Hajfiske och hummermiddagar

Ni som regelbundet läser mina inlägg minns kanske det om pubrundor med tåg i Sydvästra England. En av orterna som var med i inlägget är Looe som ligger bara en kort bit över gränsen in i Cornwall från Plymouth. Egentligen är det två byar, East Looe och West Looe, vilka ligger på varsin sida om floden Looe och sammanfogas av en gammal stenbro om man inte vill bli rodd över till andra sidan. Hit kommer man med den lilla rälsbussen från stambanan i Liskeard och reser genom den lummiga floddalen där tiden tycks ha stannat, ut till mynningen vid havet.

River Looe omgiven av lummiga skogar.

River Looe omgiven av lummiga skogar.

Vid lågt tidvatten.

Vid lågt tidvatten.

Högvatten med stenbron i bakgrunden.

Högvatten med stenbron i bakgrunden.

Vid floden ligger flera Bed & Breakfasts och små hotell på bekvämt avstånd från stationen och längre in i centrum på båda sidorna finns affärslivet med mest aktivitet i East Looe med sin shopping och sina pubar medan West Looe är tystare och känns mer pittoreskt. Det är i East Looe man hittar stadens fiskehamn längs floden och därför också en känsla av levande stad och inte bara turistort. Majoriteten av fish & chipsställen ligger här vilka alla inte helt förvånande är av riktigt bra kvalitet. Neråt hamnen ligger också de finare restaurangerna med samma fokus på fisk men också det lokala köttet. Vill man ha helt OK mat till lägre priser så finns det flera trevliga pubar – inte minst de på den där listan över pubrundor. Har ni märkt hur jag alltid snöar in på mat i Cornwall…? Är man här på nyårsafton så är pubarna förövrigt extra livliga för då klär alla ut sig i maskeradkläder och firar ute på gatorna.

looefish

Fiskehamnen i Looe påminner om 70-talets Västervik

I Sunday Times och i franska Guide du Routard...

I Sunday Times och i franska Guide du Routard…

Gamla livbåtshuset. Det nya är öppet för besök.

Gamla livbåtshuset. Det nya är öppet för besök.

Där floden mynnar ut i havet i West Looe ligger den runda Banjopiren där man kan stå och kika ut mot mystiska St George’s Island (också kallad Looe Island). Ön köptes på 60-talet av två systrar som gett sig den på att äga en ö men har innan dess en historia av ett benediktinerkapell från 1100-talet och som smugglarö. Nuförtiden är den en så kallad Area of Outstanding Natural Beauty med vacker natur och fågelliv och du kan ta båten hit sommartid. Båtturer är överhuvudtaget väldigt populärt här och det finns mycket att välja mellan så länge vädret är säkert. Jag har ju redan skrivit om byn Polperro på bussavstånd härifrån och det går båtturer dit om du inte vill vandra men också rena fisketurer. I Looe ligger huvudkvarteret för Englands hajfiskeförening så hajfisketurer är också populära. Vi bodde på samma ställe som en gammal man som alltid kom ner på sommaren för att fiska haj och hade gjort detta i många år. På kvällarna satt vi och pratade om hur de drar upp hajar och mäter och märker dem innan de släpps igen och hur detta hjälper forskningen om dessa fascinerande djur.

Looe. För den som gillar att åka båt.

Looe. För den som gillar att åka båt.

Hajfiske, någon?

Hajfiske, någon?

Det händer alltid något på floden i Looe.

Det händer alltid något på floden i Looe.

Nu har jag pratat om hajar men det är inga stora vithajar det är frågan om utan det går fortfarande att bada i Looe och nere vid Banjopiren ligger stranden som inte är så imponerande för att vara Cornwall men det säger inte så mycket när här finns några av Europas vackraste stränder. Den i Looe är fortfarande helt okej en solig dag och överhuvudtaget känns Looe som en bra bas för barnfamiljen. Det finns fullt av butiker med bete för krabbfiske och badgrejer och har du egen bil eller kan tänka dig en taxiresa så finns här Monkey Sanctuary med räddade apor och egna fladdermöss samt lekplats. De spelhallar man ser i engelska kustorter finns också här – en liten och tråkig vid fiskehamnen och en av de bästa jag någonsin besökt med familjen alldeles vid bron. Här är lugnt och fullt av trevliga dagsturer.

Stranden i Looe

Stranden i Looe

En av de saker jag gillar med Cornwall är att man är utelämnad till naturen väldigt mycket och får känna sig som en lite människa i det stora. I Looe märker man lite av det här eftersom floden ibland får rekordhögt tidvatten och just då är det ganska spännande att vara här även om man också får följa nyheter om vattenkvaliteten eftersom översvämningar påverkar sådant negativt. Här känns det att folk lever och detta innebär även att de ibland stänger sitt café när de måste till veterinären.

looevetcaf

Caféet är stängt på grund av viktigare angelägenheter.

Båtarna flyter in till optikern. Högvatten i Looe.

Båtarna flyter in till optikern. Högvatten i Looe.

Annonser

2 kommentarer

    1. Ja det är en mysig liten stad.

      Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

Hattrick

En blog om damfotboll av Rainer Fussgänger

Halloj världen!

En blogg av Inger Hansson. Om resor. Om Instagram och annan fotografi. Om natur. Om Karlshamn, Kristianstad, vatten och lite av varje.

Bortugal

Borta men hemma. En blogg om en familj som längtade bort och hittade hem.

People in the Street

Bloggen om England och övriga Storbritannien

Att resa-podden

Bloggen om England och övriga Storbritannien

Matochresebloggen

Bloggen om England och övriga Storbritannien

Ladies Abroad

Reseberättelser, restips och resefotografier

Travel on a Cloud

Bloggen om England och övriga Storbritannien

City Lover Reser

Bloggen om England och övriga Storbritannien

Jennifer Stroud

Bloggen om England och övriga Storbritannien

cornishbirdblog

Little Local Adventures

Runtklotet

En blogg och resesajt med tips, texter och bilder från intressanta resmål runt om i världen

Round the Island

Walking round the coast of Mainland Britain

Diary of a Northern Teaist

Tea is a journey. This is my travelogue.

Storartad Förlag & Marknadsföring

Bloggen om England och övriga Storbritannien

En vandrares tankar

"Jag låter tankarna fara medan fötterna går"

%d bloggare gillar detta: