En av Cornwalls mest kända byar

Expressens resebilaga Allt om resor har i sitt senaste nummer frågat Tony Irving vilka som är hans topp tio hemma i England och jag kunde ju inte låta bli att ta mig en titt. Först på listan kommer byn Mousehole (uttalas Mowzel) i Cornwall eftersom Irvings mostrar hade restauranger i krokarna och han tillbringat mycket tid här som yngre den lyckosten.

Mousehole med sin hamn

Mousehole med sin hamn och Ship Inn

Ett av mina första inlägg när jag startade den här bloggen handlade om just Mousehole men då i form av dess kända julbelysning i hamnen som är värd att komma hit för i december och tidiga januari. Jag berättade också legenden om stargazy pie som man än idag kan äta här och så den tragiska berättelsen om livbåten Solomon Browne – allt om Mousehole vintertid då det är perfekt att komma hit och ladda batterierna.

Strosa runt i Mousehole

Strosa runt i Mousehole

Sommartid är dock den tid då de flesta kommer och då byn är som livligast. Den som tittar på Drömhem vid havet (”Fantasy Homes by the Sea”) på TV8 kan ha sett byn i ett avsnitt med husletare och de sommarboende är nu allt för många för att lokalbefolkningen ska känna sig helt bekväm men stämningen är oavsett detta väldans trevlig. Nere i hamnen står byns anslagstavla med meddelanden om borttappade katter och begravningar och ger en känsla av omtänksamhet.

Byns anslagstavla i hamnen med typiska meddelanden både från trutar och människor.

Meddelanden både från trutar och människor.

Små lummiga gränder överallt.

Små lummiga gränder överallt.

 

 

 

 

 

 

 

 

Mellan de två pirarna i den lilla mysiga hamnen ser man ut mot slottet St Michael’s Mount på sin ö i Mount’s Bay borta vid Marazion. Just Marazion och Mousehole var de två stora hamnarna i denna bukt fram till 1500-talet men 1595 förstördes byn av den spanska armadan och efter detta minskade dess betydelse. Den före detta puben Keigwin Arms finns kvar från den tiden även om dess ägare Jenkyn Keigwin dog medan han försvarade den. Idag är den privatbostad och vi är nog många som drömmer om att bo där.

 

 

Tänk när Keigwin Arms var full av folk.

Tänk när Keigwin Arms var full av folk.

Före detta Keigwin Arms

Före detta Keigwin Arms

 

 

 

 

 

 

 

 

 

St Michael's Mount i fjärran.

St Michael’s Mount i fjärran.

 

mowzel2

Smala gator i Mousehole

Smala gator i Mousehole

 

 

 

 

 

Den sista som tros ha talat det korniska språket i ett helt naturligt sammanhang var Dolly Pentreath som dog 1777 och som kom från byn Paul alldeles ovanför Mousehole och även om det sägs att det fanns fler som kunde det under denna tid så minns man henne här. Den walesiske poeten Dylan Thomas kom hit på smekmånad efter att 1937 ha gift sig i Penzance och det är inte alls konstigt att han kallade Mousehole ‘quite the loveliest village in England’ för Cornwall är väldigt likt södra Wales så han kände sig säkert hemma. Han är inte den enda litterära person som haft med trakten att göra. The Mousehole Cat heter en känd barnbok av Antonia Barber och den berättar just om legenden kring stargazy pie. Än idag är det som om en by med det här namnet bara måste ha ett gäng sociala katter.

The Mousehole Cat

The Mousehole Cat

Gallerier finns det flera här och du är nära konstnärsbyn Lamorna som går att vandra till liksom fiskebyn Newlyn som också den haft en konstnärsgrupp. Som så många andra byar i Cornwall vilka blivit semesterorter för Londonbor och andra så finns här naturligtvis också många trevliga restauranger och caféer och själv trivs jag i den gamla sardinpackarbyggnad som nu är tea room med stora scones. Annars är puben Ship Inn som får sitt eget inlägg framöver en klar samlingsplats men det är mysigt att bara strosa runt här, antingen nere i hamnen under lågvatten eller annars inne i de små gränderna med sina små palmer och annat överraskande. Köp dig en påse snäckor eller varför inte en blomma.

Lägg pengarna i dörren.

Lägg pengarna i dörren.

 

Ta med en blomma hem.

Ta med en blomma hem.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

4 kommentarer

 1. Åh, där har jag varit och blivit, precis som så många andra, helt betagen! mest fascinerande var nog då våra engelska vänner (som kommer från Cornwall) tog oss med på ett ”lokalt nöje”, det vill säga, vi satt och tittade på alla som började promenera in från St Michael’s Mount samtidigt som tidvattnet kom in…

  Gilla

  1. Haha, ja det är ju ett nöje. Det är en cool väg tycker jag. Ibland möter man postbilen.

   Gilla

 2. Åsa FM · · Svara

  Underbart ställe, var dit 2005 när vi hyrde en stuga utanför Penzance en vecka.

  Gilla

  1. Ja visst är det mysigt. Julbelysningen nere på sanden i hamnen är otrolig den också. Jag önskar att fler kom hit vintertid.

   Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Deckarlogg

Tänkt & tyckt om deckare och annan krimi

lite mera rosa

vardagslyxen – nära & långt borta

Skriv & Res med Therese

Therese Fredriksson, aspirerande författare. Resor, författande, böcker och kulinariska upplevelser. Gärna i kombination.

The London Foodie

Bloggen om England och övriga Storbritannien

Hattrick

En blog om damfotboll av Rainer Fussgänger

Halloj världen!

Ett resemagasin och en blogg av Inger Hansson. Om resor och hållbarhet. Om vackra platser. Om fotografi, natur och lite av varje.

Bortugal

Borta men hemma. En blogg om en familj som längtade bort och hittade hem.

People in the Street

Bloggen om England och övriga Storbritannien

Att resa-podden

Bloggen om England och övriga Storbritannien

Matochresebloggen

Bloggen om England och övriga Storbritannien

Ladies Abroad

Reseberättelser, resetips och resefoton

Travel on a Cloud

Bloggen om England och övriga Storbritannien

City Lover Reser

Bloggen om England och övriga Storbritannien

JENNIFER STROUD

Bloggen om England och övriga Storbritannien

%d bloggare gillar detta: