Turistigt i Lake District

Lake District har många vackra byar att övernatta i och göra till sin bas under vandringar i bergen men för mig är Bowness-on-Windermere vid mitten av den långsmala sjön Windermere dess stora turistfälla. Det ska sägas att jag kom hit en dimmig dag i mars (därav de få egna fotona) och utsikten är vacker en soligare dag men ändå inte så vilt spektakulär som längre norrut där bergen blir högre och ödsligare. Det jag framför allt tyckte var en besvikelse var ändå inte utsikten utan själva byn. Turister finns överallt i de kända byarna och jag var ju själv en men här fanns det inte så mycket som vägde upp det tyckte jag som mycket hellre rekommenderar byn Ambleside vid den norra änden av sjön eller Grasmere ännu längre norrut som jag återkommer om. Jag har också redan skrivit om marknadsstaden Keswick med sina roliga butiker.

Bowness  Foto: Paul Buckingham

Bowness Foto: Paul Buckingham

För de av er som kanske varit i Schwarzwald i Tyskland så påminner Bowness mig om Titisee. En ganska artificiell by anpassad efter turister vid en sjö och full av hus i stilen ”mock Tudor”. Visserligen säljs inte gökur i Bowness men många souvenirbutiker blir det även om de har fina lammullströjor, vandringsgrejer och hantverk. Inte ens puben jag valde blev rätt – jag vill alltid äta lokal mat på nya ställen men den Cumberland sausage jag fick här var inget att minnas. Ta dig tid att leta upp rätt ställe för middag för Lake District har betydligt bättre mat med alla sina får samt traktens fisk och vilt.

Till och med husen påminner om Schwarzwald.

Till och med husen påminner om Schwarzwald. Foto, Wikipedia

Bowness hänger ihop med den större byn Windermere längre in från sjön och det är också till den sistnämnda du som tar tåget hit kommer. Själva Windermere känns lite mer normalt men ändå som om någon tagit en gata i Golders Green i London med sitt låtsaskorsvirke och sina restauranger och slängt ut den här med berg i fonden medan Grasmere och Ambleside istället fått de lokala grå stenstugor som känns mer Cumbria.

Finns det då inget att se? Jodå, massor och det är ju därför folk kommer hit. Den som gillar ånglok ska absolut ta en kort tur med Lakeside & Haverthwaite Railway som ger dig både järnvägshistoria och vacker natur längs södra änden av sjön. Från själva Windemere kan man ta buss till den lilla byn Hawkshead på andra sidan sjön och besöka Beatrix Potter Gallery. Potter som blev känd för sina fantastiska teckningar av djur och som gav flera av dem människokaraktär i form av Peter Rabbit, Jemima Puddleduck och andra gjorde detta eftersom hon hade så många djur att observera och komma nära här och det sägs att hon till exempel hade en igelkott som husdjur. Hon bodde i Sawrey alldeles i närheten och du kan besöka den gård hon bodde på – Hill Top. Här finns föremål kvar som om Potter bara gått ut en stund och det är mysiga omgivningar. Lake District är dessutom ett av få områden i Storbritannien som fortfarande har röd ekorre liksom vår svenska apropå alla dessa djur av Potter. Hawkshead har fler kända kulturpersonligheter och den som stannar kvar i byn får se var poeten William Wordsworth bodde som liten och kan besöka skolan han gick på.

Hill Top  Foto: Wikipedia

Hill Top Foto: Wikipedia

Intressant för oss svenskar är att det lär vara gammelsvenska som gett upphov till namnet Windermere. Det tros komma från vårt namn Vinandr ihopsatt med sjö. Just sjön är en av de saker som ger Bowness allt liv och det du absolut ska göra här förutom att vandra om du gillar det är att hyra en båt. Vid bryggorna i Bowness ligger de vackra träbåtarna sida vid sida för dig som orkar ro. Vill man ha mer fart så kan man hyra motorbåt och ta sig runt Belle Isle eller helt enkelt ta en tur med de större passagerarbåtarna som tuffar runt på sjön. Vandrat just här har jag inte hunnit med men det är såklart vackert när du kommer upp en bit och du hittar både korta tvåkilometersturer från Bowness och längre vandringar (liksom vandringar där du inte behöver bil) samlade på Lake Districts nationalparkssida.

Bowness bryggor

Bowness bryggor i mars

 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Deckarlogg

Tänkt & tyckt om deckare och annan krimi

lite mera rosa

vardagslyxen – nära & långt borta

Skriv & Res med Therese

Therese Fredriksson, aspirerande författare. Resor, författande, böcker och kulinariska upplevelser. Gärna i kombination.

The London Foodie

Bloggen om England och övriga Storbritannien

Hattrick

En blog om damfotboll av Rainer Fussgänger

Halloj världen!

En blogg av Inger Hansson. Om resor och hållbarhet. Om vackra platser. Om Instagram och andra sociala medier. Om fotografi, natur och lite av varje.

Bortugal

Borta men hemma. En blogg om en familj som längtade bort och hittade hem.

People in the Street

Bloggen om England och övriga Storbritannien

Att resa-podden

Bloggen om England och övriga Storbritannien

Matochresebloggen

Bloggen om England och övriga Storbritannien

Ladies Abroad

Reseberättelser, resetips och resefoton

Travel on a Cloud

Bloggen om England och övriga Storbritannien

City Lover Reser

Bloggen om England och övriga Storbritannien

JENNIFER STROUD

Bloggen om England och övriga Storbritannien

%d bloggare gillar detta: