På hög höjd

Igår handlade det om en kändiskock som faktiskt en tid varit elev vid Eton. Idag handlar det därför om någon som definitivt inte haft samma möjligheter men som ändå blev stor på grund av sitt yrke. Många anglofiler tänker på afternoon tea och vackra välmående byar med blomsterarrangemang utanför stugorna men England är så mycket mer och framför allt Nordengland är fullt av gamla industriområden med viktorianska fabriker. Det är här Fred Dibnah kommer in i bilden som landets mest kända så kallade ”steeplejack”. Jag vet inte ens om det finns någon motsvarande titel på svenska men detta är en person som reparerar eller river kyrktorn, skorstenar och andra höga byggnader och Dibnah är nog den mest kända England någonsin haft. Han dog redan 2004, bara 66 år gammal och när man tittar på TV-serier med och om honom så förstår man att det tog på krafterna att leva hans liv. Fred Dibnahs historia är historien om riktig engelsk arbetarklass. En klass som faktiskt knappt finns längre nu när världen ser annorlunda ut och ena hälften har blivit en nästan ofrivillig medelklass medan den andra blivit en ny sorts underklass.

Fred Dibnah kom från enkla förhållanden i Bolton som var känt för sina många textilindustrier så han hade redan som barn massor av tillfällen att studera allt som rörde skorstenar och hamnade med sitt teknik- och mekanikintresse snart i den branschen. Det var på 70-talet han blev TV-kändis när han reparerade Boltons stadshus och det upptäcktes hur bra han gjorde sig framför kameran med sin lugna Lancashiredialekt och sitt kunnande och senare blev det inte bara program om hans dramatiska jobb med skorstenar  utan han fick även leda serien Fred Dibnah’s Building of Britain och flera andra om den industriella revolutionen och dess arv. En sann arbetsnarkoman (utan säkerhetssele) som skilde sig flera gånger för att han fastnade i jobb till och med på semestern men älskad av TV-tittarna och själv satt jag som klistrad vid det mesta fast jag inte är vidare teknikintresserad. Är du speciellt förtjust i Nordengland med sitt lite sävliga tempo, sin underfundiga humor och människor påverkade av industrisamhället så kommer du att älska Fred. Här kommer den första delen i serien om honom själv och orkar du inte hålla ut så kika på slutet där han iskallt står kvar och väntar på att den brinnande skorstenen ska falla. En Dibnah-klassiker.

Annonser

2 kommentarer

  1. Ja det var verkligen inte ett lätt liv, men älskad var han. Och har inte träffat många från Lancashire som inte har underbar humör (en av mina bästa vänner bor där)

    Gilla

    1. Som gammal Yorkshirebo så är ju Lancashire lite hush hush men ja, hela Nordengland har en speciell humor.

      Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

Hattrick

En blog om damfotboll av Rainer Fussgänger

Halloj världen!

En blogg av Inger Hansson. Om resor. Om Instagram och annan fotografi. Om natur. Om Karlshamn, Kristianstad, vatten och lite av varje.

Bortugal

Borta men hemma. En blogg om en familj som längtade bort och hittade hem.

People in the Street

Bloggen om England och övriga Storbritannien

Att resa-podden

Bloggen om England och övriga Storbritannien

Matochresebloggen

Bloggen om England och övriga Storbritannien

Ladies Abroad

Reseberättelser, restips och resefotografier

Travel on a Cloud

Bloggen om England och övriga Storbritannien

City Lover Reser

Bloggen om England och övriga Storbritannien

Jennifer Stroud

Bloggen om England och övriga Storbritannien

cornishbirdblog

Little Local Adventures

Runtklotet

En blogg och resesajt med tips, texter och bilder från intressanta resmål runt om i världen

Round the Island

Walking round the coast of Mainland Britain

Diary of a Northern Teaist

Tea is a journey. This is my travelogue.

Storartad Förlag & Marknadsföring

Bloggen om England och övriga Storbritannien

En vandrares tankar

"Jag låter tankarna fara medan fötterna går"

%d bloggare gillar detta: