Slottsboende med historia och hav

Jag ser ibland att ni läsare letar riktiga slott att bo i på resan så jag har letat upp några som jag inte hunnit prova själv men gärna vill. Alla bilder utom en kommer från slottens hemsidor.

Allra mest ser jag önskemål om skotska slott och det är ju inte så konstigt för de är onekligen ofta romantiska och inte minst är naturen runt omkring dem vacker och dramatisk och vem drömmer inte om att sitta vid en stor, sprakande brasa med whisky och en pläd. Här har man ursäkten att göra det.

För 250 pund per natt kan den som står ut med att gå i trappor hyra en tornsvit i Glengorm Castle på ön Mull i skotska högländerna med sin färgglada huvudstad Tobermory.

Glengorm

Glengorm

Lephin

Lephin

Här får man bland annat två sovrum, tre övriga rum, tvättmaskin och kök samt en makalös utsikt över Hebriderna och havet samt tillgång till slottets bibliotek för detta pris. Slottet från 1860 har också B&B stora delar av året men det kostar nästan lika mycket. Vill du istället ha självhushållning så kan du hyra någon av deras stugor ute på ägorna. Varför inte mysiga The Lodge eller vilda Lephin.

Wales är känt för sina många slott och inte minst de som den engelske kung Edward I lät bygga under sin invasion av landet. Ett av dessa är Ruthin Castle som den walesiske prins Llewellyn ap Gruffydds bror Dafydd hjälpte kungen med år 1277 i ett förräderi mot sin bror. Här finns också vidare intressanta berättelser om ägarfamiljen de Grey och perioden under Rosornas krig och Tudors uppkomst samt Charles I så detta är definitivt för dig som älskar historia. Slottet har gjorts om en del genom århundradena och inte minst förstärkts och därefter sett en vallgrav komma och gå. Idag lever man mycket på sin historia och anordnar bland annat medeltidsbanketter för sina konferensgäster. Du som kommer hit kan utöver historia förvänta dig spa och restaurang. Jag rekommenderar en titt in på hemsidan ovan för att se de nästan galet överdådiga rummen.

Ruthins nya och gamla del. Foto: Wikipedia

Ruthins nya och gamla del. Foto: Wikipedia

Vi svenskar gillar ju Cotswolds så vad sägs om att bo på Thornbury Castle i Gloucestershire, utanför marknadsstaden med samma namn. Här får du bo i ett slott som påbörjades 1511 och övertogs av Henry VIII när han kände att ägaren, hertigen av Buckingham, inte var någon kompis längre. Kungen var sedan här i tio dagar med Anne Boleyn. Kan det bli mer spännande? Idag finns här en vacker, muromgärdad trädgård, restaurang och spa och vill du ha det mer livat så ligger Bristol inte långt bort. Priserna varierar men bland annat finns ett paket för par med tvårätters middag för 189 pund. Apropå Anne Boleyn så kan du på torsdag klockan 21.00 se ett program om henne på Kunskapskanalen.

Rum på Thornbury? Ja tack.

Rum på Thornbury? Ja tack.

Thornbury Castle

Thornbury Castle

2 kommentarer

 1. Åsa FM · · Svara

  Gruffydds – prinsar av Wales, både äldre och yngre Llewellyn har en otroligt intressant historia och det finns mkt litteratur om man vill läsa på engelska, flera böcker till bra pris i pocket, från olika sidor av konflikten. Jag brukar alltid passa på att köpa historiska romaner i pocket när jag är i England och nu finns det även en hel del på Ad Libris.
  Programmet om Anne Boleyn är väl det som heter Anne Boleyns sista dagar eller något liknande? Det är väldigt sevärt tycker jag.

  Gilla

  1. Ja visst har det gått på TV tidigare?
   Historiska pocketböcker är ett måste i England ju! 😀 Just Llewellyn läste jag först om i en mastodont av Ellis Peters/Edith Pargeter. Riktigt bra.

   Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Deckarlogg

Tänkt & tyckt om deckare och annan krimi

lite mera rosa

vardagslyxen – nära & långt borta

Skriv & Res med Therese

Therese Fredriksson, aspirerande författare. Resor, författande, böcker och kulinariska upplevelser. Gärna i kombination.

Rule Britannia

- alt i anglofili

The London Foodie

Bloggen om England och övriga Storbritannien

Hattrick

En blog om damfotboll av Rainer Fussgänger

Halloj världen!

En blogg av Inger Hansson. Om resor och hållbarhet. Om vackra platser. Om Instagram och andra sociala medier. Om fotografi, natur och lite av varje.

Bortugal

Borta men hemma. En blogg om en familj som längtade bort och hittade hem.

People in the Street

Bloggen om England och övriga Storbritannien

Att resa-podden

Bloggen om England och övriga Storbritannien

Matochresebloggen

Bloggen om England och övriga Storbritannien

Ladies Abroad

Reseberättelser, resetips och resefoton

Travel on a Cloud

Bloggen om England och övriga Storbritannien

City Lover Reser

Bloggen om England och övriga Storbritannien

JENNIFER STROUD

Bloggen om England och övriga Storbritannien

%d bloggare gillar detta: