade ögonen är tänkta att stoppa djävulen där de tillsammans ser allt som händer eftersom norr representerar just djävulen och söder den helige ande. År 1215 var förövrigt biskopen i Lincoln som då hetter Hugh av Wells en av de kyrkomän som skrev under kung Johan utan lands Magna Carta och det förvarades länge en kopia här men den är nu flyttad till slottet och får ett eget inlägg.

Ribbvalv i taket

Ribbvalv i taket

lincinside2

 

 

 

Under senare 1200-talet började staden få pilgrimer som ville hedra Hugh av Lincoln och man bad Henry III om att få förstöra delar av stadsmuren för att få bygga ut katedralen. Det nybyggda centraltornet fick en hög spira och Lincolns katedral var faktiskt världens högsta byggnad mellan 1311 och 1549 vilket jag som ofta vandrar runt här när vi är på besök hos min svägerska tycker är jättekul att tänka tillbaka på. Spiran rasade under en storm och återuppbyggdes aldrig så idag kan du som besöker katedralen istället se en modell av hur den såg ut men du kan också besöka dagens torn med fantastisk utsikt. Interiört finns det mycket att se såsom ribbvalven i taket och olika kapell men det som drar mest besökare är kanske Lincoln Imp. Denne lille fule figur har blivit symbol för hela staden Lincoln (du kan köpa souvenirer med honom) och sitter uppe på en pelare i Angel Chapel. Legenderna är många om hur han tillsammans med en kompanjon gjorde allehanda otyg och vad som hände med kompanjonn men de flesta tycks överens om att en ängel till slut förvandlade honom till sten. Även på den yttre fasaden finns en imp.

Lincoln Imp

Lincoln Imp

Kända gravar brukar alltid vara något att se i katedraler och här är det Eleonora av Kastilien som har en av sina gravar. Jag säger en eftersom en precis likadan finns i Westminster Abbey, det var nämligen vanligt med ”evisceration” på den här tiden. Detta innebar att man gravsatte hjärta och inälvor vid en separat högtid så de finns här i Lincoln medan kroppen i sig ligger i London. Drottning Eleonora dog utanför Nottingham 1290 när maken kung Edward I var i trakten (hon följde ofta med honom). Den mot sina fiender så ohyggligt grymme Edward hade i sin första hustru konstigt nog en person han verkligen älskade och han lät bygga Eleonorkors överallt där de övernattade med kroppen på väg ner till London (det sista korset var Charing Cross i dagens London).

Drottning Eleonors grav

Drottning Eleonors grav

Englands drottning

Englands drottning

Jag är svag för kyrkor med klostergångar och det finns här i Lincoln. Ta dig tid nog att gå ut även till dem och vandra runt i stillheten om nu inte de stora kyrkklockorna börjar ringa. Det är svårslaget när de gör det var man än befinner sig här uppe på kullen faktiskt för sådan är miljön. Gå också runt ett varv runt hela byggnaden så du kan uppskatta storleken och se kapitelhuset utifrån. Inte lika stort som i York men nog så vackert och så får du som inte bor på något av hotellen just i de här kvarteren också se Priory Gate och Eastgate med sina vackra hus och statyn av Tennyson.

Klostergården

Klostergården

Klostergångar

Klostergångar

 

 

 

lincgrave

Klostergångar

Klostergångar

Fantastisk byggnad

Fantastisk byggnad

Kapitelhuset

Kapitelhuset

Eastgate

Eastgate

6 kommentarer

 1. Intressant inlägg om denna ståtliga katedral! Förstår att den måste ha blivit ännu mer välbesökt efter Da Vinci-koden.

  Gilla

  1. Tack! Det kom många efter filmen men nu har det lugnat ner sig igen fast det är en så fin stad. En del beror på att den är lite vid sidan om allfartsvägarna.

   Gilla

 2. Det romerska lämningarna är så häftiga också! Finns så mycket att se här.

  Gilla

  1. Ja verkligen. Jag kommer att få skriva ett andra inlägg om Lincoln som stad för det första var ju ingenting. Ser fram emot ett par dagar där igen i maj. 🙂

   Gilla

 3. Åsa FM · · Svara

  Ser fram mot ännu mer info om denna stad som jag ännu inte besökt, jag har länge velat göra det för att ”besöka” en av mina favorithistoriska personer – Katherine Swynford. Hon ligger begravd i katedralen, eller rättare sagt hennes grav finns där men kvarlevorna försvann när rundhuvuderna plundrade katedralen 1644.. Katherine som levde mellan 1350 (ca) och 1403 hade ett mkt intressant liv och hon är väl anmoder till dagens brittiska kungahus kan man säga.
  Anya Seton skrev boken ”Katherine” om henne 1954, den blev en storsäljare då och finns fortfarande att köpa vad jag vet. Själv köpte jag även en biografi om henne på Foyles för några år sedan.

  Gilla

  1. Ja Swynford finns där, jag kunde bara inte skriva om allt. 😀 Det får helt klart bli ett inlägg om själva Lincoln snart igen. Mitt första sade nästan inget, haha.

   Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Deckarlogg

Tänkt & tyckt om deckare och annan krimi

lite mera rosa

vardagslyxen – nära & långt borta

Skriv & Res med Therese

Therese Fredriksson, aspirerande författare. Resor, författande, böcker och kulinariska upplevelser. Gärna i kombination.

The London Foodie

Bloggen om England och övriga Storbritannien

Hattrick

En blog om damfotboll av Rainer Fussgänger

Halloj världen!

Ett resemagasin och en blogg av Inger Hansson. Om resor och hållbarhet. Om vackra platser. Om fotografi, natur och lite av varje.

Bortugal

Borta men hemma. En blogg om en familj som längtade bort och hittade hem.

People in the Street

Bloggen om England och övriga Storbritannien

Att resa-podden

Bloggen om England och övriga Storbritannien

Matochresebloggen

Bloggen om England och övriga Storbritannien

Ladies Abroad

Reseberättelser, resetips och resefoton

Travel on a Cloud

Bloggen om England och övriga Storbritannien

City Lover Reser

Bloggen om England och övriga Storbritannien

JENNIFER STROUD

Bloggen om England och övriga Storbritannien

%d bloggare gillar detta: