Från romare till Austen

Såg ni På spåret i fredags? Då blev ni kanske sugna på att resa till Bath så dit beger vi oss idag. En stad med otroligt många sevärdheter för sin storlek och med fin natur runt knuten. Det är bara ett par mil mellan Bath och Bristol dessutom så reser du från Sydsverige kommer du billigt hit med easyJet från Köpenhamn och kan passa på att se båda städerna om du har tid men annars är den också en kort tågresa från London. Mitt besök i Bath var i februari så fotona är inte de roligaste men jag hoppas ni ser hur värd staden är att besöka ändå.

Pulteneybron och floden Avon

Pulteneybron och floden Avon

Floden Avon flyter genom staden och vidare genom en vacker dalgång men det som fick romarna att slå sig ner här runt år 60 var de varma källorna. De byggde ett bad och tempel  kring dessa och kallade staden Aquae Sulis efter gudinnan Sulis som redan dyrkades av områdets keltiska befolkning. Romarna var bra på det viset att de ofta lät den erövrade befolkningen fortsätta tillbe sina egna gudar och ibland smälte religionerna samman eller påverkades av varandra efter en tid. Idag kallas staden kort och gott Bath eller mer formellt Bath Spa efter att den på 1700-talet blivit just den brunnsort vi känner till från Jane Austens böcker och andra från Baths storhetstid som tummelplats för samhällets rika.

Jag ska erkänna att jag inte är så jättefascinerad av de rikas baler och sammankomster men desto mer av romartiden så för mig är The Roman Baths den klara höjdpunkten men inte bara därför. Ett besök här är ett besök på ett av norra Europas bäst bevarade romarminnen. Stadens sus och dus utanför badets väggar försvinner när du står vid det ångande vattnet inne vid The Great Bath och februarikölden byttes för mig mot värme. När man väl vill lämna denna syn så finns det mycket att se om de övriga baden och läsa om tempellivet och du kan få både audioguide eller gå på guidad tur så här kommer det ett eget inlägg framöver. Vill du själv bada så går det också inte minst på fina Thermae Bath Spa ett stenkast från romarbaden. Tillgång till samtliga bad där är bara för barn över sexton år medan barn från tolv år är välkomna till en del men behandlingar ges endast till gäster över arton år. Däremot finns det flera andra bad som naturligtvis lever på stadens rykte som bästa badstaden.

Det ryker på Roman Baths

Det ryker på Roman Baths

Vackra romerska bad.

Vackra romerska bad.

 

 

 

Nu är bad trots allt inte allt som finns att se i denna fascinerande stad. Mitt andra måste i Bath är ett besök på No 1 Royal Crescent. I en halvmåneformad båge ligger de sammanbyggda hus med palladiska fasader som far och framför allt son Woods ritade från 1776 när Bath växte som stad – bakom fasaderna finns helt individuella hus i olika storlekar. Nummer ett är det första huset som byggdes och ett besök här visar hur livet i ett fint hus såg ut med ett stort kök längst ner, därefter familjens våningar och så tjänstefolkets enklare rum högst upp. Förutom att det ger en inblick i samhällsskikten så får du se fina möbler från perioden och njuta av huset. Minns du TV-serien Herrskap och tjänstefolk (”Upstairs Downstairs”)? Det är en serie i typisk Bath-miljö och exempel på hur seriens hus ser ut i verkligheten hittar du på den vackra, runda platsen The Circus med sina träd. Elegant längst ner och små fönsterkupor i tjänstefolkets rum högst upp vid taket. Återigen är det far och son Woods som varit i farten. The Circus och kvarteren runt den påminner mig mycket om New Town i Edinburgh.

The Pump Room ligger alldeles bredvid de romerska baden och hit går du för att dricka afternoon tea och se var societeten träffades på Austens tid och framåt. Alla som var några syntes här och drack brunn och nätverkade för fullt.

Välkommen till Austens värld

The Pump Room. Välkommen till Austens värld

Royal Crescent

Royal Crescent

Bath som redan tycks ha så mycket att se har faktiskt också en katedral. Bath Abbey som har en historia tätt sammanflätad med katedralen i lilla Wells inte långt bort. Jag nämnde redan i mitt inlägg därifrån hur biskopen av Bath & Wells skrämde Blackadder i TV-serien. Här har funnits en kyrka sedan 700-talet och kung Edgar som var den förste kungen över hela England kröntes faktiskt här år 973 men dagens byggnad är en blanding av 1600-tal och 1800-tal efter att den större kyrkan förstörts på 1400-talet. Det är i kvarteren häromkring du hittar inte bara de romerska baden utan också flera av de mer historiska byggnaderna. pubarna och inte minst shoppingen Bath är känt för.

Bath Abbey

Bath Abbey

 

Är du Jane Austen-fan så ska du naturligtvis besöka Jane Austen Centre där du får veta mer om hennes verk men också får veta mer om livet i staden under den tid hon skildrar och få tips på promenader och guidade turer i Austens stad.

En alldeles underbar sevärdhet i Bath är Pulteney Bridge, bron som får dig att nästan tro att du hamnat i Florens för här finns butiker mitt på bron precis som på Ponte Vecchio. Bron ritades av Robert Adams och just Ponte Vecchio var en inspirationskälla liksom Rialtobron i Venedig och det var en av de ritningar Palladio själv bortprioriterat för Rialto som han faktiskt till stor del använde. Vyerna av bron och floden som du ser på min första bild längre upp är väldigt romantiska och säkert ännu bättre i solsken.

Pulteney Bridge. Glömde stänga av blixten...

Pulteney Bridge. Glömde stänga av blixten…

Utöver allt det här har Bath flera parker som är riktigt mysiga och reser du med mindre barn så är stora Victoria Park i närheten av Royal Crescent ett mysigt andningshål med karusell och lekplats. Staden känns fortfarande väldigt, väldigt engelsk och är du hästmänniska eller konstkännare så känner du med all säkerhet till konstnären Stubbs med sina porträtt av fullblod. De kan du se på konstmuséet Holburne som också har en porslinssamling. Har du inte fått nog av muséer så är modemuséet ett annat alternativ med både dagens mode och det från Austens tid. Bath har inte ens hundratusen invånare men sevärdheter av kvalitet kan hålla dig upptagen i dagar.

4 kommentarer

 1. Bath är verkligen värt ett besök av många olika anledningar!

  Gilla

  1. Ja där hade man lätt kunnat bo om.man haft råd.

   Gilla

 2. Bath var ett av de få resmålen som jag enkelt prickade in i veckans På Spåret. Kanske för att jag har varit där. Håller med om att de romerska baden är fascinerande. Länge sedan jag var där nu, hög tid för ett återbesök?

  Gilla

  1. Ja det kändes oneklugen lättare än Ullared även om man fattade att de var i Halland. 😀

   Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Deckarlogg

Tänkt & tyckt om deckare och annan krimi

lite mera rosa

vardagslyxen – nära & långt borta

Skriv & Res med Therese

Therese Fredriksson, aspirerande författare. Resor, författande, böcker och kulinariska upplevelser. Gärna i kombination.

The London Foodie

Bloggen om England och övriga Storbritannien

Hattrick

En blog om damfotboll av Rainer Fussgänger

Halloj världen!

Ett resemagasin och en blogg av Inger Hansson. Om resor och hållbarhet. Om vackra platser. Om fotografi, natur och lite av varje.

Bortugal

Borta men hemma. En blogg om en familj som längtade bort och hittade hem.

People in the Street

Bloggen om England och övriga Storbritannien

Att resa-podden

Bloggen om England och övriga Storbritannien

Matochresebloggen

Bloggen om England och övriga Storbritannien

Ladies Abroad

Reseberättelser, resetips och resefoton

Travel on a Cloud

Bloggen om England och övriga Storbritannien

City Lover Reser

Bloggen om England och övriga Storbritannien

JENNIFER STROUD

Bloggen om England och övriga Storbritannien

%d bloggare gillar detta: