Slaget om Cable Street

Idag är det den fjärde oktober och just denna dag fast 1936 är ett datum som börjar känns mer angeläget att minnas än det har gjort tidigare år.

Cable Street är en ganska lång gata som börjar en bit öster om Towern och sträcker sig längs Shadwell till Limehouse för att uttrycka sig i dagens Docklands Light Railway-stationer. Här bodde stora grupper irländsk arbetarklass vilka jobbade just i hamnen och norr om den här delen av East End ligger Whitechapel där det bodde en hel del judar. Om ni har läst böcker som The House at Riverton och liknande så vet ni att East End på den här tiden var ett område övriga Londonbor inte gärna gav sig in i eftersom det upplevdes som eländigare och farligare än någon annanstans precis som under 1800-talet. I detta område ansökte British Union of Fascists med sin ledare Oswald Mosley om att få marschera för att fira partiets fyraårsdag. Motståndarna bad det brittiska inrikesministeriet Home Office om att dra tillbaka tillståndet men förgäves. Både Labour och judiska organisationer hade därefter samma syn på det hela och sa till sina grupper att trots detta nederlag hålla sig inne och till exempel inte gå ut och bli sedda som ”bråkiga judar”. Människor ville trots detta ut och inte minst kommunistpartiets medlemmar som egentligen ville motdemonstrera på Trafalgar Square men inte fick tänkte verkligen inte tillåta någon marsch i sina hemkvarter. Istället började de släpa ut vagnar och allsköns bråte ut på gatorna som barrikader och hade hjälp av tillresta från övriga delar av England. En känd scen är den där en spårvagnsförare som var medlem i kommunistpartiet stoppar sin spårvagn och bara kliver ur medan vagnen blir en utmärkt spärr på gatan. Mitt i detta försökte polisen få stopp på deras aktiviteter så att marschen kunde äga rum men detta provocerade såklart bara.

När Mosley och hans anhängare, så kallade ”blackshirts” i sina svarta skjortor i italiensk fasciststil kom så möttes de av polis som bad Mosley att tänka om. De hade sett utvecklingen under dagen och visste att ett blodbad skulle bli den oundvikliga följden av en marsch. Här valde Mosley därför att ställa in marschen trots att hans närmaste män kanske inte förstod beslutet men det ska sägas att detta är England och här följer de högre klasserna en bestämd uppförandekod. Jag antar att Sir Oswald Ernald Mosley, baronet, var lika engelsk överklass som han var fascist. Istället blev det upplopp mellan motdemonstranter och polis vilket kanske inte är helt klart för alla. Historien säger ofta att arbetarklassen stoppade fascismen men så var det alltså inte riktigt.

Vill ni veta mer så titta på det här TV-programmet om händelsen med bakgrundsförklaringar av Alan Hudson vid universitetet i Oxford och med vittnesberättelser. Den som läst på om nazismen känner igen sången i början (jag vill inte skriva ut namnet så folk hittar hit på grund av den) fastän den översatts till engelska vilket känns närmast outhärdligt liksom att se unionsflaggan i det sammanhanget.

British Union upplöstes 1940 när Storbritannien tagit ställning i kriget men enligt Daniel TIlles i History Today gjorde själva händelsen vid Cable Street inte livet lättare för Londons judar.  Channel 4 har gjort en TV-serie om Mosley med en imponerande rollista och det finns en väggmålning om händelsen ett par kvarter från Shadwells station.

Som tonåring hade jag oerhört svårt att tänka mig att det här hade hänt i England med sin tolerans men mitt kära favoritband The Men They Couldn’t Hang gjorde en dramatisk låt om det hela som också den har fått liv genom en gammal dokumentärfilm från dagen även om just de dragit till med sammandrabbningar mellan arbetare och Mosley i sin text och det alltså huvudsakligen var arbetare och polis som slogs.

Annonser

One comment

  1. Intressant! Känner väl till Mosley, men denna händelse var ett bra uppfriskande, tack!

    Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Hattrick

En blog om damfotboll av Rainer Fussgänger

Halloj världen!

En blogg av Inger Hansson. Om resor. Om Instagram och annan fotografi. Om natur. Om Karlshamn, Kristianstad, vatten och lite av varje.

Bortugal

Borta men hemma. En blogg om en familj som längtade bort och hittade hem.

People in the Street

Bloggen om England och övriga Storbritannien

Att resa-podden

Bloggen om England och övriga Storbritannien

Matochresebloggen

Bloggen om England och övriga Storbritannien

Ladies Abroad

Reseberättelser, restips och resefotografier

Travel on a Cloud

Bloggen om England och övriga Storbritannien

City Lover Reser

Bloggen om England och övriga Storbritannien

Jennifer Stroud

Bloggen om England och övriga Storbritannien

The cornish bird

Cornwall's Hidden Stories

Runtklotet

En blogg och resesajt med tips, texter och bilder från intressanta resmål runt om i världen

Round the Island

Walking round the coast of Mainland Britain

Diary of a Northern Teaist

Tea is a journey. This is my travelogue.

Storartad Förlag & Marknadsföring

Bloggen om England och övriga Storbritannien

En vandrares tankar

"Jag låter tankarna fara medan fötterna går"

%d bloggare gillar detta: