Största medeltida slottet

Nu tror du kanske att det ska handla om Windsor men icke. Du som följer min blogg vet att mina söndagar med resmålstema brukar variera geografiskt men idag har jag känt mig nödd och tvungen att stanna kvar i samma region som förra veckan eftersom de senaste dagarnas stora historiska nyhet har varit upptäckten av Englands största, tidigare helt okända. medeltida kungliga slott. Detta slott är hittat i Old Sarum som jag nämnde i mitt inlägg om Salisbury och alltså ytterligare en anledning till att göra mer en bara en dagstur till denna trakt.

Vi var här en vinterdag för några år sedan och blev redan då fascinerade. Platsen är i ruiner och ser egentligen inte så mycket ut för världen jämfört med hur det en gång var men det är när man vandrar runt här som man uppskattar den otroliga storleken på området och ser försvarsanläggningarna som anlagts. Det första du möts av när du kommer fram är en stor yta att ta dig över för att komma till den gamla slottsruinen som väntar på dig innanför vallar av gräs. Här ute fanns tidigare den stad som gav service till det slott du är på väg mot vilket tronade över staden som för sin tid måste ha varit stor. Det är en svindlande tanke att enstaka människor bott just här sedan tretusen år före Kristus innan ett järnåldersfort skapades 2500 år senare just där två viktiga handelsvägar mötte floden Avon. Romarna tog därefter över platsen som på deras tid fick tre vägar till och kallade den för Sorviodonum. Det var under järnåldern man grävde det yttre dike runt kullen som idag är väldigt karaktäriserande och som vem som helst förstår den strategiska meningen med.

sarumwall

Blick mot det inre av Old Sarum

sarumhill

 

På saxarnas tid var det ett försvar mot vikingarna men började också bli mer av en stad nedanför fortet och den blev snart en av de viktigaste i detta västliga kungadöme, England var ju ännu inte enat. Saxarna var också de som var de första att kristnas och nu börjar Old Sarum få den prägel av kyrkocentrum som senare blev så viktigt. Normanderna, dessa enastående slottsbyggare byggde ett inre dike i sin motte-and-bailey stil och tog sedan tag i att skapa ett rejält slott i sten med kärna uppe på toppen och detta har avbildats så att du under ditt besök kan få en uppfattning om hur allt såg ut innan det lades i ruiner och här höll Henry II bland annat sin drottning Eleonor av Aquitaine fängslad i över femton år eftersom hon stöttade deras gemensamma son Henry som inte fått något landområde av sin far. Det går att vandra runt uppe på befästningarna och se tillbaka in mot slottet och ut över landskapet (men håll för guds skull uppsikt över småbarn). Där man står uppe på befästningarna utanför slottsruinen ser man plötsligt konturerna av en kyrka på området nedanför och är det någonstans det känns som i en Ken Follet-roman så är det faktiskt här. Det blev till att ta sig ner och kika på den också medan RAF:s helikoptrar från de näraliggande baserna surrade förbi på någon övning och påminde om vilken tid vi lever i själva.

Old Sarums katedralruiner

Old Sarums katedralruiner

Väl nere visade det sig att kyrkan faktiskt var en katedral och bredvid fanns dess biskopspalats. Den byggdes 1075-92 men bara fem dagar efter dess helgande förstördes tornets tak i en storm. Det är inte så lite Svärdet och spiran över platsen som sagt. Biskop Roger av Salisbury som var kansler åt Henry I var den som gjorde det mesta av färdigställandet under 1100-talet liksom kom på designen av slottets nya kärna i sten så är det någon man vill läsa mer om så är det honom känner jag.

Det stora problemet med Old Sarum under medeltiden blev att städerna nu började växa och här fanns inte mer plats. Gå runt en stund och du ser snart att kullen med sina diken är begränsande. Därför blev det till slut kyrkan som flyttade trots allt arbete med att bygga en medeltida katedral. Det är ju bekant genom historien att biskopar och kungar inte alltid håller sams och här blev det ohållbart. Biskop Poore hittade en ny plats vid floden Avon nere i dalen och 1220 gick flyttlasset ner till vad som blev dagens Salisbury. Invånarna i staden runt slottet flyttade med så staden uppe på kullen försvann ganska fort eftersom de mer eller mindre monterade ner sina hus och tog med materialet till sin nya plats. Även klimatet påverkade beslutet att flytta. Jag som bott i både Göteborg och Malmö är van vid vind men Old Sarum räknar jag ändå som en av de blåsigaste platser jag varit på och ni ser ju varför. Allt annat ligger för dina fötter så här uppe regerar vinden som den vill och kommer dessutom rakt från platån Salisbury Plain. Peter of Blois som levde på 1100-talet skrev redan han om detta.

En trist vinterbild visar iallafall hur nära Salisburys nya katedral byggdes.

En trist vinterbild visar iallafall hur nära och mer skyddat för vädret Salisburys nya katedral byggdes.

Vad är det då som är så sensationellt med platsen nu? Jo det är som så ofta i sådana här sammanhang universitetet i Southampton som varit i farten, denna gång med röntgenteknik, magnetometri, markradar och jag vet inte allt. Man har gått igenom vad som finns under jordlager här och för första gången kunnat se strukturerna av de hus som legat här. Det går äntligen att rita en karta över staden Old Sarum och se gatunät och husens storlek och läge. Detta är dock inte den stora sensationen.

Jag skrev ju att jag ville läsa mer om biskop Roger och det arkeologerna har hittat verkar vara just att palatset nog till största delen byggdes just under Henry I:s tid men att den där kärnan uppe på kullen jag berättat om inte alls var det största i komplexet utan det finns i själva verket i den yttre delen ute vid staden. Där har man hittat tecken på en lång innergård och en 170 meter lång byggnad under det där gräset jag gick över utan att ha en aning. Det verkar som om spåren av en 60 meter lång stor hall har funnits vid den där innergården och väggarna kan ha varit upp till tre meter tjocka. Man tror nu att det var här Vilhelm Erövraren samlade sin adel för att de skulle svära trohet till honom för man vet att han var här.

Ruinerna av kärnan uppe på toppen.

Ruinerna av kärnan uppe på toppen.

Vilket roligt fynd! Här vet man massor om Towern i London, Dover och Hastings och så göms detta palats under gräset i Wiltshire…! Jag blir genast sugen på att återvända men tänker att om jag väntar kommer jag istället att få se en bra utställning om dessa senare upptäckter. Är det någon som undrar varför vi behöver pengar till arkeologi? Är det någon som undrar varför ni kan spendera veckor i Wiltshire?

Stigar längs befästningen

Stigar längs befästningen

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

2 kommentarer

  1. Åsa FM · · Svara

    Jaha – då blev det ett ställe till på ”platser att besöka-listan”! Väldigt intressant, tack för all info! Jag har bara sett Salisbury på håll (om jag inte minns fel) när jag varit till Stonehenge och Bath.

    Gilla

    1. Ja Old Sarum var verkligen en plats vi mest besökte p.g.a Rutherford men gick därifrån med riktig wow-känsla trots ruinerna.

      Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Deckarlogg

Tänkt & tyckt om deckare och annan krimi

lite mera rosa

vardagslyxen – nära & långt borta

Skriv & Res med Therese

Therese Fredriksson, aspirerande författare. Resor, författande, böcker och kulinariska upplevelser. Gärna i kombination.

The London Foodie

Bloggen om England och övriga Storbritannien

Hattrick

En blog om damfotboll av Rainer Fussgänger

Halloj världen!

Ett resemagasin och en blogg av Inger Hansson. Om resor och hållbarhet. Om vackra platser. Om fotografi, natur och lite av varje.

Bortugal

Borta men hemma. En blogg om en familj som längtade bort och hittade hem.

People in the Street

Bloggen om England och övriga Storbritannien

Att resa-podden

Bloggen om England och övriga Storbritannien

Matochresebloggen

Bloggen om England och övriga Storbritannien

Ladies Abroad

Reseberättelser, resetips och resefoton

Travel on a Cloud

Bloggen om England och övriga Storbritannien

City Lover Reser

Bloggen om England och övriga Storbritannien

JENNIFER STROUD

Bloggen om England och övriga Storbritannien

%d bloggare gillar detta: