Sju sköna katedralstäder

England har många fina katedraler och det kan vara svårt att välja om du är ute efter en semester full av historia och arkitektur men här är sju favoriter för sju är ett passande tal i det här sammanhanget. För samtliga gäller att du med fördel besöker dem en kväll när det är Evensong och du får höra akustiken och känna atmosfären. Alla ligger dessutom i städer med fantastiskt mycket annat att se även om York, Salisbury och Winchester kanske utklassar de andra på den fronten.

1. Durham

Högt uppe på en klippa där floden Wear kröker sig står denna majestätiska katedral som inte bara har ett fantastiskt läge i den gamla staden utan också en stor pelargång vilket jag älskar. Här i min favoritkatedral ligger den nordengelska biskopen St Cuthbert begravd och du kan mycket väl känna igen tornen som Hogwarts i Harry Potterfilmerna fast de fick en extra spira där. Besök detta världsarv!

Durham_Cathedral_2

Durham Cathedral Foto: Domstu

2. Lincoln

På en av de få höjderna i det platta Lincolnshire tronar katedralen tillsammans med slottet i en av Englands mest underskattade städer. Den syns många mil bort med sina karaktäristiska torn men kommer du närmare så hittar du även här en pelargång längs en lugn innergård. En storhet redan under det medeltida slaget vid Lincoln och känd inte bara för drottning Eleonoras av Kastilien grav utan också många väldigt speciella figurer på fasaden såsom den flinande Lincoln Imp.

lincoln

Lincoln

 

3. York

Den största gotiska katedralen norr om Alperna ger dig mängder av detaljerat medeltida målat glas, en tur upp i tornet och minnen av Richard III bland mycket annat. När jag ser bilder av min gamla hemstad är det ofta de på maffiga York Minster som får mig att bli extra nostalgisk just på grund av allt den symboliserar i trakten.

4. Salisbury

Här i trakten känns det att människor har bott länge och katedralen uppfördes på en ny plats under medeltiden när man lämnade Old Sarum några kilometer bort. Storbritanniens högsta kyrktorn syns bra från de vackra ängarna bortom katedralområdet och har även målats av härifrån av Constable. Ännu en fantastisk pelargång och ett kapitelhus med en kopia av Magna Carta och ett helt kvarter som andas katedral.

saliswatermeadows

Salisbury

5. Canterbury

Jo, det är klart att den anglikanska kyrkans viktigaste katedral måste finnas med på listan. Det här är katedralen dit människor vallfärdade på pilgrimsvandringar under medeltiden vilket skildras i Canterbury Tales, det är där Thomas á Becket mördades helt i onödan och helt enkelt kanske Englands mest kända kyrkobyggnad alla kategorier.

6. Wells

Englands minsta stad har en liten men fascinerande katedral med unika saxbågar i taket och ett lite kontinentalt klockspel med riddare. Har du tittat mycket på Black Adder så kan du känna en viss rädsla inför biskopen av Bath & Wells.

7. Winchester

Känd från popsången med samma namn men värd så mycket mer. Liten och låg men ändå Englands längsta katedral och i ett kvarter som också det är fullt av gammal katedralhistoria. Här låter jag mig imponeras av jättegammalt kakelgolv och av hur mycket engelsk historia som helst innan jag hittar Jane Austens grav.

wincath

Winchester Cathedral

Framöver kommer de alla att få sina egna inlägg men om du redan nu vill veta mer om dem så skriv en rad.

9 kommentarer

 1. Har en del kvar att göra ser jag! Har bara varit i York och Winchester katedraler.

  Gilla

  1. De är alla fantastiska på olika sätt.

   Gilla

 2. Oj se där vad jag missat! Durham och Lincoln har varit på min lista ett tag. En dag…

  Gilla

  1. Ja de är båda väldigt sevärda inte bara för katedralerna. Idag skriver jag om Lincolns prisnominerade fish & chips. 😀

   Gilla

 3. Åsa FM · · Svara

  Har bara sett katedralerna i Canterbury och York (än..) de övriga ligger på listan ”att besöka”, blev lite mer prio efter detta blogginlägg,.
  Eleanor of Aquitaine är dock inte begravd i Lincoln utan i klostret Fontevraud i Anjou, Frankrike, där även maken Henry och sonen Richard I (”Lionheart”) också är begravda.

  Gilla

  1. Tack för att du såg det. Kastilien ska det ju vara. Det är inte första gången jag skriver fel. Misstänker att det har att göra med min avsky för Edward I. Kan han verkligen ha älskat någon?

   Gilla

 4. Åsa FM · · Svara

  Eleanor av Kastilien är inte heller begravd i Lincoln..Hon ligger i Westminister Abbey.
  Men när hon dog i Nottingham färdades begravningsföljet söderut och stannade för natten i olika byar. Kistan fick stå i byarnas kyrka och senare restes ett ”memorial cross” i de tolv byar som följet övernattat i (det finns tre kors kvar, det mest berömda finns i Charing Cross i centrala London, då var det en by utanför..) ett stopp var Lincoln.
  Enligt historiska källor var äktenskapet väldigt lyckat och paret var mer fästa vid varandra än vid sina barn, när en son låg döende i Guilford valde de att inte resa dit..

  Gilla

 5. Åsa FM · · Svara

  Hoppas ingen uppfattar mig som en ”besserwisser” – det är inte så menat..

  Gilla

  1. Definitivt inte. Det är bra med korrekturläsare.

   Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Deckarlogg

Tänkt & tyckt om deckare och annan krimi

lite mera rosa

vardagslyxen – nära & långt borta

Skriv & Res med Therese

Therese Fredriksson, aspirerande författare. Resor, författande, böcker och kulinariska upplevelser. Gärna i kombination.

Rule Britannia

- alt i anglofili

The London Foodie

Bloggen om England och övriga Storbritannien

Hattrick

En blog om damfotboll av Rainer Fussgänger

Halloj världen!

En blogg av Inger Hansson. Om resor och hållbarhet. Om vackra platser. Om Instagram och andra sociala medier. Om fotografi, natur och lite av varje.

Bortugal

Borta men hemma. En blogg om en familj som längtade bort och hittade hem.

People in the Street

Bloggen om England och övriga Storbritannien

Att resa-podden

Bloggen om England och övriga Storbritannien

Matochresebloggen

Bloggen om England och övriga Storbritannien

Ladies Abroad

Reseberättelser, resetips och resefoton

Travel on a Cloud

Bloggen om England och övriga Storbritannien

City Lover Reser

Bloggen om England och övriga Storbritannien

JENNIFER STROUD

Bloggen om England och övriga Storbritannien

%d bloggare gillar detta: