Bli på melonen

Brukar du få visa leg på Systembolaget? Det har jag tyvärr aldrig fått göra men nu finns kanske chansen att få visa det bara jag köper frukt. Det är stormarknadskedjan Tesco som nere i Plymouth krävt ID av en kvinna som köpte melon. Jo, du läste rätt. Tesco ville bara sälja frukt till personer över arton år eftersom den kunde jäsa och leda till berusning. Det hela låter ju som taget ur Emil i Lönneberga eller hur? Det hela hade kanske känts lite förvånande om det varit en nittonåring som handlat men Kate Lancaster är 37 år gammal så nu blev det ännu konstigare. Hon använde scanner för att betala och då såg systemet naturligtvis inte hennes ålder utan bad automatiskt om ID-kontroll. Personalen som till slut hjälpte henne sa att detta var på gång att bli Tescos nya policy vid försäljning av frukt. Kate kände att hon behövde få svar på om detta verkligen var sant och frågade på företagets Facebooksida. Där har hon nu fått svaret att det inte alls kommer att bli så utan barn kommer även i framtiden att få köpa frukt. Vad hände här då??? Ska Tesco börja kontrollera åldern på frukten de lägger på hyllorna?

Foto: Martin Addison

Foto: Martin Addison

 

Ibland förvånar Storbritannien nuförtiden. Landet går mot en värld där sunt förnuft inte längre råder utan där det blir mer och mer som i USA med en rädsla för stämningar. En av våra släktingar är lärare och berättar om hur hon måste spendera tid på att resa till platser de ska göra skolutflykter till och fylla i ett formulär om hur platsen har toaletterna tio meter från en trafikerad väg, en damm femtio meter nerför en slänt och liknande risker. Föräldrar vilka sätter sina barn i förskola får också de fylla i formulär om att de accepterar vissa risker. Det här är en tråkig utveckling tycker jag som förespråkar cykelhjälm och reflexer men inte att gå till överdrift. Det finns saker du aldrig kan kontrollera fullt ut och jag fascineras av att britterna är striktare än Sverige i så mycket nuförtiden även om orsaken ofta är just det där att man inte vill bli stämd.

En sak där britterna dock har rätt i sin försiktighet är farliga byggmaterial. Kanske för att de har haft så väldigt mycket asbestsanering med tillhörande hälsoproblem eller för att de har sådan platsbrist att de måste fundera på var det går att rena mark och bygga inte minst bostäder på ett mer hållbart sätt än tidigare. Till exempel får man inte lägga glasfiberull var som helst medan det i Sverige ligger lite huller om buller och blåser runt vid trottoarer längs byggarbetsplatser. Det verkar som om vi här är så vana vid att isolera våra hus att vi överlever all denna gula stickiga fluff medan britterna har börjat isolera senare och därför tagit tag i denna produkt redan från början i sina reguleringar. Har jag någon läsare i byggbranschen så rätta mig gärna eller kommentera. Rakhyvlar kan man behöva köpa över disk i Sverige men i Storbritannien får du ofta också köpa en helt vanlig hushållssax där. Ibland går det ännu längre som när pappershandeln WH Smith ifrågasatte en kvinna som ville köpa en barnsax till sin treåring. Det hela börjar kännas lite överstatligt och ovanligt för en svensk som är van vid de friare britterna. Nu känns det snart som om det är Sverige som är mer avslappnat och inte längre har den förmyndarmentalitet Roland Jansson skrek om i Sällskapsresan. Jag kommer säkert att få anledning till att återkomma om skillnader i hur vi ser på säkerhet.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Annonser

10 kommentarer

 1. Jag kommer ihåg när jag inte fick köpa en hammare när jag just flyttat hit, men till slut godkändes mitt svenska id kort 🙂 health & saftey är nog de ord jag hör mest. Tycker ofta man missar the bigger picture för att man fokuserar på fåniga detaljer. Mycket är ju också omöjligt att förutse även om man kryssar i aldrig så många formulär …

  Gilla

  1. Inte ens en hammare? Ja Health & Safety är överallt nuförtiden. Det är ju just det att man inte kan förutse allt hur man än planerar.

   Gilla

 2. Visst är det så att säkerhet är bra, men det får inte gå till överdrift!!!

  Liked by 1 person

  1. Nej det gör ju lätt det nu. D.v.s ge mig gärna säkerhetsalternativ men fråga inte ut mig. Jag är inte dum i huvudet.

   Gilla

 3. morningtear · · Svara

  Köpa rakhyvlar över disken i Sverige?! Knäppt att man då här bara kan gå in på boots och ta dem från hyllan..?! Fast frukt får man inte köpa om man är under 18?! Världen är knäpp…

  Gilla

  1. Ja inte i de stora snabbköpen men på mindre ställen händer det att får be om dem. Kanske snatteririsk? Vi får hoppas att de inte gör verklighet av det där med frukten i det långa loppet. Då får man väl snart inte köpa klister heller.

   Gilla

 4. Ibland tror jag folk glömmer bort att tänka. Leg på frukt! Så frukt-ansvärt dumt 😉

  Liksom att lärare måste ut och rekognosera. Risken är att det inte blir några utflykter alls. Fast då kan man förstås klaga på det…

  Gilla

  1. Ja precis. Barnen får varken utflykter eller frukt och så blir de dumma drönare och kanonmat. 😦

   Gilla

 5. Nog får jag visa leg på systemet (och sist på aldi… ) och jag blir lika sur varje gång… men skulle nån fråga om leg när jag köper frukt skulle det vara droppen!

  Gilla

  1. Hehe, på Aldi också din lyckost!

   Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Hattrick

En blog om damfotboll av Rainer Fussgänger

Halloj världen!

En blogg av Inger Hansson. Om resor. Om Instagram och annan fotografi. Om natur. Om Karlshamn, Kristianstad, vatten och lite av varje.

Bortugal

Borta men hemma. En blogg om en familj som längtade bort och hittade hem.

People in the Street

Bloggen om England och övriga Storbritannien

Att resa-podden

Bloggen om England och övriga Storbritannien

Matochresebloggen

Bloggen om England och övriga Storbritannien

Ladies Abroad

Reseberättelser, restips och resefotografier

Travel on a Cloud

Bloggen om England och övriga Storbritannien

City Lover Reser

Bloggen om England och övriga Storbritannien

Jennifer Stroud

Bloggen om England och övriga Storbritannien

The cornish bird

Cornwall's Hidden Stories

Runtklotet

En blogg och resesajt med tips, texter och bilder från intressanta resmål runt om i världen

Round the Island

Walking round the coast of Mainland Britain

Diary of a Northern Teaist

Tea is a journey. This is my travelogue.

Storartad Förlag & Marknadsföring

Bloggen om England och övriga Storbritannien

En vandrares tankar

"Jag låter tankarna fara medan fötterna går"

%d bloggare gillar detta: