Överraskande gränsstad

En tur till Shrewsbury stod högt på listan i många år innan jag äntligen hamnade där och den blev snabbt en av mina engelska favoritstäder eftersom den var precis det jag trodde men också full av överraskningar. Det är något med den oemotståndliga kombinationen av historisk gränsstad nära Wales och centrum för en vacker omgivande landsbygd. Huvudstaden i grevskapet Shropshire har det historiska namnet Salop och måste vara en av de mest underskattade städer som finns i England. Förvisso är den känd för sin historia och sina vackra hus men den ligger bortom allfartsvägarna idag och många tar sig inte hit utan håller sig till stambanornas York och Chester eller stannar nere i södern med Winchester. Hitta hit och upptäck Charles Darwins födelsestad där tiden tycks ha stannat upp lite och du har tid att förvånas.

Butcher Row, Shrewsbury

Butcher Row, Shrewsbury

De centrala delarna av Shrewsbury ligger omgivna av floden Severn på tre sidor och under sommarhalvåret kan du göra turer med båt. I den ände som inte ligger längs floden hittar man järnvägsstationen med en byggnad som visar att du hamnat i regionens centrum. Här möts dessutom flera linjer såsom de mellan Manchester och Cardiff och Birmingham till Aberystwyth och järnvägsentusiaster hittar hit även från Sverige för att se kända Severn Bridge Junction med sina många spår och sitt ställverk. Närheten till Wales bara femton kilometer västerut är påtaglig inte minst genom skyltar i staden med olika historiska händelser inkluderande grannlandet och gillar man historisk skönlitteratur så varför inte skaffa Edith Pargeters (Ellis Peters) bok ”A Bloody Field by Shrewsbury” som kvällslektyr. Pargeter har också skrivit den historiska deckarserien om broder Cadfael och Shrewsbury Abbey må ha fallit offer för 1500-talets förstörelse av kloster men har än idag en kyrka på platsen.

shrewsstat

Wales förlorade en kung i staden.

Wales förlorade en kung i staden.

Church of St Mary the Virgin är annars min favoritkyrka för den är riktigt vacker och full av historia och gamla tyska fönstermålningar. Den ligger nära det gamla sjukhuset som gjorts om till The Parade med en massa oberoende butiker och det är helt klart annorlunda att hitta ett köpcentrum i ett gammalt sjukhus. Just det här är en av alla saker som förvånar med Shrewsbury och får en att hela tiden vandra vidare för att se vad som finns runt nästa hörn.

Alla provinsiella städer har ju en High Street och i Shrewsbury har den vuxit ihop med gatan med det spännande namnet Wyle Cop med en massa vackra hus fulla av butiker med anglofil heminredning och inte minst Tanners Wine Merchants där skyltfönstret under vårt besök inte alls handlade om vin utan om att hedra första världskriget. Bara en sådan sak – att orka göra en sådan skyltning! Oj så jag önskar att jag kunde handla mitt fredagsvin där. Här ligger också det gamla diligenshotellet The Lion Hotel som var ett bra stopp mellan London och Holyhead i Wales där man segler till Irland så här har många politiker, författare såsom Dickens och andra övernattat – även vår egen Jenny Lind.

Inte ditt gamla vanliga köpcentrum.

Inte ditt gamla vanliga köpcentrum.

Sjukhuskorridorer som livats upp.

Sjukhuskorridorer som livats upp.

The Lion Hotel

The Lion Hotel

Wyle Cop

Wyle Cop

Vintage och fin inredning.

Vintage och fin inredning.

Snacka om vinhandel.

Snacka om vinhandel.

Av den gamla stadsmuren finns inte mycket kvar men en liten bit går att vandra längs och ha utsikt över en tennisklubb där jag misstänker att de fått plats just här för att Severn ibland svämmar över så att det inte lämpar sig för husbyggande. Speciellt som grannfastigheten är en stor parkeringsplats. Uppe vid muren som påminde mig om Chester ser man stadens lilla katedral och kommer sedan till en massa vackra hus där man vill bo i var och varannat, inte minst längs gatan Belmont som vi tog tillbaka in mot High Street.

Stadsmuren i Shrewsbury

Stadsmuren i Shrewsbury

På stadens gamla torg får man plötsligt vibbar av Flandern med fasader som ser ut som något man hittar i Brugge och med The Old Market Place som påminner om Goslar eller någon annan mysig tysk stad. Här förvånas man alltså dels av detta och undrar om det har med ullhandeln med kontinenten att göra och dels av att just The Old Market Place nu visar sig ha en liten biograf gömd i sitt innandöme en trappa upp tillsammans med ett café med bar. Jag skulle nästan kunna flytta till Shrewsbury bara för att få vara stammis på bion.

Belmont

Belmont

Det går inte att vandra längs gatorna i Shrewsbury utan att göra avstickare in i gränderna och smågatorna som dyker upp överallt och tar dig till Bear Steps och andra vackra ställen med roliga namn. Självklart finns Costa coffee i det vackraste gamla huset och Starbucks mitt på torget men det struntar du i här bland gamla gator med små tea rooms och glasscaféer. Oberoende bokhandlar och delikatessbutiker ligger sida vid sida med det moderna och lockar dig att stanna länge. Vid stationen ligger det gamla slottet som idag är museum med konst och lokalhistoria och utställningar och allt detta är en jättebra bas för att upptäcka den vackra landsbygden i Shropshire med sina kullar (inte minst den pyramidliknande The Wrekin mellan Shrewsbury och Telford) och grevskapets övriga historiska städer.

Ta en drink vid Bear Steps

Ta en drink vid Bear Steps

Appleyards fantastiska delikatessaffär för den som vill ha picknick.

Appleyards fantastiska delikatessaffär

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Shrewsbury Castle

St Julian's Friars

St Julian’s Friars

Annonser

3 kommentarer

 1. Åsa FM · · Svara

  Ligger på ”ska se – listan” efter att ha läst Edith Pargeter, och efter detta blogginlägg känns det som om den är ännu mer sevärd.

  Liked by 1 person

  1. Så bra. Den har en så härlig blandning av gamla hus, gränshistoria, mat och shopping.

   Gilla

 2. Ser ut som en riktigt trevlig stad!
  Har du möjligen några tips om Gloucester? Planerar en mindre England-resa med ett stopp där

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

Hattrick

En blog om damfotboll av Rainer Fussgänger

Halloj världen!

En blogg av Inger Hansson. Om resor. Om Instagram och annan fotografi. Om natur. Om Karlshamn, Kristianstad, vatten och lite av varje.

Bortugal

Borta men hemma. En blogg om en familj som längtade bort och hittade hem.

People in the Street

Bloggen om England och övriga Storbritannien

Att resa-podden

Bloggen om England och övriga Storbritannien

Matochresebloggen

Bloggen om England och övriga Storbritannien

Ladies Abroad

Reseberättelser, restips och resefotografier

Travel on a Cloud

Bloggen om England och övriga Storbritannien

City Lover Reser

Bloggen om England och övriga Storbritannien

Jennifer Stroud

Bloggen om England och övriga Storbritannien

cornishbirdblog

Little Local Adventures

Runtklotet

En blogg och resesajt med tips, texter och bilder från intressanta resmål runt om i världen

Round the Island

Walking round the coast of Mainland Britain

Diary of a Northern Teaist

Tea is a journey. This is my travelogue.

Storartad Förlag & Marknadsföring

Bloggen om England och övriga Storbritannien

En vandrares tankar

"Jag låter tankarna fara medan fötterna går"

%d bloggare gillar detta: