Wimbledon har mer än tennis

Nu är vintertiden och mörkret över oss och då tror jag att många av er satsar på att åka bara till London för att julhandla och gå på musikal snarare än att ta er runt i landet på upptäcksfärd. Alltså bär det idag av till Wimbledon som har otroligt mycket mer än tennis och är väl värt minst en eftermiddag för dig som redan varit i London tidigare och vill se något nytt utan att behöva kuska runt.

St Mary's Church

St Mary’s Church

Vill du se så mycket som möjligt så börja med att ta tunnelbanan District line till Wimbledon med sitt moderna centrum där du tar höger och går fram till Woodside där du svänger höger igen och sedan vänster uppför backen St Mary’s Road. Då kommer du upp till de äldre delarna av byn med dess gamla kyrka St Mary där du kan slå dig ner och insupa vad som nästan känns som engelsk landsbygd i några minuter och se utsikten bort mot Londons innerstad vid Arthur Road innan du vandrar vidare och här har du ett val beroende på tid och intresse. Antingen tar du avstickaren nerför Church Road till All England Lawn Tennis and Croquet Club med sitt museum som är det hela världen förknippar med tennis i Wimbledon (men som nås enklare på annat sätt om det bara är det du är ute efter) eller så fortsätter du direkt Church Road åt motsatt håll längs en massa imponerande hus bakom tjocka murar in i den gamla kärnan av Wimbledon.

Bykärnan i Wimbledon

Bykärnan i Wimbledon

 

 

 

 

 

 

 

 

Väl vid High Street Wimbledon möts du av ett mysigt utbud bistros, vinbarer och boutiquer som borde kunna locka hit vem som helst som gillar shopping och inte vill trängas med en massa shoppande turister på Oxford Street och Bond Street och är detta vad du kommer hit för så skippa helt mina första tips om kyrkan och tennisen och gå direkt från tunnelbanan upp längs Wimbledon Hill Road (där det också går bussar).

Som en extra överraskning är det också här du på en innergård hittar det stall jag skrev om i inlägget om att rida i London. Bli inte förvånad om ett gäng ryttare i rad dyker upp där du sitter och läppjar på ett glas vin. Om vin och shoppig inte är din grej så sväng vänster längst upp vid High Street och följ Southside Common med sina lyxvillor med stall bort till The Crooked Billet. Platsen är perfekt för den som istället vill njuta en god engelsk öl för här ligger ett par bra gamla pubar med karaktär. som jag säkert får anledning att återkomma till. En ”billet” är en bit trä man eldade med och en av pubarna heter så vilket nog är vad som gett namn åt platsen. Vid Crooked Billet ligger också Southside House som den som gillar engelska 1600-talshus, trädgårdar och konst kan ta sig en titt på men kolla upp öppettiderna. Det intressanta för en svensk är att huset ägdes av aristokratfamiljen Pennington-Mellor och Hilda Pennington-Mellor gifte sig 1907 med den kände läkaren Axel Munthe som för oss är mer känd för San Michele på Capri som idag drivs av Svenska Institutet (åtminstone en tid till).

Vem bor här och hur många hästar har de?

Southside Common. Vem bor här och hur många hästar har de?

En del av Wimbledon.

En del av Wimbledon.

När man fått förfriskningar på Crooked Billet kanske man orkar vandra vidare och då kan ta West Side Common bort till berömda Wimbledon Common via flera intressanta hus. Här finns till exempel det jakobinska Eagle House från 1613 med sin holländska stil byggt åt grundaren av det engelska Ostindiska kompaniet innan det senare blev en skola för välbärgade gentlemen och besöktes av Nelson och hans Lady Hamilton. West Side Common tar dig vidare till Wimbledon Common som är en av Englands mest kända allmänningar. Det är här alla de där hästmänniskorna galopperar omkring på ytor betydligt större än Hyde Park men det går lika bra att bara strosa längs de mysiga skogsvägarna, kanske ner till väderkvarnen med sitt café inte långt från tennisklubben. Hinner man inte med denna naturupplevelse så kan man stanna kvar i bykärnan och bara njuta. Det här är England som du vill ha det.

Eagle House

Eagle House

Wimbledon Common

Wimbledon Common

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Skriv & Res med Therese

Resor, författande, böcker och kulinariska upplevelser. Gärna i kombination.

20 pund i London

Upptäck London på budget

Rule Britannia

- alt i anglofili

The London Foodie

Bloggen om England och övriga Storbritannien

Hattrick

En blog om damfotboll av Rainer Fussgänger

Halloj världen!

En blogg av Inger Hansson. Om resor. Om Instagram och annan fotografi. Om natur. Om Karlshamn, Kristianstad, vatten och lite av varje.

Bortugal

Borta men hemma. En blogg om en familj som längtade bort och hittade hem.

People in the Street

Bloggen om England och övriga Storbritannien

Att resa-podden

Bloggen om England och övriga Storbritannien

Matochresebloggen

Bloggen om England och övriga Storbritannien

Ladies Abroad

Reseberättelser, resetips och resefotografier

Travel on a Cloud

Bloggen om England och övriga Storbritannien

City Lover Reser

Bloggen om England och övriga Storbritannien

Jennifer Stroud

Bloggen om England och övriga Storbritannien

The Cornish Bird

A Blog about Cornwall's Hidden Places & Untold Stories

Runtklotet

En blogg och resesajt med tips, texter och bilder från intressanta resmål runt om i världen

%d bloggare gillar detta: