Fantastiska flygmaskiner

Idag ska det handla om en helt annan sorts Lancaster i form av flygplan vilka användes i andra världskriget. Det är vapenstilleståndsdagen idag, söndagen närmast 11 november och värt att minnas alla som gett sina liv i eländiga krig. Häromdagen arresterades fyra män som misstänks för terrorism där man tror att drottning Elizabeth II var målet för en attack, kanske under dagens ceremonier men de verkar ha förlöpt som de ska tack och lov (drottningen själv meddelade direkt att hon skulle medverka som planerat vilket man får se som självklart – detta är England och rojalist eller ej så ser alla henne som symbol för nationen). Det måste ha varit en otrolig övervakning vid Whitehall och Towern inte bara med tanke på detta utan även just för att dagen vore så väl vald eftersom det i år är hundra år sedan första världskriget inleddes.

Vid ingången.

Vid ingången.

Dagens inlägg kommer inte bara att handla om destruktiva bombplan utan om alla fina flygplan på RAF Museum London som du hittar vid gamla Hendon Aerodrome. Det är som vanligt inte ett romantiserande av krig utan ett tips på vad du kan göra en regnig dag i London. Royal Air Force (RAF) som driver muséet är en stor del av brittisk modern historia och det var länge sedan jag skrev om motorer och teknik nu.

 

Den första hallen heter Milestones of Flight och är full av tidig flyghistoria med de mest otroliga plan som jag närmast vill kalla farkoster i sin fantasifullhet.Här finns de där dubbeldäckarna du förknippar med extremt modiga flygare i Röde Baronens stil men också senare klassiker. Längs hallens långsidor kan man läsa om flygets utveckling år för år och det är imponerande läsning.

Pionjärer

Blériot XI och ett par pionjärer

Milestones of Flight

Milestones of Flight

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Här finns inte bara allierade plan. Messerschmitt Bf 109

Här finns inte bara allierade plan. Messerschmitt Bf 109G

Imponerande Lancastern "Sugar".

Imponerande Lancastern ”Sugar”.

 

 

 

 

 

 

 

De gigantiska bombplanen har sin egen hall och det här är en av de mer känslosamma för oss vuxna som vet vad sådana här krafter kan användas till och där namn som Coventry, Dresden och Hiroshima simmar runt i medvetandet. Här finns flyg med de där målningarna vi känner igen från filmer och som visar bombraider men också målningar som bara ska vara tuffa och skrämmande och pigga upp moralen. Här är det man hittar den Avro Lancaster jag refererar till i inledningen. Planet dök upp i strid 1942 och läser man dess historia så ser man namn som Wilhelmshafen, Hamburg, Bremen, Frankfurt. Kruppsverken i Essen och inte minst flera raider till Duisburg. Medellivslängden på ett Lancaster var 21 raider men det du ser här är ”Sugar” som klarade fler än hundra och kallades turplanet. Här ser du också en kaxig hälsning till Göring på planet genom ett av hans citat.

The Dermot Boyle Wing är en hall full av annorlunda flyg och stora helikoptrar och här finns också muséets café som inte är enastående men absolut helt OK. Vi drack te och åt flapjacks och jag själv fick tillbaka tron på mänskligheten efter att ha lämnat jättarna i bombhallen bakom mig även om de imponerade och verkligen är gigantiska. Nu kom vi istället till hallen med de där äventyrliga planen du ser i Kanadas vildmark,vackra plan i trä och sådant som gör att vem som helst kan vilja ta flygcertifikat. I anslutning till detta ligger ett rum där barnen kan få prova på olika fysiska experiment och springa av sig och är du villig att betala några pund på muséet som annars är gratis så kan du förövrigt boka tid i olika flygsimulatorer.

Klart barnen ska få vara piloter

Klart barnen ska få vara piloter

 

 

 

 

 

 

Battle of Britain Hall hittar man i en egen hangar och här kommer det fler utställningar om livet under andra världskriget som inte nödvändigtvis har med flyg att göra utan också ransoner och vardagsliv men snart dyker planen upp igen tillsammans med en utställning om Churchill och krigsstrategi. Här strömmar Elgars Enigma Variations ut ur högtalare och detta ett av de mer känslosamma engelska musikstyckena som förknippas så med just världskrigen gör sitt till för stämningen vill jag lova.

Något annorlunda Guinnessreklam

Något annorlunda Guinnessreklam

Ingen Battle of Britain Hall utan hjälten i det hela - Spitfire

Ingen Battle of Britain Hall utan hjälten i det hela – Spitfire

 

 

 

 

 

 

Är du riktig flygentusiast och vill se exakt vad som finns att titta på så hittar du det på hemsidans On Display som också har information om de individuella planens historia och mp3-filer om det du ser framför dig när du väl är där. Utöver det jag skrivit om finns i typisk brittisk museistil en välsorterad butik med inte minst en mängd böcker men också flygkläder, RAF-souvenirer, flygmodeller och leksaker.

Battle of Britain var ordet

Battle of Britain var ordet

 

Min pappa gjorde lumpen på Kallax som fotograf och var alltid flygintresserad efter detta. Han hade kanske tagit eget certifikat om ögonen hade tillåtit men fick flyga runt som pressfotograf på Aftonbladet istället. Det här och mitt eget geografi- och resebyråintresse innebär att jag vet hur flygplan lyfter och en massa kul om inflygningsrutter men motorer och sådant är inte min grej. Trots det var det här hur intressant som helst för som vanligt på brittiska muséer får man information i precis den mängd man vill. Har du tagit tåget till St Albans eller Harry Potter Studios så kan du faktiskt redan ha sett Hendon när du susar förbi norra London men för att stanna tar du Northern line till Colindale en halvtimme norr om centrala London. Därifrån kan du gå den ganska oinspirerande sista biten vilket tar runt tio minuter eller välja att hoppa på en buss. Vilket du väljer så var säker på att du har gott om tid att se allt på detta spännande museum.

Annonser

2 kommentarer

 1. Åsa FM · · Svara

  Ja, det är ett fantastiskt museum! Var där första gången i början av 1990-talet och hade då turen att en stund få ”haka på” två pensionerade amerikaner som varit stationerade i England och flugit bombplan över Tyskland. Otroligt intressant att höra dem berätta!
  Andra gången jag var där var ett par år sedan, ombyggt – men lika bra!

  Gilla

  1. Åh det låter jätteintressant. Jag har aldrig lyssnat så men däremot haft turen att se en Lancaster i luften. Mäktigt ljud.

   Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Hattrick

En blog om damfotboll av Rainer Fussgänger

Halloj världen!

En blogg av Inger Hansson. Om resor. Om Instagram och annan fotografi. Om natur. Om Karlshamn, Kristianstad, vatten och lite av varje.

Bortugal

Borta men hemma. En blogg om en familj som längtade bort och hittade hem.

People in the Street

Bloggen om England och övriga Storbritannien

Att resa-podden

Bloggen om England och övriga Storbritannien

Matochresebloggen

Bloggen om England och övriga Storbritannien

Ladies Abroad

Reseberättelser, restips och resefotografier

Travel on a Cloud

Bloggen om England och övriga Storbritannien

City Lover Reser

Bloggen om England och övriga Storbritannien

Jennifer Stroud

Bloggen om England och övriga Storbritannien

The cornish bird

Cornwall's Hidden Stories

Runtklotet

En blogg och resesajt med tips, texter och bilder från intressanta resmål runt om i världen

Round the Island

Walking round the coast of Mainland Britain

Diary of a Northern Teaist

Tea is a journey. This is my travelogue.

Storartad Förlag & Marknadsföring

Bloggen om England och övriga Storbritannien

En vandrares tankar

"Jag låter tankarna fara medan fötterna går"

%d bloggare gillar detta: