Vegetariska Wales

Jag minns inte längre var vi hittade receptet men från första tuggan var det kärlek. Jag talar om det vi i familjen kallar Welsh cheese sausages men som i Wales ofta går under namnet Glamorgan sausages. Det ovanliga i de här korvarna är att de innehåller ost och från första början var det just Glamorganost, därav namnet. Idag finns de mjölkproducerande Glamorgankorna knappt längre och därför använder walesarna nu den liknande osten Caerphilly. Har man svårt att få tag på den så fungerar cheddar bra även om den är något hårdare.

Glamorgankorv Foto: BBC

Glamorgankorv
Foto: BBC

Under vårt sista år i Bryssel var vi vegetarianer på grund av en landsomfattande skandal med dioxin i djurfodret och eftersom kokböcker är ett nöje att köpa så blev det då många vegetariska. Det var i en sådan vi hittade receptet för detta är nämligen en helt vegetarisk korv men den är väldigt matig och i mina ögon ett jättebra val att bjuda en skeptisk köttätare på så länge din gäst inte äter lågkolhydratskost för det är en hel del ströbröd och grejer i den vilket är anledningen till att jag själv inte äter den så ofta längre men det är en av de rätter jag verkligen saknar så jag måste börja se om det finns alternativ till brödet.

Det finns hur många recept som helst på denna delikatess som tros ha funnits redan på 1100-talet men gemensamt för dem alla är förutom bröd och ost även ägg som bindemedel, timjan samt den väldigt walesiska ingrediensen purjolök. Vi upptäckte till vår förtvivlan att vi gett bort vår bok med originalreceptet under en flytt för ett par år sedan men jag vill minnas att vi hade vårlök ibland istället och vi hör till de som steker löken innan den går ner i smeten vilket inte alla gör. Vi har inte gjort annat än stekt dem men det finns de som lagar den i ugn (osten blir riktigt mjuk då men det blir inte lika krispig yta) eller till och med friterar den. Här kommer en blandning av panna och ugn.

Ett recept för sex korvar innehåller:

50 gram smör
En finhackad purjolök (eller alltså motsvarande mängd vårlök)
170 gram ströbröd som man gärna gör själv av gammalt bröd för då kan man blanda ljust och mörkt bröd
Två (separerade) ägg
175 gram ost
2 matskedar mjölk
50 gram mjöl
Därefter kryddar man i form av timjan och om man vill även med muskot samt en tesked engelsk (eller annan osötad) senap. Själva hade vi inte senap utan bytte ut den mot vitlök.

Smält hälften av smöret i en stekpanna och stek löken lätt på medelvärme tills de mjuknat. Krydda med muskoten samt salt och peppar.

Blanda 100 gram bröd med timjan. Vispa ihop äggulorna och senapen. Smula ner osten i brödröran och rör i löken följt av äggulorna och senapen. Blanda väl och häll ner mjölken.

Forma sex korvar i knubbig brittisk stil med fuktiga händer och låt svalna i en halvtimme. Sätt ugnen på 180 grader och vispa under tiden den värms äggvitorna till skum. Häll dessa, mjölet och det återstående ströbrödet på varsin tallrik och rulla korvarna i blandningen i den ordningen. Smält resten av smöret i en panna och stek korvarna gyllenbruna runt om innan du lägger de på bakplåtspapper i en ugnsform i cirka tjugo minuter.

Det här serveras ofta med en enklare sallad men vi åt dem ofta med hasselbackspotatis i vår svensk-engelska familj. Medan jag har skrivit detta har maken insett att jag dreglar så mycket att han snarast måste undersöka hur mandelmjöl funkar i receptet så han kan göra dem till mig igen (själv äter han idag paleo och alltså ingen ost). Det blir ju ofta torrt och kompakt med mandel men ett extra ägg eller lite bakpulver kanske gör susen. Jag återkommer med svar.

 

Annonser

4 kommentarer

  1. Har hört talas om dem, men int egjort dem själv. Tack för receptet!

    Gilla

    1. Sååå goda. Du kommer fastna och hitta ditt eget favoritrecept. 🙂

      Gilla

  2. Låter väldigt gott för mig som ostälskare. Har ju faktiskt cheddar kvar sedan min senaste englandsresa, kanske skulle testa detta. Receptet är nu utskrivet och insatt i min receptpärm (gillar att ha en ”riktig pärm” och bläddra i 🙂 )

    Gilla

    1. Det är verkligen gott men alla hitta sin speciella knorr på det.

      Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

Hattrick

En blog om damfotboll av Rainer Fussgänger

Halloj världen!

En blogg av Inger Hansson. Om resor. Om Instagram och annan fotografi. Om natur. Om Karlshamn, Kristianstad, vatten och lite av varje.

Bortugal

Borta men hemma. En blogg om en familj som längtade bort och hittade hem.

People in the Street

Bloggen om England och övriga Storbritannien

attresapodden.se

Bloggen om England och övriga Storbritannien

Matochresebloggen

Bloggen om England och övriga Storbritannien

Ladies Abroad

Reseberättelser, restips och resefotografier

Travel on a Cloud

Bloggen om England och övriga Storbritannien

City Lover Reser

Bloggen om England och övriga Storbritannien

Jennifer Stroud

Bloggen om England och övriga Storbritannien

cornishbirdblog

Little Local Adventures

Runtklotet

En blogg och resesajt med tips, texter och bilder från intressanta resmål runt om i världen

Round the Island

Walking round the coast of Mainland Britain

Diary of a Northern Teaist

Tea is a journey. This is my travelogue.

Storartad Förlag & Marknadsföring

Bloggen om England och övriga Storbritannien

En vandrares tankar

"Jag låter tankarna fara medan fötterna går"

%d bloggare gillar detta: