Rick Steins flaggskepp

Engelska kockar och matlagningskändisar finns det många av. Jamie, Nigella, Hugh och nu på sistone Tom är några av de vi lärt känna. En av mina favoriter är Rick Stein som jag nämnde kort i mitt inlägg om Padstow eftersom han skapat sitt restaurangimperium i den lilla byn i Cornwall som nu har fått många att följa efter – inte alltid till lokalbefolkningens glädje eftersom det driver upp priserna på allt i byn. Vi matglada turister och stugägare från London gläder oss desto mer och jag vet inte om det var tur eller tiden vi ville ha som gjorde att jag fick bord på Steins kända The Seafood Restaurant med ganska kort varsel.

Padstows mest kända restaurang

Padstows mest kända restaurang

Vi hade höga förväntningar när vi klev in genom glasdörrarna i huset ett stenkast från byns fiskehamn. Genast blev vi mötta av en servitör som tog oss med förbi baren där de som väntade på sista minuten-bord tog en drink. Vi fick ett bord mitt i den ljusa men mysiga lokalen som inte hade så mycket Cornwall över sig men ändå var personlig och hade den rätta känslan av avslappnat men lyxigt. Här satt middagsgäster i allt från finkostymer och långklänning till snygga jeans med ny skjorta. Det är meningen att vem som helst ska kunna komma hit och byn är full av turister men kommer man hit är man ofta förberedd på att gå ut och äta. Det kostar såklart en hel del mer än det gör på din kvarterskrog men samtidigt var det inga hutlösa priser på något sätt utan det speglar Steins tänk att alla matälskare ska kunna unna sig ett besök. Vi har betalat betydligt mer på fine dining-ställen och tycker att det här ligger på en mellannivå med runt trettio pund för huvudrätterna om du nu inte vill slå på stort och äta hummer eller en tallrik havets frukter (som du kan dela med ditt sällskap). Framför allt är det väl kanske det att detta inte är en fine dining restaurang med en massa små aptitretare som gör att det inte behöver ruinera dig. Istället är det Rick som vill visa dig hur god fisk kan vara, för fisk spelar definitivt huvudrollen här. Fiske har alltid varit stort i Cornwall och det har han tagit fasta på trots att han är uppvuxen i Oxfordshire och trots att fisket inte alls är lika stort idag som det en gång varit. Här används lokal fisk i den mån det går och även de övriga råvarorna är ofta från Cornwall och övriga sydvästra England vilket är en av de anledningar som gjort att jag fastnat för Stein. Han har ett miljö- och hållbarhetstänk jag gillar och där ingår att ifrågasätta vilka fiskar han köper och varifrån samt att laga lokal mat och gärna efter rätt säsong.

Har du sett en sådan piggvar.  Foto: Rickstein.com

Har du sett en sådan piggvar. Foto: Rickstein.com

Det var inte helt lätt att välja vad vi skulle äta men jag älskar pilgrimsmusslor och äter dem alltid när jag är i Cornwall. Som förrätt blev det därför detta med fin spansk skinka som gav mig nya idéer i köket och såklart var allt vällagat som tusan. Som bra restauranger ska göra uppdaterar de menyn regelbundet och nu är det möjligt att jag hade valt lokal krabba med wasabimajonnäs för jag älskar wasabi. Perfekt lagad havsabborre blev hur som helst min huvudrätt och den serverades med en grönkål i vitlök som inte gick av för hackor. Jag hade tidigare mest tänkt på grönkål som något som ingår i halländsk jul men det är ganska vanligt i Cornwall och de senaste veckorna också i min personalmatsal i Köpenhamn faktiskt. Dottern åt klassikern fish & chips och här är den tillagad på klassiskt vis med fettet från kött. Även de mer exotiska rätterna här görs bra. En fisk-curry á la madras med tamarind kändes som något du mycket väl kan få om inte i ett gatustånd i Mumbai så iallafall på en finare restaurang i Indien. Stein öppnade den här restaurangen på 70-talet med sin fru men har sedan dess skilt sig och på senare år kanske mer än någonsin rest runt i världen och gjort TV-serier om mat. Han har dessutom nu en ny partner från Australien där han tillbringar stora delar av året medan ex-frun sköter ruljansen i Padstow tillsammans med de olika restaurangernas kockar så visst har han plockat upp ett och annat runt om i världen. På The Seafood Restaurant heter chefskocken just nu Stephane Delourme och honom kan man nog lita på. Med anor från Bretagne passar han bra i Cornwall som ju har samma keltiska bakgrund, språk och klippor. Finns här något för den som inte gillar fisk? Jodå, just nu faktiskt entrecote från en gård i Wadebridge inte många kilometer bort.

Desserterna åt vi mest för att göra upplevelsen komplett. Det kändes för oss alla som att det var fisken vi kom hit för men det var alls inget fel på min chokladfondant och även här finns det viss fantasi. Den som väljer ostbrickan får dock nöja sig med ostar från övriga England och Frankrike och här tycker jag nog att ostarna från Cornwall kunde fått ta mer plats men vi valde alltså rena sötsaker den här gången och det var vi nöjda med. En fantastisk kväll där vinerna kompletterade fisken perfekt och något annat var väl inte att vänta. Jag vill definitivt tillbaka hit och äta och ska ni testa Rick Steins mat så är det nog här ni ska göra det – hans fish & chip-restauranger imponerar inte alls lika mycket på oss som är vana vid Yorkshires mer jordnära och genuina ställen.

 

Annonser

2 kommentarer

  1. Låter gott! Ha en bra helg!

    Gilla

    1. Tack detsamma.

      Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

Hattrick

En blog om damfotboll av Rainer Fussgänger

Halloj världen!

En blogg av Inger Hansson. Om resor. Om Instagram och annan fotografi. Om natur. Om Karlshamn, Kristianstad, vatten och lite av varje.

Bortugal

Borta men hemma. En blogg om en familj som längtade bort och hittade hem.

People in the Street

Bloggen om England och övriga Storbritannien

Att resa-podden

Bloggen om England och övriga Storbritannien

Matochresebloggen

Bloggen om England och övriga Storbritannien

Ladies Abroad

Reseberättelser, restips och resefotografier

Travel on a Cloud

Bloggen om England och övriga Storbritannien

City Lover Reser

Bloggen om England och övriga Storbritannien

Jennifer Stroud

Bloggen om England och övriga Storbritannien

cornishbirdblog

Little Local Adventures

Runtklotet

En blogg och resesajt med tips, texter och bilder från intressanta resmål runt om i världen

Round the Island

Walking round the coast of Mainland Britain

Diary of a Northern Teaist

Tea is a journey. This is my travelogue.

Storartad Förlag & Marknadsföring

Bloggen om England och övriga Storbritannien

En vandrares tankar

"Jag låter tankarna fara medan fötterna går"

%d bloggare gillar detta: