Dinosauriestaden

Staden Dorchester är residensstad i det lantliga Dorset och har inte ens tjugotusen invånare men otroligt många riktigt fina sevärdheter. Basera dig här i några dagar så du hinner ta del av allt och dessutom hinner se dig om i omgivningarna med höjdpunkter som Jurassic Coast.

Corn Market i Dorchester

Corn Market i Dorchester

Har du läst något av Thomas Hardy? Jag är inget stort fan för jag tycker han är lite för torr men jag kanske borde ge honom fler chanser. Dorchester står modell för Casterbridge i boken Borgmästaren i Casterbridge (The Mayor of Casterbridge). Du som uppskattar honom kan börja med att besöka Hardys födelsehem i Higher Bockhampton utanför byn Stinsford. Även själva Stinsford är värt att besöka för beundrare eftersom det är byn Mellstock i ett par böcker och på kyrkogården ligger författarens hjärta begravt (övriga Hardy ligger i Poet’s Corner i Westminster Abbey) liksom förövrigt hela hovpoeten Cecil Day-Lewis, skådespelaren Daniels far som avgudade Hardy.

Hardystatyn i Dorchester

Hardystatyn i Dorchester

Själva gjorde vi staden till bas för att se alla de fossilfynd som gjorts längs världsarvskusten inte minst i Lyme Regis och som finns kvar här i trakten och vi fick se både de och mer därtill. Dorchester är som namnet avslöjar en gammal romersk stad och romarna kallade den Durnovaria men först efter att de runt år 70 besegrat de lokala stammar som sedan järnåldern bodde uppe på det fortet Maiden Castle på sin kulle. Detta enorma befästningsverk går att vandra runt idag och visar en ganska tragisk historia. Romarna som övertog trakten gjorde däremot Dorchester till ett marknadscentrum här där flera vägar möttes och det är som marknadsstad den fortfarande är känd. Från deras tid kan man se en del av stadsmuren borta vid stadens park och i närheten ligger också utgrävningarna av ett gammalt romerskt hus.

Romerskt hus

Romerskt hus

Att resa med barn i England är alltid enkelt men känns speciellt lyckat till just Dorchester eftersom man har nära till Weymouth med sin familjevänliga strand en dryg mil söderut och dels just för att barn får ut mycket av muséerna samlade i centrum. Den som älskar kramdjur tar man gärna till The Dorset Teddy Bear Museum med inte minst just teddybjörnar och vi vuxna skrattade gott åt tre björnar som dansade can-can. Kända engelska personligheter som Rupert och Sooty dyker också upp licksom ett och annat dockhus. Den som är mer äventyrligt lagd har roligt på The Dinosaur Museum så länge man inte tajmar besöket med den allra största skolklassen. Muséet ser oansenligt ut på utsidan men låt er inte luras. Det är visserligen inte helt modernt inuti heller men här är det aktiviteterna som är roliga och pedagogiska med modeller av allehanda dinosaurier, samlingar av riktiga fossiler som hittats i trakten och saker att sätta ihop och ta isär på temat jordens utveckling. Museibutiken har sedan en bra samling plastdinosaurier, små mikroskop och liknande som den här typen av museum alltid har.

Dinosauriemuséet

Dinosauriemuséet

Det finaste muséet av de alla är dock länsmuséet Dorset County Museum som säkert får sitt eget inlägg framöver för det har helt enkelt riktiga världsfynd oavsett om du gillar fossiler eller romartiden och dessutom tiden de lämnat efter sig och vad det blivit av Dorchester som jordbruks- och marknadsstad. En hel avdelning vigd åt konst och Thomas Hardys skrivarlya avrundar vad som är ett av de bästa små länsmuséer jag sett och inkluderar den stora fisködlan ichthyosaurus och ett romerskt mosaikgolv.

En skattkista på så många sätt.

En skattkista på så många sätt.

Om 1600-talet är din historiska favoritperiod så kan du ha hört talas om baron George Jeffreys som blivit känd som ”The Hanging Judge”. Denne Lord Chancellor och domare blev känd 1685 när han dömde de förrädare som gjort ett försök att störta den katolske kung James II (jag har så svårt att skriva det svenska Jacob). Upproret leddes av hertigen av Monmouth som kom tillbaka till Lyme Regis från sin exil på kontinenten för att försöka få ihop trupper i sydväst där han var populär. Monmouth var oäkta son till Charles II och lade därför anspråk på tronen utöver att vara protestant. Upproret misslyckades och det blev enorma rättegångar, de så kallade ”Bloody Assizes” där man än idag diskuterar hur många som egentligen avrättades men nära tvåhundra människor av de dryga tusen som befunnits skyldiga fick möta döden och flera skickades till kolonierna. En av rättegångarna hölls just i Dorchester i The Oak Room på Antelope Hotel medan Jeffreys bodde på 6 High West Street alldeles i närheten. Idag är hans gamla boende en italiensk restaurang tillhörande kedjan Prezzo och med husets historia var jag ju bara tvungen att kliva in. Jodå, helt okej precis som det Prezzo jag besökt i Salisbury. Pålitligt, gott och lite dyrare än det behöver vara för vad man får. Runt hörnet ligger idag gränden Antelope Walk med små butiker och det är här du hittar ingången till The Oak Room som har blivit ett väldigt trevligt tea room för den som vill ha sallader och bakpotatis eller lyxa till det med cream tea.

Husen från Judge Jeffreys tid.

På 6 High Street West bodde Judge Jeffreys

Annons

4 kommentarer

 1. Många små pärlor finns det…

  Gilla

  1. Otroligt mycket sevärt och ändå relativt lugnt.

   Gilla

 2. Mysiga hus också.

  Gilla

  1. Ja det finns det många även om den inte slår de där riktigt puttinuttiga på den fronten (York, Warwick, Chester, Stamford…).

   Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.

lite mera rosa

vardagslyxen – nära & långt borta

Skriv & Res med Therese

Therese Fredriksson, aspirerande författare. Resor, författande, böcker och kulinariska upplevelser. Gärna i kombination.

The London Foodie

Bloggen om England och övriga Storbritannien

Hattrick

En blog om damfotboll av Rainer Fussgänger

Halloj världen!

Ett resemagasin och en blogg av Inger Hansson. Om resor och hållbarhet. Om vackra platser. Om fotografi, natur och lite av varje.

Bortugal

Borta men hemma. En blogg om en familj som längtade bort och hittade hem.

People in the Street

Bloggen om England och övriga Storbritannien

Att resa-podden

Bloggen om England och övriga Storbritannien

Matochresebloggen

Bloggen om England och övriga Storbritannien

Ladies Abroad

Reseberättelser, resetips och resefoton

Travel on a Cloud

Bloggen om England och övriga Storbritannien

City Lover Reser

Bloggen om England och övriga Storbritannien

JENNIFER STROUD

Bloggen om England och övriga Storbritannien

The Cornish Bird

Cornwall's Hidden History Blog

%d bloggare gillar detta: