Jacquettas förbannelse

Man behöver nog inte vara anglofil eller historienörd för att ha hört talas om den temperamentsfulle kung Henry VIII och hans ständiga jakt på en manlig arvinge som gjorde att han bytte fruar som en Hollywoodstjärna och till och med avrättade två av fruarna. Nu pekar forskning på att Henry VIII bar på Kells antigen i blodet vilket kan förklara både kungens ilska och hans oförmåga att få inte bara söner utan även döttrar. Visst hade han två döttrar och dessutom en son som tyvärr dog ung men han borde ju haft många fler barn och alla dessa olika fruar visar ju att problemet låg hos honom själv.

Forskningen är inte helt ny. Redan 2011 kom de första resultaten som tydde på detta när bioarkeologen Catrina Banks Whitley och antropologen Kyra Kramer släppte sina fynd vilka berättade att kungen kunde vara bärare av den antigen som ställer till det så för familjebildandet. Jag är definitivt ingen naturvetare så jag ska inte ge mig in på djupt vatten och google är inte heller min vän när det gäller att hitta så värst mycket på svenska för här är vi så vana vid Rhesus-systemet och de problem det kan ge vid blandandet av blodgrupper vid graviditet så Kells hittar man inte mycket om men hemolytisk sjukdom (HDN) kan uppstå vid problem i blodet med båda dessa system och när det gäller Kells så verkar det ge en hög del av just missfall  (är någon av er bra på blodsjukdomar och genetik så hör gärna av er och klargör eventuella oklarheter) och detta går ju helt i linje med vad som går att läsa om Henry VIII:s fruar och älskarinnor och deras livshistorier. Ett första barn verklar kunna klara sig bra om en Kells-positiv man får barn med en Kells-negativ kvinna men därefter bildas de antikroppar kvinnan sedan för över till kommande foster.

Om vi kikar lite på Henrys överlevande barn så var de fyra stycken av minst elva ytterligare konstaterade graviditeter hos hans olika partners, säkert flera. De tre yngsta barnen var Henry FitzRoy som kungen fick med sin älskarinna Bessie Blount, den blivande Elizabeth I (med Anne Boleyn) och den blivande Edward VI (med Jane Seymour) som alltså dog femton år gammal. Samtliga var sina mödrars första barn och därför kan de ha klarat sig. Henrys första fru, den imponerande Katarina av Aragonien var mamma till den blivande Mary I och här skiljer sig historien åt för hon hade faktiskt flera missfall innan Mary föddes men forskarna tror att detta kan ha berott på att det för ett fåtal personer dyker upp svårigheter redan vid första graviditeten. Att Mary eventuellt hade ärvt sin fars Kell-uppsättning och därmed var immun mot sin mors antikroppar skulle då kunna förklara hur hon därför överlevde som ett senare barn.

En bok för Henry VIII-entusiasten.

En bok för Henry VIII-entusiasten.

Denna Kell-uppsättning gör att man ingår i den enda typ som kan utveckla sjukdomen McLeods syndrom och detta är vad som kan förklara Henry VIII:s våldsamma temperament i senare halvan av livet tror forskarparet. Han skadades visserligen i huvudet vid ett tornerspel där han låg medvetslös i två timmar och skrämde slag på Anne Boleyn som fick missfall två dagar senare och skulle teoretiskt sett ha kunnat få personlighetsförändringar av detta också men McLeod stämmer så bra med all denna barnlöshet tycker de. Det där vi själva fick lära oss i skolan om att kungen skulle ha haft syfilis som även gjort honom arg verkar ingen alls längre tro på eftersom det inte finns några runt omkring honom som var kända för att ha denna smittsamma sjukdom. För att ta reda på hur det verkligen förhåller sig måste man naturligtvis öppna Henry VIII:s grav och undersöka DNA. Hans grav har öppnats en gång 1812 men då gjordes inget sådant och man visste ju inget om dessa teorier. Tidningarna har sensationslystet skrivit om att drottning Elizabeth II tillfrågats om gravöppning nyligen men det lär hon inte ha gjort. Hade kungens storebror Arthur hunnit få barn med Katarina av Aragonien innan sin död så hade vi kanske fått svar på en del av gåtan men då hade hon å nog andra sidan aldrig gift sig med Henry så historien hade sett helt annorlunda ut.

Jacquetta av Luxemburg heter Henry VIII:s mormorsmor som tros vara orsaken till allt elände, därav inläggets titel. För mig är detta väldigt intressant då hennes dotter Elizabeth Woodville var Edward IV:s drottning och avskydd av Richard III som jag är så intresserad av. Här finns alltså ytterligare händelser som stoppat vår kunskap om hur det förhåller sig. Tänk om Edward IV:s söner, de berömda och försvunna Prinsarna i Towern som inte minst Shakespeare anklagar Richard III för att ha mördat hade fått växa upp så vi sett vilka gener de bar med sig. Man kan bli frustrerad för mindre.

Vill man fördjupa sig i allt detta så har The Anne Boleyn Files mycket att läsa inklusive om Kramers egen bok på bilden här ovan. Vill man få grepp om vad medicinare tycker om forskningen så kan man till exempel läsa igenom en rapport från Royal College of Physicians of Edinburgh som är riktigt intressant. Den berättar dessutom om andra psykiska sjukdomar i regentlängden såsom hos den berömde George III.

PS. Brukar du besöka Pressbyrån för att få ditt fix av brittiska tidskrifter så kan du hålla utkik efter septembernumret av BBC History som har en stor artikel om Thomas Cromwell och en intervju med Hilary Mantel om honom.

Annonser

4 kommentarer

 1. Tips! Läs Josephine Tey (eller Tay?) ”En gammal skandal” (originaltitel ”The Daugther of Time” – mkt intressant om Richard III och prinsarna i Towern!

  Gilla

  1. Hehe, tack, den står i bokhyllan med Richard III-litteratur men så har jag också varit med i Richard III Society. Han är stor i Yorkshire, Richard – det får nog bli något om honom igen snart. Visst är det en bra bok? Som Ricardian är man ju övertygad om hans oskuld. 😀

   Gilla

 2. Vad spännande! Jag tror nog på teorin. Och som dessa fruar fick lida för hans besatthet att få en son. Och så blev det Elisabet I som tog över till slut, grym på många sätt, men får man säga en fantastisk personlighet iallafall.

  Gilla

  1. Ja för mig känns det också trovärdigt. Det är rätt otroligt det där med Henry och Elizabeth – att båda var sådana personligheter.

   Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Hattrick

En blog om damfotboll av Rainer Fussgänger

Halloj världen!

En blogg av Inger Hansson. Om resor. Om Instagram och annan fotografi. Om natur. Om Karlshamn, Kristianstad, vatten och lite av varje.

Bortugal

Borta men hemma. En blogg om en familj som längtade bort och hittade hem.

People in the Street

Bloggen om England och övriga Storbritannien

Att resa-podden

Bloggen om England och övriga Storbritannien

Matochresebloggen

Bloggen om England och övriga Storbritannien

Ladies Abroad

Reseberättelser, restips och resefotografier

Travel on a Cloud

Bloggen om England och övriga Storbritannien

City Lover Reser

Bloggen om England och övriga Storbritannien

Jennifer Stroud

Bloggen om England och övriga Storbritannien

The cornish bird

Cornwall's Hidden Stories

Runtklotet

En blogg och resesajt med tips, texter och bilder från intressanta resmål runt om i världen

Round the Island

Walking round the coast of Mainland Britain

Diary of a Northern Teaist

Tea is a journey. This is my travelogue.

Storartad Förlag & Marknadsföring

Bloggen om England och övriga Storbritannien

En vandrares tankar

"Jag låter tankarna fara medan fötterna går"

%d bloggare gillar detta: