Geologiska underverk

När jag läste kulturgeografi i London så hade vi också en obligatorisk kurs i naturgeografi för att bättre förstå sammanhangen mellan naturen och människans villkor i den. Självklart innehöll våra böcker exempel från hela världen men det är ändå något extra upphetsande när man får se fantastiska bilder av just brittisk geologi och det får man nu när The Geological Society har kommit med sin lista på de hundra viktigaste geologiska platserna på de brittiska öarna (klicka för karta och bilder).

Rotunda Museum, Scarborough Foto: Wikipedia

Rotunda Museum, Scarborough
Foto: Wikipedia

Listan är gjord genom att man delat in ämnet i olika kategorier och de mest populära i de olika kategorierna vann ”folkets röst”. I kategorin ”Landskap” innebar detta de fascinerande Assynt-bergen i norra Skottland som formats av is och som jag är jättesugen på att se. Har någon av er varit där?

En av kategorierna hette ”Av betydelse för industri och ekonomi” och där vann Ironbridge-ravinen i Shropshire som idag är ett världsarv på UNESCO:s lista och där det funnits mänsklig aktivitet långt innan Telford byggde sin kända järnbro över den och den blev den industriella revolutionens vagga. Här kan du lätt spendera flera dagar bland allt som finns att se för alla åldrar och intressen. ”Utbildning” vanns av Rotundamuséet i Scarborough med sina geologiska samlingar från tiden kring William Smith som är känd som den engelska geologins fader medan människan fick sin kategori ”Mänskliga boplatser” och där vann inte alls otippat Stonehenge vars stenar ju inte ens är från trakten utan har forslats dit.

Har du hört talas om Siccar Point? Det är ett klippområde vid sydöstra Skottlands kust som vann ”Av historiskt och vetenskapligt intresse” eftersom äldre berggrund eroderat och nyare kommit till ovanpå i denna bergarternas rondell. Kategorin ”Utlöpare” togs hem av kustområdet Craster uppe i Northumberland vars geologi sträcker sig inte bara runt bland slotten där uppe utan också in mot Hadrianus mur.

I den kategori som hette ”Äventyr” vann vulkanön Staffa på den skotska västkusten med sina märkliga basaltkolonner som vi som gillar litteratur känner igen för Fingalsgrottan. När vi nu pratar basalt så blev jag jätteförvånad att se att kända Giant’s Causeway på Nordirland hamnade först som 65:a totalt på listan. De gigantiska klipporna i Hunstanton i Norfolk hamnade i topp i ”Kust” där man också inte förvånande hittar flera av de kända sevärdheter jag skrivit om i inlägget om världsarvet Jurassic Coast.

Staffa Foto: Wikipedia

Staffa
Foto: Wikipedia

”Veckning och förkastningar” gick till Millook Haven i norra Cornwall i en kategori som har ganska många lättillgängliga exempel i just Storbritannien som till exempel Lulworth i Dorset. Den spektakulära kategorin ”Eld och is” vanns av den dramatiska och kända glaciärdalen Glencoe i de skotska högländerna som är som en lång Lapporten och formats mellan de höga berg som en gång var delar i en supervulkan. Jag älskar de där skotska gamla vulkanerna.

Efter dessa vinnare kommer alltså resten av listan med välbekanta Seven Sisters och Beachy Head i Sussex med sina vita klippor, flera av de grottor och klippformationer jag känner igen från Yorkshire såsom Malham Cove och Brimham Rocks och till min (och deras) stora glädje tenngruvan Geevor utanför St Ives som kommer att få ett eget inlägg i höst. Kynance Cove finns på varenda souvenirtallrik över Cornwall och hela Lizardhalvön är känd för sin ovanliga geologi och flora som den som är intresserad kan få veta mer om på länsmuséet i Truro så det var inget konstigt att se den. Då var det konstigare att den lättillgängliga Cheddarravinen inte fanns med på listan alls men det visar väl bara att det var välinformerad allmänhet som röstade och att den inte är så unik som mycket annat fast jag trott att den skulle vara det med sina lämningar av sabeltandade tigrar och ulliga noshörningar.

Wales har såklart fått med sitt högsta berg Snowdon, skapat av is och träningsplats för Sir Edmund Hillary inför bestigningen av Mount Everest men också de södra landsdelarnas högsta berg Pen y Fan i Brecon Beacons nationalpark kom med på listan liksom en mängd andra klippformationer medan de spektakulära bergen Trotternish på Skye till min stora glädje finns med från Skottland liksom fornlämningarna Skara Brae och Callanish.

Trotternish Foto: Wikipedia

Trotternish
Foto: Wikipedia

2 kommentarer

  1. Mycket nytt och intressant för mej. Tack!

    Gilla

    1. Ja nu hoppas jag du klickar runt på plupparna i Wales och berättar mer om dem. 😀

      Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

Hattrick

En blog om damfotboll av Rainer Fussgänger

Halloj världen!

En blogg av Inger Hansson. Om resor. Om Instagram och annan fotografi. Om natur. Om Karlshamn, Kristianstad, vatten och lite av varje.

Bortugal

Borta men hemma. En blogg om en familj som längtade bort och hittade hem.

People in the Street

Bloggen om England och övriga Storbritannien

Att resa-podden

Bloggen om England och övriga Storbritannien

Matochresebloggen

Bloggen om England och övriga Storbritannien

Ladies Abroad

Reseberättelser, restips och resefotografier

Travel on a Cloud

Bloggen om England och övriga Storbritannien

City Lover Reser

Bloggen om England och övriga Storbritannien

Jennifer Stroud

Bloggen om England och övriga Storbritannien

cornishbirdblog

Little Local Adventures

Runtklotet

En blogg och resesajt med tips, texter och bilder från intressanta resmål runt om i världen

Round the Island

Walking round the coast of Mainland Britain

Diary of a Northern Teaist

Tea is a journey. This is my travelogue.

Storartad Förlag & Marknadsföring

Bloggen om England och övriga Storbritannien

En vandrares tankar

"Jag låter tankarna fara medan fötterna går"

%d bloggare gillar detta: