Här räcker pengarna längst

Det är jobbigt att längta till England eller övriga Storbritannien när man kanske inte har så mycket pengar. London är visserligen det de flesta svenskar verkar tråna efter men kan ibland kännas väldigt dyrt och då speciellt boendet där till och med vandrarhemmen ibland har hotellpriser om de är coola och centrala och där man ibland bara har råd med det sunkigaste om man till exempel är student. Jag har därför kikat på Trip Advisors sammanställning om var det är dyrast respektive billigast att vara turist bland de brittiska storstäderna och jämfört några alternativ. Alternativ där du faktiskt har råd att shoppa och dricka cocktails också om du skulle vilja och det går säkert att byta ut en och annan cocktail mot afternoon tea om det känns mer relevant för dig.

20130727_133048

Inte dyrast faktiskt.

Trip Advisor har räknat på vad ett dygn kostar dig på fyrstjärnigt hotell (och du kan ju boka billigare) med cocktails och en tvårätters middag för två med en flaska vin samt två lokala taxiresor. Allra dyrast är den skotska huvudstaden Edinburgh och det är kanske inte så svårt att förstå. Den är ett världsarv och en av de allra största turistorterna i landet. Den är administrativt centrum för Skottland med allt vad det innebär av möten och hotellen blir snabbt fullbelagda eftersom denna vackra stad är populär. Här får du betala 331 pund för kalaset medan du i London faktiskt slipper undan med 267 pund. Däremellan ligger Cambridge med 277 pund och det förvånade mig faktiskt hur dyrt det är där när jag planerade en resa för något år sedan. Oxford ligger fyra på listan så de två välkända universitetsstäderna är inget du ska välja om du vill spara pengar. På listan över de tio dyraste turiststäderna hamnade även Bath, York, Brighton, Glasgow, Chester och Southampton (då är vi nere på 204 pund) i den ordningen. Bath, York och Chester är tre puttinuttiga historiska städer och dessutom med studenter som lägger rabarber på budgetalternativen. York och Bath är idag också på ganska bekvämt pendelavstånd från London. Det förvånar mig lite att Southampton är med på listan men där finns ju en hel del kryssningsfartyg med grupper av internationella turister med pengar.

Skottar är inte snåla men deras huvudstad är dyr.

Skottar är inte snåla men deras huvudstad är dyr.

Vart ska du resa då? Inte helt förvånande är Nordengland dominerande bland billiga storstäder även om just lilla York är dyrt. Här i de gamla industristäderna i norr är det fortfarande billigare att bo och lönerna är lägre. Att turista här blir naturligtvis vänligare för plånboken bara du kan ta dig hit men det går faktiskt att hitta billiga bussar från London om du inte hittar flyg direkt till t.ex. Manchester (övriga flygplatser blir det oftast dyrare till från Sverige).

Allra billigast att turista i är Sheffield i Yorkshire (runt 154 pund). Den gamla stålstaden med två kända fotbollslag är inte bara känd för detta utan för vacker natur med en nationalpark att vandra i alldeles runt knuten och med flera bra musikklubbar för både rock och jazz och mer om staden kan du läsa på bloggen Steel City Anna eftersom Anna bor i just Sheffield. Här finns dessutom jättestora köpcentret Meadowhall med den för oss svenskar så populära Primark bland mycket annat men är det shopping du är ute efter så är Leeds som också det ligger i Yorkshire känt för sina vackra arkader med ovanliga butiker och för sin stora marknad med allt från mat till prylar. Här finns också dyrare butiker som Harvey Nichols som Londonresenären känner igen och staden hamnar femma på listan över de billigaste städerna. Den som inte vill shoppa hittar också här den vackra naturen känd från Emmerdale utanför staden och har nära till både Brontësystrarnas Haworth och curryhusen i Bradford.

Tvåa på listan efter Sheffield kom faktiskt Birmingham med 166 pund trots att det är Englands andra största stad men det är inte så konstigt eftersom den ligger i vad som får sägas vara lite av landets logistikcentrum med massor av motorvägar och i en region som länge sysslat med handel. Jag har själv redan skrivit inlägg om att shoppa i Birmingham och vill du inte göra det så varför inte ta en titt på stadens kanaler istället eller göra utflykter till Shakespeares Stratford-on-Avon eller Warwick med sitt slott. Cardiff, Newcastle och Bristol är trea, fyra och femma på listan och Bristol når den som flyger från Kastrup billigt med easyJet varifrån det faktiskt inte är långt till Cardiff heller. EasyJet har flyg även till Edinburgh för den som sedan lätt vill ta sig till Newcastle med sitt nattliv, sin shopping i Metrocentre som är ett av Europas största köpcentra eller varför inte Northumberlands vackra kust med stränder och slott.

Kanalernas Birmingham

Kanalernas Birmingham

I andra halvan av billigaste städerna hittar man förutom Leeds även Liverpool, Nottingham, Manchester och Belfast. Till Manchester går det som sagt hyfsat med flyg från Sverige och inte minst Kastrup och förutom all fotboll, musik och curry så finns här Englands största Primark och en väldig massa annat. Belfast är onekligen lite krångligare att ta sig till och mer en kombination man vill testa med Dublin någon gång men Liverpool är lätt att ta sig till och där behöver jag ju inte nämna musiklivet och fotbollen som du kan lägga pengar på eftersom det är hyfsat billigt att bo. Själv skulle jag inte lägga pengar på just fotboll i Liverpool utan hellre i Manchester, ehum.

4 kommentarer

 1. Nu börjar jag längta!

  Gilla

  1. Så bra! Då har jag nog lyckats med inlägget. 😀

   Gilla

 2. Det var mycket trevligt att du hittade min blogg. Välkommen tillbaka! Jag har ju inte varit här heller tidigare. Men jag tycker att bloggen känns bra, speciellt sen jag tänkte att kommentera, eftersom man fick se så mycket mer vad du hade skrivit.

  Jag har varit i England bara en endaste gång. Och det var i mitten på 70-talet. Jag och min man (död 1979) tog bilen och körde från Helsingborg genom Tyskland, Holland, Belgien och Frankrike till Calais. Tog färjan över till Dover, sov över en natt där och åkte norröver till London.

  Där sov vi ett par nätter och strosade kring i stan och fick se mycket av sevärdheterna. T.ex Hyde Park, där vi hörde en militärorkester spela. Samma ställe som väl blev bombat???? Det var i alla fall något som tillfredsställde min man, eftersom han hade varit stamanställd militärmusiker som ung. Så blev det Buckingham Palace förstås. Det var förresten det året då Drottning Elisabeth firade ett jubileum.

  Vi gick ut och in i olika varuhus och mådde väl. Sen blev det hemfärd igen. Jag har bara diabilder på resan och har inte sett dem på flera år nu.

  Sv: Det är inte så ofta vi är i Malmö längre, jag och min sambo. Jag har inte kört bil på många år och han gillar inte att köra så långt. Sånt följer med hög ålder.

  Vår tebutik finns också i Malmö. Deras hemsida kan du se här: http://www.fiveoclock.se.

  Hälsningar från Sverige och Helsingborg.

  Gilla

  1. Åh, det låter som en spännande färd till England – jag gillar landvägar när man har tid.
   Den där tebutiken verkar ha ett te jag inte längre kan hitta i Danmark faktiskt så nu måste jag verkligen testa.

   Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Deckarlogg

Tänkt & tyckt om deckare och annan krimi

lite mera rosa

vardagslyxen – nära & långt borta

Skriv & Res med Therese

Therese Fredriksson, aspirerande författare. Resor, författande, böcker och kulinariska upplevelser. Gärna i kombination.

The London Foodie

Bloggen om England och övriga Storbritannien

Hattrick

En blog om damfotboll av Rainer Fussgänger

Halloj världen!

En blogg av Inger Hansson. Om resor och hållbarhet. Om vackra platser. Om Instagram och andra sociala medier. Om fotografi, natur och lite av varje.

Bortugal

Borta men hemma. En blogg om en familj som längtade bort och hittade hem.

People in the Street

Bloggen om England och övriga Storbritannien

Att resa-podden

Bloggen om England och övriga Storbritannien

Matochresebloggen

Bloggen om England och övriga Storbritannien

Ladies Abroad

Reseberättelser, resetips och resefoton

Travel on a Cloud

Bloggen om England och övriga Storbritannien

City Lover Reser

Bloggen om England och övriga Storbritannien

JENNIFER STROUD

Bloggen om England och övriga Storbritannien

%d bloggare gillar detta: