Shoppa nautiskt

Jag är väldigt svag för maritima saker och har säkert varit sjöman i något tidigare liv. Det är inte så att jag inreder massor med sådant här för det ska ju passa annat man har hemma men ett och annat får ibland följa med hem. Trämåsar, knopar och glasflöten till nät hittar man såklart även i Sverige om man gillar sådant men här kommer lite mer typiskt engelska föremål från internetbutiker som också oftast går att besöka på plats.

Även skeppsmodeller finns ju i massor härhemma om det bara är ett vackert segelfartyg man vill ha men kanske är du ute efter en klassiker som HMS Victory eller Endevour och då kan Admiralty Ship Models vara något.

Nauticalia heter ett företag med butiker i bland annat Shepperton vid Themsen, Southampton, Portsmouth, Liverpool och inte minst i London (Greenwich, St Katharine’s Dock och Covent Garden). I deras butik i Greenwich och några till kan du köpa Pusser’s rom från Brittiska Jungfruöarna i jubileumskaraffen Admiral Nelson i keramik.  Denna rom fanns länge på brittiska flottans skepp eftersom den öl de hade med sig blev dålig i det varma klimatet och det sägs att sjömännen fick en pint rom om dagen sedan 1655 och fram till 1970 faktiskt. Det här går på närmare hundra pund eftersom själva karaffen också den är något speciellt långt efter att romen är urdrucken. Vill du beställa den från Sverige istället för att ta hem själv så rekommenderar jag att du googlar runt bland whiskyleverantörer istället för då kan du eventuellt få bättre pris men framför allt också ett företag som hanterar leveranser av alkohol till Sverige. Pusser’s gör en starkare rom under namnet British Navy som finns i Systembolagets beställningssortiment men den är i helt vanlig flaska även om också den har en rolig etikett för anglofiler. Hos Nauticalia hittar du massor av andra Nelsonsouvenirer men också kläder, seglarinstrument, båtmodeller, ölkrus och rena presentidéer i massor och mycket av det du hittar i andra nautiska butiker i landet kommer egentligen härifrån så du kan klicka runt länge om du är entusiast.

Foto: Pusser's

Admiral Nelson  Foto: Pusser’s

En klassiker för dig som kan betala mer i frakt eller som kommer till England med egen bil är den klassiska bokhyllan i form av en båt som man ofta ser i stugor och restauranger nere i sydvästra England. Den här kommer från Dorset Gifts som har en butik i hamnen i Poole och kostar 99 pund och den finns också i naturfärger i olika storlekar. Samma företag säljer också en betydligt billigare och mer lättfraktad affisch med tryck av skeppsvrak i olika britiska kustområden bland mycket annat.

Foto: Dorset Gifts

Vrak vid Land’s End Foto: Dorset Gifts

Foto: Dorset Gifts

Foto: Dorset Gifts

Många av de här maritima butikerna ligger i typiska seglarorter som Portsmouth, Falmouth, Plymouth, Liverpool och liknande om man vill besöka dem och det var just i seglarstaden Falmouth som jag i somras ramlade på butiken med det underbara namnet Bosun’s Locker. Här finns mycket för den moderna båtägaren i form av sjökort, fendrar och navigationsinstrument men också fina tröjor och jackor och skeppslampor som inte nödvändigtvis är just engelska men fina ändå. Kan man inte ta sig ända dit utan bara är på snabbtur i London så finns det massor av presenter och böcker om allt maritimt för anglofilen i museibutiken på National Maritime Museum i Greenwich då du såklart också stöder ett statligt museum.

Annonser

2 kommentarer

  1. Vi har ingen nautisk inredning… men i en husbåt känns det ju ganska nautiskt ändå 😉

    Gilla

    1. Absolut! Jag skulle älska att bo i en husbåt i Stockholm men allt jobb avskräcker.

      Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Hattrick

En blog om damfotboll av Rainer Fussgänger

Halloj världen!

En blogg av Inger Hansson. Om resor. Om Instagram och annan fotografi. Om natur. Om Karlshamn, Kristianstad, vatten och lite av varje.

Bortugal

Borta men hemma. En blogg om en familj som längtade bort och hittade hem.

People in the Street

Bloggen om England och övriga Storbritannien

Att resa-podden

Bloggen om England och övriga Storbritannien

Matochresebloggen

Bloggen om England och övriga Storbritannien

Ladies Abroad

Reseberättelser, restips och resefotografier

Travel on a Cloud

Bloggen om England och övriga Storbritannien

City Lover Reser

Bloggen om England och övriga Storbritannien

Jennifer Stroud

Bloggen om England och övriga Storbritannien

The cornish bird

Cornwall's Hidden Stories

Runtklotet

En blogg och resesajt med tips, texter och bilder från intressanta resmål runt om i världen

Round the Island

Walking round the coast of Mainland Britain

Diary of a Northern Teaist

Tea is a journey. This is my travelogue.

Storartad Förlag & Marknadsföring

Bloggen om England och övriga Storbritannien

En vandrares tankar

"Jag låter tankarna fara medan fötterna går"

%d bloggare gillar detta: