Hemma hos Doc Martin

Engelsk sommar. Det är vad jag vill skriva om idag när jag knappt sett solen på hela veckan och Skåne har halv storm. Öresundsbron är försvunnen i diset och ingen är ute och promenerar ens hundarna på stranden. Då drömmer jag mig tillbaka till någon liten by där det kan vara regn och sol samtidigt och fantastiskt ljus. Just en sådan plats är Port Isaac på Cornwalls nordkust.

Tittar du på TV-serien Doc Martin så känner du igen byn för det här är hans fiktiva hemby Portwenn och själva råkade vi fakiskt komma hit första gången just på en inspelningsdag där Martin Clunes artigt pratade med fans under pauserna. Det som tidigare var en lite småsömning fiskeby har blivit TV-turism men vi som kan jämföra med Goathland som närmast döpts om till Aidensfield idag efter ”Heartbeat” tyckte ändå att byn har lyckats behålla sin charm och det enda som kan vara jobbigt är att hitta parkering om du kommer med bil. Ställ den uppe på höjden och promenera backen ner till hamnen är min rekommendation, eller ännu hellre, kom hit med buss.

Uppifrån höjden ser man knappt att här gömmer sig en by.

Uppifrån höjden ser man knappt att här gömmer sig en by.

Port Isaac ligger skyddad av klippor på bägge sidor vilket ger ett mysigt intryck även om man inte har några strålande vyer ut till havs. Som en liten hästsko ligger bebyggelsen runt hamnen med pubar och restauranger längst ner och Doc Martins hus på ena klippsidan en bit upp. Vägen ner hit går förbi den nu kända skolan och diverse små butiker med souvenirer och somrig inredning samt ett och annat tea room. Det finns egentligen inte så mycket att göra utan det är själva atmosfären man kommit hit för och som man gärna njuter av just på pubarna i hamnen medan man samlar vyer av Cornwall på näthinnan.

Djurvännen Martin Clunes pratar med fans och hundar mellan tagningar.

Djurvännen Martin Clunes pratar med fans och hundar mellan tagningar.

Den här delen av Cornwall har alltid haft fin jordbruksmark och byns namn på korniska, Porthysek, betyder just ”hamnen för sädesslag”. Den var tydligen så viktig att man redan på Henry VIII:s tid lät bygga en pir i hamnen så att handeln skulle fungera. Idag har det blivit en stor vågbrytare istället och ovanför den ligger byskolan känd även den från Doc Martin.

Mysiga Port Isaac

Mysiga Port Isaac

Dagens bykärna är huvudsakligen från 17- och 1800-talet och då hade jordbruksprodukter fått konkurrens av kol, salt och och även produkter i lera – ni kanske minns från inlägget om engelskt porslin att det finns kaolin i trakten. Här finns nu som i varje större by i Cornwall ett livbåtshus och några fiskebåtar även om det inte är den fiskehamn det en gång var. Det mest kända kring fiske här idag är kanske den populära folkmusikgruppen Fisherman’s Friends som får sitt eget inlägg framöver men visst kan du sätta dig och äta fisk på någon av restaurangerna runt hamnen – akta dig bara för stora hungriga trutar om du sitter ute. Barnen kan du ta med till det lilla akvariet och sedan ge dig ut på vandring uppe på kullarna ovanför byn där South West Coast Path passerar och du behöver inte gå långt för fantastiska vyer utan det räcker med en bit ovanför ”Doc Martins hus”.

Middag i hamnen.

Middag i hamnen.

Skolan tronar ovan hamnen.

Skolan tronar ovan hamnen.

Vänta, har jag inte sett det där huset på TV?

Vänta, har jag inte sett det där mörkare huset på TV?

Det här är en riktigt trevlig bas för dig som har tänkt att utforska norra Cornwalls kust och ett roligt utflyktsmål för den som bara är i krokarna. Mindre turistigt än Tintagel trots all Doc Martin-turism och med hög mysfaktor.

Vädret i Cornwall är spännande

Vädret i Cornwall är spännande

Häll något keltiskt i tanken!

Häll något keltiskt i tanken i Port Isaac.

Annons

2 kommentarer

  1. Åsa FM · · Svara

    Underbara Cornwall! Har tyvärr inte sett mer än trakten runt Penzance, hyrde hus en vecka i en by strax utanför..Åkte runt med lokalbuss och -tåg men det är mkt Cornwall kvar att se!

    Gilla

    1. Ja fast du har nog sett bästa biten då. 😀 Inget slår Penwith-halvön. Dock är nordkusten bort mot Devon nära och Polperro extremt mysigt. Du måste ju ha varit i Mousehole – har du sett det på julen med alla ljusdekorationer?

      Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.

lite mera rosa

vardagslyxen – nära & långt borta

Skriv & Res med Therese

Therese Fredriksson, aspirerande författare. Resor, författande, böcker och kulinariska upplevelser. Gärna i kombination.

The London Foodie

Bloggen om England och övriga Storbritannien

Hattrick

En blog om damfotboll av Rainer Fussgänger

Halloj världen!

Ett resemagasin och en blogg av Inger Hansson. Om resor och hållbarhet. Om vackra platser. Om fotografi, natur och lite av varje.

Bortugal

Borta men hemma. En blogg om en familj som längtade bort och hittade hem.

People in the Street

Bloggen om England och övriga Storbritannien

Att resa-podden

Bloggen om England och övriga Storbritannien

Matochresebloggen

Bloggen om England och övriga Storbritannien

Ladies Abroad

Reseberättelser, resetips och resefoton

Travel on a Cloud

Bloggen om England och övriga Storbritannien

City Lover Reser

Bloggen om England och övriga Storbritannien

JENNIFER STROUD

Bloggen om England och övriga Storbritannien

The Cornish Bird

Cornwall's Hidden History Blog

%d bloggare gillar detta: