Vad visste Jill Dando?

Alla svenskar i relevant ålder minns vad de gjorde när de hörde om Palme, Estonia, Anna Lindh och Tjernobyl. Även britterna har såklart liknande kollektiva upplevelser och en sådan är mordet på nyhetsuppläsaren och programledaren Jill Dando som 1999 sköts utanför sitt hus i Fulham i västra London. Själva satt vi och tittade på just BBC hemma i Bryssel när nyhetsuppläsaren meddelade att Jill Dando skjutits. Vi hoppade till i soffan och undrade om vi hört rätt. Sedan blev vi mest ledsna. Dando var känd som den alla britter helst ville äta middag med – både glad och intelligent och det hela kändes som ett tragiskt vansinnesdåd.

Storbritanniens ”Efterlyst” heter Crimewatch och Jill Dando var en av programledarna där vid tidpunkten. Det spekulerades mycket i om det var någon som hängts ut i programmet som hämnades eller någon som var arg på Jills personliga engagemang för Kosovo i samband med striderna på Balkan. Så klart dök det också upp teorier om en stalker. Ser man ut lite som prinsessan Diana och är så där glad och tillmötesgående så finns det alltid någon som vill hoppa på en. Däremot uteslöts tidigt rån eftersom hennes oerhört dyra förlovningsring satt kvar på fingret där hon låg på gatan. Istället anhölls en känd stalker, Barry George och dömdes som skyldig trots att flera vittnen sagt att han inte alls såg ut som någon av de män de sett röra sig i kvarteret den morgonen. George fick också mycket riktigt släppas sex år senare och nyligen lade polisen ner fallet tills annan information eventuellt kommer in.

I juli förra året började så Daily Mail och The Daily Star att skriva om att Jill Dando var en pedofilhärva på spåren – en teori som även ett år tidigare luftats i media men utan att man kommit längre. Hon ska ha pratat med sina vänner om saken och sedan gått till sina chefer på BBC med materialet men bara fått tillbaka det. Ingen ville ta i det. Man kan undra varför ett TV-bolag inte vill göra detta till en nyhet men den som hängt med i brittiska nyheter de senaste åren vet nu att just BBC i allra högsta grad är involverat i härvan och detta har det skrivits spaltmeter om till och med i svensk media inte minst på grund av alla inblandade kändisar i musik- och underhållningsbranschen. Här fanns alltså helt säkert någon som inte alls ville att detta skulle komma ut.

År 2011 dog så discjockeyn och programledaren Jimmy Savile som lett långkörare som Top of the Pops och Jim’ll Fix It på BBC och plötsligt kom det anklagelser om sexmisshandel och pedofili från alla möjliga håll mot honom när personer trädde fram. BBC ville såklart själva inte dra i det hela hur aktivt som helst men nyhetsprogrammet Newsnight tog ändå upp ämnet snabbt vilket nog var för att visa sitt ansikte som seriös och pålitlig mediakoncern. Mer information följde genom ITV 2012 allt eftersom det började komma in information om att vissa chefer på BBC hade vetat om Saviles förehavanden redan på 60- och 70-talen och kanske till och med varit inblandade själva. I oktober 2012 startade polisen Operation Yewtree (idegran) som har växt till en enorm utredning och i januari 2013 hade hela 450 anklagelser kommit fram mot Savile och 214 av dessa skulle ha lett till åtal om de rapporterats i tid. Härvan inkluderade även den nationella hälsoadministrationen NHS eftersom Savile arbetat mycket med välgörenhet och därmed haft tillgång till nycklar till olika sjukhuskorridorer och annat och kunnat besöka offer. Hur var det med säkerheten på landets sjukhus egentligen? Även på sjukhusen har det dock funnits personal som rapporterat felaktigheter till sina överordnade, de gångerna om Savile utan att något hänt. Var han alltså så otroligt upphöjd till skyarna eller köpte han alla chefers tystnad där han drog fram?
Jimmy Savile Foto: Wikipedia

Jimmy Savile Foto: Wikipedia

Utredningen tog in mängder av personer till förhör och flera visade sig vara just till exempel producenter på BBC som ni ser av länken ovan. Andra är stora kändisar och vi har i svensk media kunnat läsa om till exempel glamrockaren Gary Glitter som nu åtalats och väntar på rättegång. I Storbritannien kom kanske den allra största chocken när även den populäre tidigare sångaren och programledaren, australiensaren Rolf Harris åtalades och i juni förra året fanns skyldig. Denne i rutan så glade gubbe med sitt ständiga ”g’day” tittade jag alltid på när han i TV hjälpte till på Djursjukhuset i Battersea och på Whipsnade Zoo. Han sitter nu i fängelse efter att en dom gav honom nästan sex år. Många britter i 60-70-talsgenerationen känner det faktiskt som om de rånats lite på sin barndom med alla dessa kändisar som varit glada i rutan men som visat sig ha helt andra personligheter. Många av dem har dessutom genom åren fått fina brittiska adelstitlar för sina framgångar.
Rolf Harris Foto: Wikipedia

Rolf Harris. Brrrr.  Foto:Wikipedia

Var det detta Jill Dando försökte berätta om? Gick hon till fel personer? Hade hon funderingar kring kändisarna men inte alls om det BBC som gjort dem kända? Vi vet inte och jag tänker inte spekulera vidare. Det kan också ha varit ett helt annat fall. Många journalister funderar på om Dando var inne på något som rörde andra högt uppsatta personer i samhället. Igår avled dessutom den tidigare konservative ministern Leon Brittan som under sin tid som inrikesminister fick en utredning om pedofili i parlamentet i Westminster på sitt bord redan 1984. En utredning som gavs till honom av den 1995 avlidne parlamentsledamoten Geoffrey Dickens. Idag är utredningen försvunnen…
Det är för mig helt solklart att något av allt detta ledde till Dandos död. Frågan är bara vem och om vi någonsin får reda på det. Vilken soppa!
Annonser

4 kommentarer

 1. Det är mycket troligt att hon var något stort på spåret, eller så var det bara ett ”allmänt vansinnesdåd”. Ibland tror jag vi vill att det ska finnas konspirationer bakom sådana där händelser. På något vis kanske det är enklare att ta till oss att de har dött av någon större orsak. Jag vet inte, men Olof Palme är ju ett bra exempel, hur många olika konspirationer har det inte spekulerats i kring hans död, och frågan är om det inte trots allt bara var ett infall från en knäpp person…även om det verkar osannolikt…
  Hemskt med den där härvan i England för övrigt!

  Sv: Visst är det så, även om jag ibland funderar på om vi skulle ha lagt alla dessa pengar på något annat istället, men familj och vänner betyder för mycket.

  Gilla

  1. Jo konspirationsteorier finns det allt för många men just med Jill Dando tror jag att det handlar om hela den här härvan. Hon hade ju sagt till vänner vad hon höll på med och enligt några också sagt att hon höll på med en bok.

   Gilla

 2. Jag tar allt Daily Mail skriver med en nypa salt, men nog tror jag att Jill Dando var något viktigt på spåret, och det är klart möjligt att det handlade om pedofilerna. Det går klart mycket djupare än vi vet. Det verkar ju som om de bara precis börjat reda ut härvan.

  Rolf Harris var en shock, men jag vet från vänner som jobbar på BBC att han kallades som ”the octopus” på set för att han gillade att tafsa på kvinnor. Men fel som det är är det ett stort hopp från att tafsa på vuxna kvinnor till att vara pedofil. Det hade de ingen aning om.

  Gilla

 3. Ja tabloidtidningarna skriver ju bara om sensationer men det här är så stort att inte ens de kunde komma på vad som helst tror jag. ”The Octopus” låter något det. Så här i efterhand blir man ju inte förvånad att höra det men det är lustigt hur många som sett små saker och ändå har det fortgått.

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Hattrick

En blog om damfotboll av Rainer Fussgänger

Halloj världen!

En blogg av Inger Hansson. Om resor. Om Instagram och annan fotografi. Om natur. Om Karlshamn, Kristianstad, vatten och lite av varje.

Bortugal

Borta men hemma. En blogg om en familj som längtade bort och hittade hem.

People in the Street

Bloggen om England och övriga Storbritannien

Att resa-podden

Bloggen om England och övriga Storbritannien

Matochresebloggen

Bloggen om England och övriga Storbritannien

Ladies Abroad

Reseberättelser, restips och resefotografier

Travel on a Cloud

Bloggen om England och övriga Storbritannien

City Lover Reser

Bloggen om England och övriga Storbritannien

Jennifer Stroud

Bloggen om England och övriga Storbritannien

The cornish bird

Cornwall's Hidden Stories

Runtklotet

En blogg och resesajt med tips, texter och bilder från intressanta resmål runt om i världen

Round the Island

Walking round the coast of Mainland Britain

Diary of a Northern Teaist

Tea is a journey. This is my travelogue.

Storartad Förlag & Marknadsföring

Bloggen om England och övriga Storbritannien

En vandrares tankar

"Jag låter tankarna fara medan fötterna går"

%d bloggare gillar detta: