Här spökar det kanske mest i hela England

Halloween är här och jag tänkte passa på att skriva lite om spöken för de flesta av er vet säkert att detta är ovanligt stort på de brittiska öarna med spökvandringar i var och varannan historisk stad och själva traditionen att karva ut pumpor är dessutom irländsk. I Storbritannien finns det hur många gamla hus som helst där det sägs att det spökar och ett av dem hamnade till och med i svenska medier för ett tag sedan som det hemsökta huset ingen vill köpa eftersom alla drabbas av olyckor där.

Jag vet att vi redan har varit i York den här veckan men det är ju ändå en av de mest historiska städerna i hela England så idag ska vi tillbaka eftersom den på grund av detta också är känd som den mest hemsökta staden i Europa. Jag såg själv inte något speciellt under min tid här men det finns massor av berättelser. En av de som satte York på kartan som spökstad är Harry Martindale som avled 79 år gammal nu i veckan. Martindale jobbade 1953 som 18-årig lärling med värmeledningarna i Treasurer’s House alldeles i skuggan av den stora York Minster (vars skattmästare bodde där tills 1547) och var nere i källaren när han plötsligt fick se överkropparna av ett 20-tal romerska soldater marschera förbi och även bland annat en häst med vagn. Själv hade jag nog svimmat av och Martindale som senare blev polis var inte heller han helt bekväm med detta utan blev så chockad att han sjukskrev sig i två veckor. Många skrattade åt hans berättelse så han började ganska snart att hålla tyst och sa inget igen förrän han intervjuades av några akademiker inför ett TV-program på 70-talet.

Treasurer's House

Treasurer’s House

Katedralen York Minster ligger på en plats där redan romarna hade sitt centrum i staden så det är inte alls konstigt att det var just i en byggnad bredvid som den här händelsen ägde rum och faktum är att att vägen in i romargarnisonen gick just där Treasurer’s House ligger idag. Dessutom är ju allt historiskt byggande på en lägre marknivå än våra moderna gator så denna väg var nästan 40 centimeter lägre än husets källargolv vilket faktiskt skulle kunna förklara varför bara överkropparna syntes. Lite läskigt får ni hålla med om att det är?

Även pubar brukar ju ha sina spöken och inte helt förvånande ligger York (som dessutom har ovanligt många pubar) högt på den listan. Allra mest känd för spöken är nog The Golden Fleece som fanns som värdshus åtminstone redan 1503 om inte tidigare. Lady Anne Peckett som var gift med en av stadens borgmästare sägs vandra runt i pubens korridorer och flytta på föremål eller röra sig upp och ner i trappan men här finns ytterligare dryga tio individer, inte minst One Eyed Jack med sin röda uniform, ögonlapp och pistol.

The Golden Fleece

The Golden Fleece med skylten om hemsökelse

En pub vår familj varit stammisar på sedan svärfars tid då den hette Anglers Arms är nu känd under det lite turistigare Snickleways Inn och jodå, här händer det att personalen får saker kastade på sig när de tar upp öltunnor från källaren men källarspöket är inte det enda och bland annat finns här också katten Seamus som ibland stryker sig mot folks ben. Huset har funnits minst sedan 1400-talet och ligger på en av Yorks äldsta gator och har en brokig historia bland annat som krutförråd åt rojalisterna under inbördeskriget på 1600-talet. Det kommer ett eget inlägg så småningom när det blir dags för mer York.

På samma gata ligger The Old White Swan som vi också hamnar på ibland när vi är sugna på pubmat. Även detta är en gammal pub och där tänds den stora öppna spisen ibland av sig själv på morgnarna. Det tros vara en grupp katoliker som eventuellt var här under 1600-talets religionsstrider och som man ibland ibland ser samlade vid brasan. Ibland hörs också röster fast jag hör mest min egen när jag muttrar inne på damtoan ibland för att alla fönster står öppna i York-vintern.

Old

Old White Swans stora eldstad. Vad kan man se i spegeln?

Ye Olde Starre Inne som är populär bland annat hos studenter är en annan spökpub. Huset av idag byggdes 1644 på en gammal medeltida källare som användes som sjukstuga under inbördeskriget och man hör ibland skrik och gnyenden där nerifrån. I Yorkshire var det tidigare tradition att ge nybyggda hus lycka och skydda dem från eldsvådor genom att mura in levande katter i väggarna under bygget. Här sägs därför två svarta katter spöka och hundar reagerar förvånansvärt ofta på något vid just den väggen. En hund har till och med blivit så nervös att den lyckats slå sig själv medvetslös av att rusa in i den har jag läst i en bok om just Yorks spöken. Djur sägs ju ha ett sjätte sinne så vem vet.

Utöver de här finns det minst ett par riktigt gamla pubar till med spökhistorier. När det gäller just Golden Fleece så kan du förövrigt faktiskt övernatta där om du har vägarna förbi och vill se om det händer något. Själv känner jag alltid att de lever lite på sitt spökrykte (titta bara på hemsidans foton) och har svårt att bo på pubar i stadskärnor där man inte vet hur högljutt. Puben är också ganska knökfull för det mesta och ofta just av turister som vill se den.

8 kommentarer

  1. Hihi, de romerska soldaterna syntes väääldigt nära den där bokhandeln. 😀

   Gilla

 1. Kul läsning! Men f..n vet om jag tror på detta spökande! Ha det bra!

  Gilla

  1. Jag såg som sagt inget själv. 😀

   Gilla

 2. Oi, høres creepy ut! :p

  Gilla

  1. Haha, ja visst gör det. En hel romersk legion hade fått mig lite ur balans. 😀

   Gilla

 3. Vilken rolig läsning. Jag tror stenhårt på spöken, hade nog suttit på helspänn om jag besökt platserna nu beskriver! 🙂

  Gilla

  1. Hihi, ja i den där källaren hade jag definitivt varit på helspänn. Pubarna har jag inte märkt så mycket i och vill nästan säga ”tyvärr”.

   Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Deckarlogg

Tänkt & tyckt om deckare och annan krimi

lite mera rosa

vardagslyxen – nära & långt borta

Skriv & Res med Therese

Therese Fredriksson, aspirerande författare. Resor, författande, böcker och kulinariska upplevelser. Gärna i kombination.

The London Foodie

Bloggen om England och övriga Storbritannien

Hattrick

En blog om damfotboll av Rainer Fussgänger

Halloj världen!

En blogg av Inger Hansson. Om resor och hållbarhet. Om vackra platser. Om Instagram och andra sociala medier. Om fotografi, natur och lite av varje.

Bortugal

Borta men hemma. En blogg om en familj som längtade bort och hittade hem.

People in the Street

Bloggen om England och övriga Storbritannien

Att resa-podden

Bloggen om England och övriga Storbritannien

Matochresebloggen

Bloggen om England och övriga Storbritannien

Ladies Abroad

Reseberättelser, resetips och resefoton

Travel on a Cloud

Bloggen om England och övriga Storbritannien

City Lover Reser

Bloggen om England och övriga Storbritannien

JENNIFER STROUD

Bloggen om England och övriga Storbritannien

%d bloggare gillar detta: