Familjepubar med real ale till bra pris

Pubdöden i Storbritannien har du kanske hört talas om. Många pubar, speciellt på landsbygden och i förorter, stänger på grund av dålig lönsamhet och det finns olika orsaker till detta. Intresseorganisationen för real ale, CAMRA, menar att det är de dåliga pubarna som stänger vilket bara ökar kvaliteten på de som är kvar. Andra menar att det är rökförbudet som ställt till det tillsammans med det faktum att britterna blir mer och mer kontinentala och nu dricker på andra ställen lika mycket som på pubar. Som vanligt är det säkert en blanding av allt detta men en sak är säker och det är att familjer spelar en större roll för en pubs ekonomi idag och att detta har ändrat pubkulturen åtminstone i England och Wales (i Skottland måste du alltid äta om du ska ta med barn på puben nuförtiden). Vad som tidigare var först en manlig värld och därefter iallafall en vuxen värld är nu en värld öppen för alla. De flesta pubar har fortfarande förbud mot barn vid bardisken och om de har nog med utrymme så har de speciella familjerum men fler och fler välkomnar barn. De är inte välkomna sena kvällar men innan dess ser man ofta barnvagnar och yngre barn som dricker läsk efter läsk.

The Royal Oak, Dorchester  Foto: Wetherspoon

The Royal Oak, Dorchester Foto: Wetherspoon

Idag tänkte jag berätta om en pubkedja som redan från början varit familjevänlig och om du är på jakt efter den där jättemysiga engelska puben med lokal mat så titta efter något annat men är du ute efter att få sitta ner med ett glas bra engelskt öl medan du inte är den enda med barn i lokalen så har du kommit rätt. Speciellt om du dessutom har sparat ihop till din resa över Nordsjön och inte vill ruinera dig på restaurangbesök för här kan du dessutom äta för en överkomlig summa även om det inte är några gastropubar. Ofta öppnar de också tidigt och erbjuder frukost.

Wetherspoon heter kedjan med pubar över hela landet där du alltid kan vara säker på att barn är välkomna. Som vanligt gäller detta fram till 19-tiden på kvällen eller liknande och sedan kan det vara femtonårsgräns och på Wetherspoons bli ganska mycket hålligång just på grund av att de ofta har stora lokaler, en ungdomlig känsla och som sagt är ganska billiga vilket gör dem populära i ett land med många låginkomsttagare. Till skillnad från pubarna med stora banderoller från Sky Sports utanför så är det dock alltså lugnt här fram till sena kvällarna. Nyligen öppnade en Wetherspoon i St Ives vars restauranger nere i hamnen kan vara rätt dyra och där blev den genast populär bland både lokalbefolkning och de turister som älskar att komma hit men inte har samma budget som stugägarna från London. Själv har jag inte hunnit besöka just den eftersom det finns så väldigt många bra matställen där men en av de bättre Wetherspoons jag besökt är The Royal Oak i centrala Dorchester som hade en bra kock under vårt besök. Menyerna är de samma runt om i landet men här var det speciellt bra utfört även om det var några år sedan nu. Även The Ralph Fitz Randal i Richmond i Yorkshire är helt anständig. Jag var mindre imponerad av The Last Plantagenet i Leicester men ni som följer mig vet ju varför jag var tvungen att testa en pub med det namnet i just Leicester och den var trots allt godkänd. Även The Briar Rose i centrala Birmingham var helt ok även om vi mest hamnade där för att det var nära hotellet och vi var på väg att åka hem men behövde lunch först.

20131027_141957

Vackert nej men rätt prisvärt. The Briar Rose, Birmingham

Det här är som sagt inte några jättemysiga pubar utan oftast för stora men de har en stor fördel i sitt ölsortiment där det alltid finns god real ale som kan vara svårt att hitta på grannpubar knutna till speciella bryggerier. Det går alltid att hitta någon lokalt och flera andra bra öl på fat och kan man tänka sig öl på flaska så finns än mer, inklusive bra märken från kontinenten så det de förlorar på mysighet vinner de på pålitlighet och ölsortiment och där jag har varit är personalen alltid trevlig. Det är ingen gigantisk vinlista för den som inte gillar öl till maten men de vin som finns är passande och ett glas pinot grigio eller merlot går alltid ner med söndagsmiddagen. Just söndagsmiddag är ett stående inslag i köken hos Wetherspoons med ett val av fläskstek, rostbiff eller kyckling vilket sedan serveras med Yorkshirepudding, rostad potatis och diverse grönsaker och här kan man säga att grönsakerna är lite som ur ett paket Findus när det kommer till fantasin och uppläggningen kanske inte den vackraste men det är inte alls det där överkokta man fick i England förr. I övrigt finns alla möjliga engelska klassiker som Lincolnshirekorv med potatismos eller fish & chips. Den som tycker att engelsk mat är för stabbig kan här hitta stek med sallad och även om jag hellre äter curry på en indisk restaurang så brukar de också alltid ha något sådant på menyn liksom pastarätter och sallader. Du får vad du betalar för – många rätter ligger på runt sju pund och då får man acceptera ett och annat halvfabrikat till den fina ölen. Jag är ingen förespråkare av barnmenyer för jag tycker barn ska lära sig uppskatta all sorts mat men här finns det en för den som vill ha det – bakpotatis, spaghetti bolognese och liknande hittar man på den. Kalorier räknar jag inte heller eftersom kolhydrater är värre för mig som sockerkänslig men jag uppskattar ändå att Wetherspoons listar dessa på sin hemsida liksom om rätterna är vegetariska, glutenfria och annan information man kan vilja veta som matkänslig. Kort sagt är det en pubkedja som gör det enkelt för dig och ibland är det ju just det man är ute efter när man landar i en ny liten stad en kväll och har checkat in någonstans vrålhungrig.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Hattrick

En blog om damfotboll av Rainer Fussgänger

Halloj världen!

En blogg av Inger Hansson. Om resor. Om Instagram och annan fotografi. Om natur. Om Karlshamn, Kristianstad, vatten och lite av varje.

Bortugal

Borta men hemma. En blogg om en familj som längtade bort och hittade hem.

People in the Street

Bloggen om England och övriga Storbritannien

Att resa-podden

Bloggen om England och övriga Storbritannien

Matochresebloggen

Bloggen om England och övriga Storbritannien

Ladies Abroad

Reseberättelser, restips och resefotografier

Travel on a Cloud

Bloggen om England och övriga Storbritannien

City Lover Reser

Bloggen om England och övriga Storbritannien

Jennifer Stroud

Bloggen om England och övriga Storbritannien

The cornish bird

Cornwall's Hidden Stories

Runtklotet

En blogg och resesajt med tips, texter och bilder från intressanta resmål runt om i världen

Round the Island

Walking round the coast of Mainland Britain

Diary of a Northern Teaist

Tea is a journey. This is my travelogue.

Storartad Förlag & Marknadsföring

Bloggen om England och övriga Storbritannien

En vandrares tankar

"Jag låter tankarna fara medan fötterna går"

%d bloggare gillar detta: