Södra Indien kallar

En av mina resedrömmar är att få åka de spektakulära flodbåtarna i Kerala Backwater i södra Indien och därför blev jag glad när jag sprang på restaurang Kayal i Leicester för ett tag sedan för det är en franchisekedja som specialiserar sig på mat därifrån och gärna lite hälsosamt tillagad istället för simmande i ghee – namnet är förövrigt tamil för en sorts fisk som serveras i regionen. Förutom här så hittar du Kayal i Leamington Spa, Nottingham och West Byfleet en bit sydväst om London och de har jag såklart inte hunnit pröva men i Leicester hade jag en fantastiskt trevlig kväll. Restaurangen ligger bara ett par minuter nedanför järnvägsstationen så den är utmärkt om du kommer med tåg och inte har tid att ta dig ut till Leicesters indiska distrikt. Jag hade åkt ensam till stan i några dagar för att se allt som upptäckts om Richard III men på Kayal gjorde detta ingenting för jag fick ett bra bord mitt i smeten och blev inte hänvisad till något tråkigt hörn och det var inte bara jag som fick bra bord. Personalen var vänlig och glad och berättade livligt om rätterna när jag undrade något, mer van vid det nordindiska köket som jag är.

Jag älskar aubergin så friterade skivor av detta serverade med chutney blev min förrätt och de slank ner lätt. Fisk är såklart vanligt på menyn på en Keralarestaurang men Cheera Erachi Curry är kockens paradrätt och jag älskar lamm minst lika mycket som aubergin (ja jag borde nog älska Turkiet snarare än England) så detta blev den givna huvudrätten där lamm och spenat får blandas med lök, chili och andra kryddor. Lammet smakade verkligen lamm och det var en generös portion som jag åt tillsammans med keralabrödet appam av ris. Osäker på om jag orkade en efterrätt slutade det ändå med att jag beställde Pineapple Kesari – mannagryn kokt med ananas, russin och cashewnötter med glass på toppen. Jag är inte så jätteförtjust i russin som dessutom är för söta för vad jag nuförtiden brukar äta men hela den här rätten beställdes av nyfikenhet. Nötter är aldrig fel i min värld och mannagryn må inte vara så nyttigt men påminner mig om barndomens kvällar i Smålandsskogen. Nu blev det här inte världens bästa avslutning men det berodde nog faktiskt just på att jag inte längre är van vid den otroliga sötma som präglar så många desserter söder om Alperna och österut. Undantaget detta var det en riktigt trevlig måltid i lokaler som inretts så att man nästan tänkte att man var i Trazan och Banarnes koja fast med fler mysiga lyktor och god mat. Kerala lär ha fler coffee houses än någon annanstans i Indien dessutom så det går bra att avrunda med kryddat te eller kaffe också. Speciellt dyrt blev det inte heller för en trerätters även om du i Leicester kan äta mycket billigare men det var just det där med att man känner sig välkommen på Kerala även som ensamätare och jag hade beslutsångest bland krabba i kokosnöt och olika rätter i bananblad. Kayal har uppmärksammats av Hairy BIkers som lagat Kerala-mat med hjälp av den och jag hoppas den är lika bra överallt för jag gillar den. Opretentiöst och annorlunda och vi får säkert se fler restauranger i andra delar av England framöver.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Hattrick

En blog om damfotboll av Rainer Fussgänger

Halloj världen!

En blogg av Inger Hansson. Om resor. Om Instagram och annan fotografi. Om natur. Om Karlshamn, Kristianstad, vatten och lite av varje.

Bortugal

Borta men hemma. En blogg om en familj som längtade bort och hittade hem.

People in the Street

Bloggen om England och övriga Storbritannien

Att resa-podden

Bloggen om England och övriga Storbritannien

Matochresebloggen

Bloggen om England och övriga Storbritannien

Ladies Abroad

Reseberättelser, restips och resefotografier

Travel on a Cloud

Bloggen om England och övriga Storbritannien

City Lover Reser

Bloggen om England och övriga Storbritannien

Jennifer Stroud

Bloggen om England och övriga Storbritannien

The cornish bird

Cornwall's Hidden Stories

Runtklotet

En blogg och resesajt med tips, texter och bilder från intressanta resmål runt om i världen

Round the Island

Walking round the coast of Mainland Britain

Diary of a Northern Teaist

Tea is a journey. This is my travelogue.

Storartad Förlag & Marknadsföring

Bloggen om England och övriga Storbritannien

En vandrares tankar

"Jag låter tankarna fara medan fötterna går"

%d bloggare gillar detta: