Trötta på att gå med mössan i hand

Så här dagen efter valet sitter jag lite deppigt och undrar om det ska bli ännu deppigare på torsdag när Skottland håller folkomröstning om självständighet. Det fanns en tid på sena 80-talet och framåt när jag tyckte Scottish Nationalist Party (SNP) var coola. Jag hade läst en massa historiska romaner om hur skottarna slagits ner av medeltidens engelska kungar och om hur Robert the Bruce enade sin nation mot dem. Jag hade lyssnat på all den fantastiska skotska musiken med sin själ och jag hade ryckts med av människornas sång i källaren på The Royal Oak i Edinburgh.

Medan jag fortfarande tycker att musiken är fantastisk och bara kan vara skotsk (lyssna på The Silencers med låtar som Scottish Rain eller den gamla folksången Wild Mountain Thyme eller varför inte var och varannan låt av de gamla rävarna i Runrig) så har inte bara jag utan även Skottland förändrats. Tidigare var det ett roligt och vackert land jag alltså nästan tyckte lite synd om där uppe i norr och det gjorde de själva också en hel del men så ryckte de upp sig. För första gången sedan länderna förenades 1707 fick Skottland 1999 sitt eget parlament och tongångarna har sedan dess blivit mer högljudda gentemot London när landet känt sig överkört. I detta parlament med 129 ledamöter har SNP 65 och Labour 37 och utgör alltså de klart största partierna och SNP:s partiledare Alex Salmond är därmed Skottlands så kallade Försteminister. Det är nu han som ses mest i kampanjen för ett självständigt Skottland och det är honom jag känner att jag behöver veta mer om för att förstå det som nu händer för han tar helt enkelt så stor plats i skeenden. SNP har gått från partiet som ville ha en skotsk röst och kämpa för självständighet till partiet som nu rört till det ordentligt i hela Storbritannien och inte längre är något litet extremparti. Vad händer om ja-sidan vinner? Gör de det?

Alex Salmond Foto: Wikipedia

Alex Salmond
Foto: Wikipedia

De här senaste dagarna har det varit väldigt jämt i opinionsundersökningarna och medan det onekligen är spännande så det förslår så känns det också sorgset att tänka sig ett splittrat Storbritannien. Dessutom leder det till en del väldigt kaotiska situationer att ta itu med och hela den här folkomröstningen har redan skapat spänningar mellan engelsmän och skottar igen på båda sidor av gränsen. Till att börja med så har England såklart inga parlamentsledamöter i det skotska parlamentet men de skotska som idag sitter i Westminster sitter kvar tills nästa val. Alltså bestämmer skottar plötsligt vidare i England som om inget hänt i flera månader till i händelse av splittring. Skrämselscenarier diskuteras för fullt som till exempel att Skottland om landet skulle dra sig ur det brittiska parlamentet med sina många Labourledamöter kommer att lämna kvar huvudsakligen Toryledamöter i England för all framtid.

Stora frågor om ekonomi och valuta styr naturligtvis väljarna en hel del. Salmond blev inte glad när det häromdagen läckte ut att Royal Bank of Scotland tänker flytta till London om det blir ja till självständighet. Klarar Skottland en egen ekonomi om oljan tar slut, engelska Labour drar tillbaka sina bidrag och arbetstillfällen försvinner? Nordsjöoljan tänker Salmond starta en oljefond för liknande den i Norge om ja-sidan vinner och de skottar som är för självständighet bryr sig inte om att gränsen ut i Nordsjön mellan England och Skottland går i en sned linje upp mot Norge i södra delarna av deras land för de menar att de har lika mycket olja längre norrut i oexploaterade områden. Samtidigt undrar jag hur all denna oljeexploatering går ihop med Salmonds snack om vikten av hållbar utveckling – var det bara tomma ord? Skottland har en känslig vildmark med många likheter med Sverige och fick tidigt sitt eget naturvårdsverk av bland annat det skälet. Vad händer när oljan tar slut vilket en hel del tror är ganska snart? Många menar också att allt kommer att bli dyrare i Skottland om landet blir eget och därmed mycket mindre och att det blir konsumenterna som får stå för en sådan nota.

SVT:s Kobra berättade redan för några månader sedan om kärnanläggningar och militära baser ofta belägna på ensliga platser i det vilda Skottland och alla debatter kring dessa. I programmet intervjuades också flera författare och musiker och man fick en förklaring till hur många ja-röstare drivs av en känsla att göra Skottland mer socialt rättvist. Vill man läsa mer av särskilt vänsterintellektuella och kända skotska författare och andra om självständighet ur olika vinklar så är webbmagasinet Bella Caledonia en sida som håller dig upptagen en stund. En av de som skriver där är författaren Irvine Welsh känd för bland annat Trainspotting.

I England bor runt 750 000 skottar som inte har någon talan – de får helt enkelt inte rösta eftersom de bor i England. Samtidigt får utlänningar bosatta i Skottland rösta och detta utan att ha bott i landet särskilt länge. Människor från Norge, Colombia och andra delar av världen kan alltså teoretiskt vara med och splittra Storbritannien vilket driver många engelsmän till vansinne och speciellt som de menar att Salmond uppmuntrat detta. Just den gruppen verkar dock lika benägen att rösta för att behålla unionen – kanske vill de ha möjligheten att flytta runt på ön lättare sedan för ingen vet hur det blir med Skottland i EU i framtiden och Storbritannien är ju inte med i Schengen.

Ni ser vilken röra det är och då har jag faktiskt inte gjort någon djupare analys av allt detta utan bara sammanfattat det lite för er eftersom jag sett att ni sökt på ämnet och hittat hit. Jag lär återkomma med fler inlägg så under tiden blir det de passande Edinburgh-tvillingarna Craig och Charlie i The Proclaimers som jag lyssnade på mycket som tonåring där jag satt och längtade till Edinburgh. De är mest kända för hits som ”(I’m gonna be) 500 miles” och ”Letter from America” men eftersom de varit SNP-anhängare så länge jag har lyssnat på dem så är det följande låt jag tycker passar bäst ikväll och ni får den textade versionen eftersom ni kanske inte alla är så insnöade på Edinburghdialekt. Inget vandrande till London med mössan i hand här inte!

 

6 kommentarer

 1. Spännande hur som helst!

  Gilla

  1. Verkligen. Jag förstår deras vilja att förändra samhället eftersom SNP och Labour väljs in men jag undrar om det funkar att stå ensamma och tycker synd om de som har familj på båda sidor av gränsen.

   Gilla

   1. Men. De har väl ändå inte tänkt bygga en järnridå? Nationsgränser är inte så komplicerade att passera i Europa. Men jag gissar att skatten kommer att höjas för skottarna. De blir färre att dela på kostnaderna för statsapparaten. Å andra sidan tycker kanske många att självständigheten har ett värde i sig?

    Gilla

   2. Nej någon järnridå är det inte tal om men det är så väldigt mycket känslor i det hela från båda hållen och jättejobbigt för dem med skotsk-engelska föräldrar och liknande.

    Gilla

 2. Jag uppskattar verkligen den nyktra anglofili som genomsyrar din blog. Det är spännande att läsa om ditt perspektiv på vad som händer och sker.

  Gillad av 1 person

  1. Tack så jättemycket. Jag tänker verkligen ett varv extra på vad jag vågar ta med för att fortfarande vara en trovärdig reseblogg men ändå kunna skriva vad jag vill. Anglofil är inte alltid bekvämt att vara, hehe.

   Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Deckarlogg

Tänkt & tyckt om deckare och annan krimi

lite mera rosa

vardagslyxen – nära & långt borta

Skriv & Res med Therese

Therese Fredriksson, aspirerande författare. Resor, författande, böcker och kulinariska upplevelser. Gärna i kombination.

The London Foodie

Bloggen om England och övriga Storbritannien

Hattrick

En blog om damfotboll av Rainer Fussgänger

Halloj världen!

En blogg av Inger Hansson. Om resor och hållbarhet. Om vackra platser. Om Instagram och andra sociala medier. Om fotografi, natur och lite av varje.

Bortugal

Borta men hemma. En blogg om en familj som längtade bort och hittade hem.

People in the Street

Bloggen om England och övriga Storbritannien

Att resa-podden

Bloggen om England och övriga Storbritannien

Matochresebloggen

Bloggen om England och övriga Storbritannien

Ladies Abroad

Reseberättelser, resetips och resefoton

Travel on a Cloud

Bloggen om England och övriga Storbritannien

City Lover Reser

Bloggen om England och övriga Storbritannien

JENNIFER STROUD

Bloggen om England och övriga Storbritannien

%d bloggare gillar detta: