Pilgrimer och potatis

I nyheterna häromdagen reste SVT:s korrespondent till lilla Boston i Lincolnshire för att göra ett reportage om den brittiska regeringens senaste utspel kring att bromsa invandringen. Då slog det mig att jag inte bloggat om staden själv än och det är kanske dags att göra det i den här vevan för det här är en stad där man kan lära sig mycket om samhällsklimatet i dagens England. Boston var det första jag såg av England efter London eftersom jag hade en brevvän här som jag besökte i en vecka och jag fick helt nya insikter om det engelska samhället på sätt jag inte kunnat föreställa mig. När jag frågade om de ville att jag skulle ta med något särskilt inför vistelsen så meddelade pappan att han ville ha tobak så det fick mamma (som tågluffade runt under tiden jag var i Boston) köpa på Landvetter som man gjorde på den tiden. I stort sett varje dag åt vi pork pie till lunch vilket var något jag alls inte hade smakat tidigare som sextonåring och det här var billigaste snabbköpsvarianten och inte något fantastiskt från Melton Mowbray. De hade det helt enkelt rätt så knapert och bodde i en by på landet utanför Boston med sina hundar och sin i trädgården fjättrade get och även om jag visste att England var ett klassamhälle så hade jag inte  väntat mig att det såg ut så här. Helgnöjet var att åka på bingo till grannbyn vilket gjorde att jag nu kan ropa ut siffror som en riktig engelsk bingoutropare med sina namn på sifforna. En dag kom en av min brevväns kompisar med bil och vi gjorde en utflykt till Staffordshire. Han jobbade på kycklingfarm och hela bilen luktade därefter. Det var också han som berättade hur lite han tjänade på detta…

Foto: Martin Clark

Floden Witham. Foto: Martin Clark

Just jordbruk är den stora näringen i Lincolnshire generellt och inte minst här nere i dess sydöstra hörn där det är otroligt platt och alltid har behövt dräneras som det lågland det är. Landskapet är inrutat i massor av kanaler som gett det smeknamnet ”Little Holland” och där det odlas broccoli, brysselkål och annat. För mig som var inställd på att England var fullt av de rullande kullar jag sett på TV i Emmerdale blev det en besvikelse rent visuellt men då koncentrerade jag mig på allt historiskt och att lära känna England istället. Just hur platt det faktiskt är ser du genom att bege dig upp i Boston Stump, tornet till stadens stora vackra kyrka St Botolph’s. Kyrkan är Englands största församlingskyrka vilket speglar hur viktig staden var förr när dess hamn vid floden Witham från 1000-talet och över medeltiden var en av de viktigaste i England. Idag ser du den stora slussen från 1700-talet efter vilken floden har tidvatten ut till sin mynning.

Det är inte många turister som alls vet att det finns en stad som heter Boston i England men det här är såklart den stad som gett namn åt den mycket större i Massachusetts, USA. Det är inte vilken tillfällighet som helst som gjort att just Boston blev namnet som fördes över Atlanten för det var just här de protestantiska pilgrimerna satt fängslade sedan de stoppats från att få segla till Holland för ett annat religiöst liv. När de väl släppts lyckades deras andra försök och de kom iväg till Holland och seglade senare via Plymouth till Amerika ombord på välbekanta Mayflower. Idag kan du besöka stadens Guildhall från 1390 och se var de satt. Detta gillehus helgat åt St Mary är intressant även i övrigt eftersom Boston en gång var en stor handelsstad med kontinenten på grund av sin stora hamn (det handlades även med Hansan som vi svenskar känner till men mest förknippar med Östersjön) och här finns stadsmuséet som berättar mer om detta.

St Botolph's med Boston Stump

St Botolph’s med Boston Stump

Ytterligare en sevärdhet i detta jordbrukslandskap är Maud Foster Mill som är Englands största väderkvarn fortfarande i bruk. Jag skrev ju i somras om att bo i väderkvarnar och det kan du faktiskt göra även här där de hyr ut en del av kvarnen för två personer. Kvarnen är hela sju våningar hög och du kan gå ända upp om du vill. I butiken nedanför säljs inte bara ekologiskt mjöl utan också souvenirer.

Dagens Boston har vuxit ganska mycket på senare år när inte minst polacker flyttat hit och skaffat sig jobb i jordbruks- och hantverkssektorn. Som SVT berättade tar de ofta jobben som engelsmännen inte vill ha längre och det tråkiga är att de ibland inte ens får brittisk minimilön på dryga sex pund i timmen eftersom de utnyttjas av jobbagenturer som betalar neråt hälften. Det dräller av jobb på just kycklingfarmar eller  på potatisfält och ofta det är på tok för långa arbetsdagar. Det är bara runt en procent som lyfter engelsk A-kassa men det lokalbefolkningen ser är ofta just den procenten eftersom de inte vistas ute på fälten själva men däremot märker hur stadsdelar förändras. De ser också hur duktiga hantverkare tar mindre betalt än vad deras egna gör med helt andra utgifter för huslån och familj och det är detta som skapar spänningar som dagens politiker inte alls brytt sig om utan det blir fritt fram för extrema åsikter. Jag som är bekant med hantverkare i just Lincolnshire som förlorat uppdrag ser hur spänningarna uppstår som ett brev på posten och invandrarna får bära skulden för att situationen har uppstått trots att också de alltså ofta utnyttjas och bara har velat skapa ett bättre liv i ett land med ett lätt språk.

Det platta Little Holland ses bäst från kyrktornet

Det platta Little Holland ses bäst från kyrktornet

Som ni ser är Boston alltså riktigt intressant för den som vill lära sig hur England idag ser ut men också dess gamla historia. Att fler inte kommer hit beror nog dels på att man är ute efter den där kuperade naturen men också på att staden ligger lite avlägset i sin hörna (man byter tåg i Grantham om man inte kör bil). Har man en kärlek till England så är det här en perfekt plats att testa den kärleken och se att England inte bara är puttinuttiga byar med afternoon tea i vackra Cotswolds utan också kan vara ett potatisfält i Boston där Boston Stumps siluett tornar upp sig i morgondiset.

Guildhall där pilgrimmerna satt fängslade.

Guildhall där pilgrimerna satt fängslade.

Annonser

2 kommentarer

 1. Otroligt intressant inlägg. Det är ju självklart att namnet Boston kom med emigranterna från ursprungslandet – när man fått en aha-upplevelse hos dig!
  Sverige och Storbritannien ligger ganska nära, men är ändå så olika. Däremot är det ju likadant här när det kommer folk från andra länder och inte jobbar med samma villkor som i det land dom kommer till! Det måste bli en ändring på det! Det är en stor fara för samhället att det är så!

  Gilla

  1. Tack. Alltid roligt om läsare lär sig något nytt. 🙂
   Ja detta är något hela EU måste diskutera på allvar. Stänga gränser är varken mänskligt eller realistiskt men just nu är det snedfördelat.

   Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

Hattrick

En blog om damfotboll av Rainer Fussgänger

Halloj världen!

En blogg av Inger Hansson. Om resor. Om Instagram och annan fotografi. Om natur. Om Karlshamn, Kristianstad, vatten och lite av varje.

Bortugal

Borta men hemma. En blogg om en familj som längtade bort och hittade hem.

People in the Street

Bloggen om England och övriga Storbritannien

Att resa-podden

Bloggen om England och övriga Storbritannien

Matochresebloggen

Bloggen om England och övriga Storbritannien

Ladies Abroad

Reseberättelser, restips och resefotografier

Travel on a Cloud

Bloggen om England och övriga Storbritannien

City Lover Reser

Bloggen om England och övriga Storbritannien

Jennifer Stroud

Bloggen om England och övriga Storbritannien

cornishbirdblog

Little Local Adventures

Runtklotet

En blogg och resesajt med tips, texter och bilder från intressanta resmål runt om i världen

Round the Island

Walking round the coast of Mainland Britain

Diary of a Northern Teaist

Tea is a journey. This is my travelogue.

Storartad Förlag & Marknadsföring

Bloggen om England och övriga Storbritannien

En vandrares tankar

"Jag låter tankarna fara medan fötterna går"

%d bloggare gillar detta: