Felet med Downton Abbey

Alla har vi olika i-landsproblem vi stör oss på och ett av mina är inte helt förvånande det här med kulturgeografiska fel. Därför retar jag mig en del på Downton Abbey nu. Jag vet att man inte kan hitta lämpliga platser för TV- och filminspelningar var man vill eftersom samhällen dels har moderniserats och dels inte går att få tillgång till hur som helst men här bara måste det ha funnits alternativ. Serien ska utspela sig i Yorkshire men inget ser ut som där!

Att Downton självt får representeras av Highclere Castle i Hampshire har jag inga som helst problem med. Slott och palats kan visserligen också de vara gjorda i lokal sten i olika regioner men ofta är de så fulla av pampiga detaljer och har samma arkitekt som andra i olika delar av landet att man inte tänker lika mycket på det. Dessutom har Yorkshire många fler medeltida slott än det har stora palats och fantastiska Castle Howard förknippas redan med Brideshead i En förlorad värld. Det är när det kommer till utomhusscenerna jag reagerar för helt plötsligt ser Yorkshire ut som Rutland och Oxfordshire och det är mycket riktigt i det sistnämnda det mesta har spelats in. Gulliga byar som ofta redan har vana av filminspelningar och har förekommit i lite av varje och som dessutom har fördelen av att ligga ganska nära Highclere om man behöver förflytta sig under intensiva inspelningsveckor.

Inspelningsbyn Bampton är inte heller utan moderniteter. Foto: Andrew Auger

Inspelningsbyn Bampton är inte heller utan moderniteter. Foto: Andrew Auger

Joanne Froggatt som spelar Anna växte upp utanför Whitby på Yorkshirekusten medan Lesley Nicol som Mrs Patmore kommer från Manchester men dels byter ju skådespelare dialekter i den mån de kan och får och dels kan ju tjänstefolk i Yorkshire mycket väl ha kommit från näraliggande Manchester i verkligheten. Även de andra gör sitt bästa att vara från Nordengland när de öppnar munnen så varför kan de inte få gå runt i byar som ser rätt ut också? Det pratas om hur personerna ska åka till Ripon och göra än det ena och än det andra så varför har man inte spelat in i till exempel lilla Richmond som är en av dess grannstäder och som också den använts i olika TV-serier just för att den är så välbevarad? Nere vid floden Swale ser Richmond definitivt ut som en liten by och det finns massor av vägar utan ny asfalt och gula ränder. Tyckte producenten helt enkelt att det filmats för mycket i Yorkshire med Tillbaka till Aidensfield, I vår herres hage och allt möjligt annat? Det kan ju inte ha varit logistiken. Detta är en mastodontproduktion som måste ha en rejäl budget och om man drar världens kändisar till Nya Zeeland för att filma några hobbitar så måste man väl i allsin dar har råd att förflytta sig mellan Syd- och Nordengland?

Hutton-le-Hole vore mitt förslag. Foto: Northyorks.com

Hutton-le-Hole vore mitt förslag.
Foto: Northyorks.com

Även i Yorkshire skiljer sig arkitekturen mellan de östra och västra delarna med till exempel mer tegeltak i öster och skiffer i väster längs Penninerna (ni som tittar mycket på engelska serier kan jämföra just Tillbaka till Aidensfield med Emmerdale så ser ni vad jag menar) men Ripon och Richmond ligger precis där de båda stilarna möts och man hade kunnat välja lite vad som helst i trakten. Jag har inget emot att man filmar i andra landsändar så länge det liknar det man vill skildra – naturscener från Cornwall kan vara Nordirland, Wales kan likna Lake District och tvärt om – men att gå runt i en by som inte alls ser ut som det den ska vara blir verkligen fel för mitt geografiska sinne. Mats Palmqvist på Borås Tidning skrev häromdagen en trevlig krönika om Downton och brittiska deckare och om ”den storslagna produktion där absolut ingenting har sparats på”. Jo Mats, eventuellt har det sparats på resor. Är det några som är kända för att vara sparsamma så är det människorna i Yorkshire men kanske alltså även ITV.

Annonser

4 kommentarer

 1. tja, så är det väl många tv-serier att man fuskar lite…

  Gilla

  1. Absolut. Det brukar bara vara väldigt välgjort i engelska serier och det här blir ett ”filmfel”. Som att ha en modern sadel på en häst i en medeltidsfilm.

   Gilla

 2. Jag följer ju inte serien, så vet inte så mycket om den,men kul att läsa om det. Härligt tårtor i förra inlägget!

  Gilla

  1. Det är en fin och välgjord serie om än lite förutsägbar här och där. Definitivt sevärd.

   Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Hattrick

En blog om damfotboll av Rainer Fussgänger

Halloj världen!

En blogg av Inger Hansson. Om resor. Om Instagram och annan fotografi. Om natur. Om Karlshamn, Kristianstad, vatten och lite av varje.

Bortugal

Borta men hemma. En blogg om en familj som längtade bort och hittade hem.

People in the Street

Bloggen om England och övriga Storbritannien

Att resa-podden

Bloggen om England och övriga Storbritannien

Matochresebloggen

Bloggen om England och övriga Storbritannien

Ladies Abroad

Reseberättelser, restips och resefotografier

Travel on a Cloud

Bloggen om England och övriga Storbritannien

City Lover Reser

Bloggen om England och övriga Storbritannien

Jennifer Stroud

Bloggen om England och övriga Storbritannien

The cornish bird

Cornwall's Hidden Stories

Runtklotet

En blogg och resesajt med tips, texter och bilder från intressanta resmål runt om i världen

Round the Island

Walking round the coast of Mainland Britain

Diary of a Northern Teaist

Tea is a journey. This is my travelogue.

Storartad Förlag & Marknadsföring

Bloggen om England och övriga Storbritannien

En vandrares tankar

"Jag låter tankarna fara medan fötterna går"

%d bloggare gillar detta: