Följ med hem till Richard III

Alldeles öster om den breda dalen Wensleydale, just utanför Yorkshire Dales nationalparksgräns ligger den lilla byn Middleham som är känd för två saker: galopphästar och Richard III. Häng med till en av mina absoluta favoritbyar för jag älskar både Richard och hästar som ni vet.

Middleham

Slott till vänster och stall till höger. Mitt drömhus i Middleham

Middleham är känt sedan romartiden när legionen i York hade en postering här för att vakta floden Ure som rinner genom Wensleydale. Bland alla vilda Yorkshire-klingande namn i trakten låter Middleham riktigt civiliserat och nästan sydengelskt. Slottet Middleham Castle har funnits här sedan Vilhelm Erövrarens tid då han gav traktens land till sin släkting Alan the Red som ni som läst mitt inlägg om Richmond och dess slott känner igen. Man kan gärna kombinera de båda slotten på en dagsutflykt och om man har bil även lägga till klosterruinen Jervaulx AbbeyBrymor Ice Cream Parlour eller bryggerierna i Masham som alla ligger nära men kräver mer tid med det fåtal bussar som finns.

I Middleham växte Richard III upp och ända sedan dess älskade han slottet. Han föddes visserligen på Fotheringhay i Northamptonshire men levde på senmedeltiden då man som ni säkert vet skickade sina barn att uppfostras till ädlingar på andras slott och herresäten om man var högboren. Middleham ägdes vid denna tid av den inflytelserike earlen av Warwick som ni kan läsa mer om i inlägget om Rosornas krig och att Richard hamnade just här hade med kriget att göra eftersom hans far hertigen av York dog i slaget vid Wakefield och barnen behövde inte bara uppfostran utan skydd av en mäktig allierad. I slaget vid Barnet några år senare dog även Warwick själv men då var Richard så gammal att han kunde gifta sig och detta gjorde han med Warwicks yngre dotter Anne Neville och tog över slottet själv. Senare föddes deras son Edward också på Middleham men dog i elvaårsåldern (vilket är varför Richard III inte hade något att vinna på att mörda sina brorsöner i Towern enligt de som tror att historien skiljer sig från Shakespeares version). Så mycket känslosamt i Richards liv hände alltså här i trakten där han var mycket omtyckt och respekterad.

Slottet i Middleham

Slottet i Middleham från fårhagarna utanför

Slottet ligger i ruiner idag men är ändå helt nog för att ge dig en uppfattning om hur det en gång såg ut. Du kan gå uppför trappor längs de tjocka väggarna och se ner på vad som en gång var den stora hallen. När du tar dig högst upp i slottet har du en fantastisk utsikt in mot Wensleydale där du om solen ligger på inne i dalen kan se den skina på Castle Bolton (eller Bolton Castle som fler och fler idag säger) där Mary Queen of Scots satt fängslad en period. Hela Wensleydale där TV-serien I vår herres hage om veterinär Herriot spelades in är mycket sevärd och den får sitt eget inlägg framöver.

Inanför Middlehams murar

Inanför Middlehams murar

Utsikt från slottet bort mot Coverdale och de höga hedarna.

Utsikt från slottet bort mot Coverdale och de höga hedarna.

Shakespeare låter Richard III desperat ropa efter en ny häst då hans egen gått ner sig i ett träsk på slagfältet vid Bosworth. Richard var helt klart duktig på hästar vilket nyligen dessutom fastslogs i en dokumentär på Channel 4 att han var, trots den missformade rygg man nu vet att han faktiskt hade. Naturligtvis lärde sig alla adelsmän att rida och jaga i tidig ålder men att just Richard blev så bra kan ha att göra med Middlehams långa tradition av hästuppfödning. Det var munkarna vid just Jervaulx Abbey en bit längre ner längs vägen som startade denna och då var de stora stridshästarna mer lika våra dagars arbetshästar men idag föds hästar upp av andra gårdar och uppfödningen har gått mot ädla fullblod som gärna ska bli bra nog att tävlas i galopp. Den närmaste galoppbanan finns i lilla Ripon men det finns många i Yorkshire och Middleham har visat sig utmärkt för träning. Tidigt på morgnarna i ur och skur kan du se rader av galopphästar uppe på den karga heden ovanför byn och det är ovanligt att besöka Middleham utan att det skrittas förbi hästar längs huvudgatan. Slottet har sedan det övergetts fått dela med sig av sin sten till byn och var du än kikar in i kvarteren runt det sticker det ut hästhuvuden och kikar på dig medan det gnäggas lite varstans ifrån.

Från slottet ser du rakt ner i ett galoppstall och ibland även hur de som här rider ut.

Från slottet ser du rakt ner i ett galoppstall och ibland även hur de som här rider ut.

Hästar överallt

Hästar överallt – gärna med slottsdetaljer i stenarna

Den grå stenen från slottet har alltså lånat sin färg till hela byn och det ser sagolikt ut efter ett sommarregn när det grå möter grönt gräs. Utöver slott och hästar finns här Market Place med byns pubar, B&Bs och ett och annat tea room där du kan njuta av scones. Annars är det en stillsam by men är du intresserad av just Richard III eller av engelska kyrkor så är Middlehams kyrka vacker och har flera tecken på att Richard bodde här, inte minst hans vapen i form av ett vitt vildsvin på hans blå och vinröda färger.

Market Place

Market Place

Fina stugor i Middleham

Fina stugor i Middleham

Richard III:s vapen i kyrkan

Richard III:s vapen i kyrkan

6 kommentarer

 1. Hej
  Det är trevligt att läsa din blogg.Som jag skrivit innan till dig så älskar jag Storbritannien och nu i somras var vi för första gången i Skottland.Vi var först i Edinburgh och sen åkte vi med Rabbies till Inverness i två dagar och avslutade med Glasgow. Och jag kan bara säga WOW!!! Vilken upplevelse det var! Vi blev helt galna i Skottland och planerar redan nästa resa dit.Men vi tänkte även försöka klämma in Liverpool och Bristol framöver,så jag tänkte höra om du varit där och om du i såfall har några tips om dessa städer.Vi tänkte göra ett besök i Tatton Park i Manchester också.Har du någon aning om hur långt det är om man bilar dit från Liverpool? Det blev måmga frågor här.Hoppas du har lite tips.
  Mvh Annelore W

  Gillad av 1 person

  1. Tack! 🙂
   Ja jag har varit på en del av de platserna. Ska fundera lite när jag smält valvakan.

   Gilla

 2. Vi bilade runt i både Yorkshire Dales och North Yorkshire Moors i juni, bodde i Middleham på puben Richard III och besökte naturligtvis slottet. Jag är ett ”fan” av Richard och säger som du – han hade inget att vinna på att mörda sina brorsöner, den ende som hade allt att vinna på om de försvann var den blivande Henry VII… Iallafall var Middleham en mysig liten by och man vaknade till klapper av hästhovar när galopphästarna var på väg ut till morgonens träningsrunda.
  På väg mot Middleham stannade vi i Thirsk för ett besök på ”The world of James Herriot”, jag ser fram mot ett inlägg om böckerna/serien – jag älskade båda!

  Gilla

  1. Hm, ja jag har ju faktiskt inte skrivit om Herriots böcker utan mest nämnt honom i förbifarten…Har definitivt ett inlägg planerat om hans platser i Yorkshire däremot.
   Det skulle vara lite kul att övernatta i Middleham någon gång för det blir alltid dagsturer från York för mig.

   Gilla

 3. O, vilket informativt och intressant inlägg. Till Middleham måste jag ju resa någon gång- det verkar spännande och fantastiskt vackert dessutom.
  Ha det fint!
  Christina

  Gilla

  1. Ja det är otroligt vackert däruppe. Mitt inlägg om Swaledale visar ännu vackrare natur och även Richmond har ett stort slott.

   Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Deckarlogg

Tänkt & tyckt om deckare och annan krimi

lite mera rosa

vardagslyxen – nära & långt borta

Skriv & Res med Therese

Therese Fredriksson, aspirerande författare. Resor, författande, böcker och kulinariska upplevelser. Gärna i kombination.

Rule Britannia

- alt i anglofili

The London Foodie

Bloggen om England och övriga Storbritannien

Hattrick

En blog om damfotboll av Rainer Fussgänger

Halloj världen!

En blogg av Inger Hansson. Om resor och hållbarhet. Om vackra platser. Om Instagram och andra sociala medier. Om fotografi, natur och lite av varje.

Bortugal

Borta men hemma. En blogg om en familj som längtade bort och hittade hem.

People in the Street

Bloggen om England och övriga Storbritannien

Att resa-podden

Bloggen om England och övriga Storbritannien

Matochresebloggen

Bloggen om England och övriga Storbritannien

Ladies Abroad

Reseberättelser, resetips och resefoton

Travel on a Cloud

Bloggen om England och övriga Storbritannien

City Lover Reser

Bloggen om England och övriga Storbritannien

JENNIFER STROUD

Bloggen om England och övriga Storbritannien

%d bloggare gillar detta: