Stränder, golf och diktande

På Burns Night i januari skrev jag ett inlägg om den skotske nationalskalden och hans födelsehem i Alloway i södra Skottland. Idag tänkte jag att det kunde vara på sin plats att berätta om vad som finns här mer än detta. Alloway ligger alldeles utanför staden Ayr som man kanske mest stannar i på grund av Burns men som man gott kan ha som bas i ett par dagar för annat.

Läget vid nedre änden av viken Firth of Clyde söder om Glasgow gör att man har fina solnedgångar och utsikt över den vackra ön Arran som går att besöka med båt från Ardrossan en bit norrut även om jag inte hunnit med det själv utan bara njutit av vyerna av denna ö som liksom pockar på en där utifrån så fort man tagit sig ut på de långa stränderna som börjar med nöjen inne i centrum av Ayr och sträcker sig söderut där de blir allt vildare.

arran

Där ute lockar bergen på Arran…

davesouza

Klippan Ailsa Craig som en liten bulle bredvid Arran. Foto: Dave Souza

Själva staden är faktiskt riktigt gammal. Grunden är en by som kom till 1197 för att serva det slott som den skotske kung William I lät bygga i vad som då var gräns mot England eftersom Gallowaydistriktet söderut inte säkrades som skotskt förrän på 1200-talet. Av slottet finns inget kvar eftersom Cromwell lät förstöra det på 1600-talet och byggde sitt citadell på platsen men de stora shoppingstråken High Street och Sandgate går precis där den gamla staden grundades och har funnits länge – staden fick marknadsrättigheter redan 1205. Mitt igenom staden går floden Ayr som alltså har samma namn som staden. Den gamla 1400-talsbron Auld Brig har överlevt som kullerstensbro för gångtrafikanter även om en New Bridge tillkom på 1700-talet. Staden var då den viktigaste västkusthamnen i Skottland efter att handel sjövägen kommit igång på allvar på 1300-talet. Idag är det betydligt mer stillsamt här även om det finns en hamn på nordsidan. De södra delarna runt floden har istället vikts åt moderna lägenheter vid havet.

newbridge

New Bridge Foto: Mary & Angus Hogg

Om man inte bara vill ligga på stranden eller upptäcka staden så har Ayr en av Skottlands mest kända galoppbanor men kanske drar golfbanorna runt omkring lika mycket för den som vill vara aktiv själv. Royal Troon i Troon norr om Ayr och Turnberry söder om staden är kanske de mest kända banorna och till den sistnämnda kan du åka på golfsemester vid havet men här finns en handfull klubbar till för entusiasten. Själv var jag i mina yngre dagar mest ute och festade på roliga ställen under min tid här när de inte upptogs av Burns – därav relativt få egna foton. Den livliga puben Rabbie’s Bar (pubar kallas ofta barer i Skottland) är fortfarande ett av mina roligaste minnen av Skottland även om den idag inte verkar lika bra som förr utan rätt stökig. Rabbie är smeknamnet på Robert Burns och puben ligger alldeles vid stadens staty av Burns men är det Burns man är här för så gör man bättre i att gå till den lilla puben Tam O’Shanter på High Street som har namn efter ett av hans stycken och det sägs att dåtidens värdshus inspirerade honom till att skriva det.

alistairnicol

Ailsa Craigbanan på Turnberry.  Foto: Alistair Nicol

burns

Burns på fantasifullt kallade Statue Square

Till sist kan jag inte skriva om Ayr utan att ta med storslagna Culzean Castle, slottet söder om staden (uttalas Cullain) som är klanen Kennedys hemvist och som finns på de skotska fempundsedlarna. Här finns en palmträdgård och utsikt över havet och så slottet som ritats av Robert Adams och byggdes 1777-92 på platsen av ett tidigare och mindre imponerande slott. Familjen gav slottet till National Trust for Scotland 1945 för att slippa arvsskatt med kravet att övervåningen skulle få disponeras av general Eisenhower (ja, det är ju som sagt Kennedyfamiljen som styrt här) eftersom han gjort så mycket för de allierade under kriget. Eisenhower bodde därför här ett antal gånger men jag vet inte hur mycket han hann hit sedan han blev USA:s president. Visst är det vackert?

Culzean_Castle_house_and_gardens_01

Culzean Castle Foto: Jamesx12345

4 kommentarer

  1. Har inte hunnit kika in här på ett tag. Och nog är det ett sammanträffande att det inlägg som ligger överst handlar om golf när jag just besökt SKottland och Ryder Cup.

    Gilla

  2. Åh det låter spännande även för en icke golfspelare fast någon gång skulle jag vilja börja.
    Underligt nog hade din kommentar hamnat i spamfoldern…hm. Tur att jag kollar där regelbundet.

    Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

Hattrick

En blog om damfotboll av Rainer Fussgänger

Halloj världen!

En blogg av Inger Hansson. Om resor. Om Instagram och annan fotografi. Om natur. Om Karlshamn, Kristianstad, vatten och lite av varje.

Bortugal

Borta men hemma. En blogg om en familj som längtade bort och hittade hem.

People in the Street

Bloggen om England och övriga Storbritannien

Att resa-podden

Bloggen om England och övriga Storbritannien

Matochresebloggen

Bloggen om England och övriga Storbritannien

Ladies Abroad

Reseberättelser, restips och resefotografier

Travel on a Cloud

Bloggen om England och övriga Storbritannien

City Lover Reser

Bloggen om England och övriga Storbritannien

Jennifer Stroud

Bloggen om England och övriga Storbritannien

cornishbirdblog

Little Local Adventures

Runtklotet

En blogg och resesajt med tips, texter och bilder från intressanta resmål runt om i världen

Round the Island

Walking round the coast of Mainland Britain

Diary of a Northern Teaist

Tea is a journey. This is my travelogue.

Storartad Förlag & Marknadsföring

Bloggen om England och övriga Storbritannien

En vandrares tankar

"Jag låter tankarna fara medan fötterna går"

%d bloggare gillar detta: