75-årsfirande av legendariska hjältar

Stormen Egon rasar för fullt utanför fönstret och har under dagen varvat strålande sol med regn så intensivt att jag inte ser ut och bara att gå ut och slänga soporna blev ett helt företag för det gick knappt att stå upprätt här nere vid Öresund. Planen som går ner för landning på Kastrup kommer in från helt andra håll och vinklar än de brukar och jag är glad att jag inte är ute och flyger idag. Januari är ju just en sådan månad då man sitter inne och entusiastisk över det nya året klurar på olika resor man vill göra och det är när jag gör det som jag inser att just flygentusiaster faktiskt har ett spännande år att planera om de är anglofila för i sommar är det 75 år sedan självaste Battle of Britain.

Herravälde över luften var såklart ett måste under andra världskriget och mellan framför allt juli till oktober 1940 pågick vad som efter ett berömt tal av Churchill blev känt som Battle of Britain innan det ens startat. Striderna mellan Royal Air Force och Luftwaffe har kommit att bli legendariska. Luftwaffe bombade redan viktiga hamnar som Portsmouth och flygindustrier som den i Norwich och britterna tyska hamnar men just innan den här perioden hade Hitler trott att britterna likt fransmännen skulle kapitulera efter invasionen av Frankrike till villkor som Churchill absolut inte kunde acceptera utan övertalade nationen om att fortsätta strida för sin frihet. Tyskarna blev nog ganska överraskade och Hitler beordrade invasionsplaner och det var här det blev just luftslag eftersom man snart märkte att de tyska planerna i ”Operation sjölejon” helt enkelt inte kunde genomföras på bästa sätt då Tyskland saknade tillräckligt med fartyg. Det blev istället ett måste för tyskarna att slå ut den brittiska flottan Royal Navy för att kunna invadera. Britterna slog tillbaka i bland annat spektakulära strider med ettriga Spitfires och Hurricanes och stoppade därmed Hitlers plan även om det utvecklades vidare ändå genom blitzen mot London under hösten. Det var under just Battle of Britain som Churchill i ett långt tal fick stora applåder efter det idag kända stycket ”Never in the field of human conflict was so much owed by so many to so few” och de var faktiskt ovanligt få, runt 3000 män. Idag är den här perioden i krigets historia något inte minst engelsmännen ser på med stolthet och i år kommer det att uppmärksammas på flera sätt.

Den tionde juli är accepterad som startdag för Battle of Britain så söndagen innan eller efter brukar det varje år uppmärksammas och i år är det den tolfte juli som är den stora dagen. Mellan Dover och Folkestone vid de vita klipporna i Kent som såg så många Spitfires ligger Capel le Ferne och här hittar man The National Memorial to the Few, ett monument med en flygare och namnen på många modiga samt skvadronens hund. De kommer att hedras här och nu i år tror man kommer att vara det sista då några av verklighetens piloter kommer att orka vara med men det kommer också att bli flyguppvisningar och annat i denna trakt där så mycket hände. Du kan hitta information om allt det här hos The Battle of Britain Memorial Trust inklusive information om guidade turer av området och dess besökscentrum.

National Memorial to the Few Foto: Britain at War Magazine

National Memorial to the Few Foto: Britain at War Magazine

Imperial War Museums filial i Duxford i Cambridgeshire (platt och bra för flygbaser under kriget) har en hel hangar om Battle of Britain och detta dessutom en hangar som faktiskt användes just 1940. Här kan du se både flygplanen som användes och en utställning om flygarna. Vill du se action så gör du det under flygshowen Flying Legends som går av stapeln på Duxford 11-12 juli. Det är visserligen en årligt återkommande show men den kommer säkert att ha extra fokus på 1940. Du kan se en häftig trailer och köpa rabatterade förhandsbiljetter om du klickar på länken ovan.

Den stora flygshowen RAF Waddington verkar i år vara inställd då Ministry of Defense ser över sitt engagemang i flygshower. Otroligt konstigt att göra det ett år som detta kan jag tycka eftersom det varit ett evenemang delvis ämnat att sprida information om just RAF.

Har man som jag familj i Lincolnshire så är man van vid att stora militärflyg, både äldre och moderna regelbundet dundrar över huvudet och det är en maffig känsla att se och inte minst höra ett Lancaster kan jag säga även om jag inte tror att Dresdenborna skulle hålla med. Hos RAF Coningsby mellan Lincoln och Boston hittar man The RAF Battle of Britain Memorial Flight som är en division inom RAF som gör uppvisningar och det går att hyra in dem för allehanda evenemang så de är vanliga på lantbruksshower och liknande. Håll ett öga på deras hemsida så kommer de kanske att lägga ut mer information om aktiviteter under sommaren. Du kan faktiskt också besöka Coningsby och se planen när de inte är i bruk och vilka plan och när de har öppet hittar du också på hemsidan. Min dotters kusin har bland annat fått sitta i ett plan men det vet jag inte om det bara var för att en av deras vänner jobbar där.

En intressant film om både periodens historia och de små ettriga flygplanens tekniska finurligheter hittar du här. Man inser raskt vilka enorma mängder mod som krävdes.

Annonser

2 kommentarer

 1. Mer jag bara måste se!
  Håll i hatten!

  Gilla

  1. Gillar du flygplan? Eller kollar du stormbilder på Facebook? 😀 Göteborg är helt översvämmat. Här har vi ”bara” orkan och avstängd Öresundsbro.

   Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Hattrick

En blog om damfotboll av Rainer Fussgänger

Halloj världen!

En blogg av Inger Hansson. Om resor. Om Instagram och annan fotografi. Om natur. Om Karlshamn, Kristianstad, vatten och lite av varje.

Bortugal

Borta men hemma. En blogg om en familj som längtade bort och hittade hem.

People in the Street

Bloggen om England och övriga Storbritannien

Att resa-podden

Bloggen om England och övriga Storbritannien

Matochresebloggen

Bloggen om England och övriga Storbritannien

Ladies Abroad

Reseberättelser, restips och resefotografier

Travel on a Cloud

Bloggen om England och övriga Storbritannien

City Lover Reser

Bloggen om England och övriga Storbritannien

Jennifer Stroud

Bloggen om England och övriga Storbritannien

The cornish bird

Cornwall's Hidden Stories

Runtklotet

En blogg och resesajt med tips, texter och bilder från intressanta resmål runt om i världen

Round the Island

Walking round the coast of Mainland Britain

Diary of a Northern Teaist

Tea is a journey. This is my travelogue.

Storartad Förlag & Marknadsföring

Bloggen om England och övriga Storbritannien

En vandrares tankar

"Jag låter tankarna fara medan fötterna går"

%d bloggare gillar detta: