Yorkshire möter Asien

Under hela sommaren har jag hamnat i någon slags gullighetskoma och skrivit om slott och mysiga byar i en strid ström. Det är dags för en storstad igen innan ni får för er att England är ett enda pittoreskt Midsomer (jag har vänner som tror det) och ni som redan gillar brittiska storstäder har väntat länge nog på nästa.

Bradford var en stad jag ibland åkte till under dagar när York kändes litet och inte särskilt internationellt för att få ny inspiration kring mat och kultur (tyvärr sällan med kamera så idag blir det lånade bilder). Visserligen möttes jag av den otroligt fula stationen Bradford Interchange i bästa betong som inte är den roligaste nattetid men bortom den fanns en stad som var levande och spännande och som i sin visserligen sotiga men ändå gula sten betydligt ljusare än det tegelröda Leeds. Med 522 000 invånare räknas staden ofta ihop med just Leeds dryga 700 000 till Leeds-Bradfordområdet med bland annat gemensam flygplats men jag tycker ändå det märks tydligt när bussen däremellan lämnar Leeds och kör in i Bradford och när jag väl klivit av den just där på Bradford Interchange så möttes jag direkt av ett av mina absoluta favoritmuséer i Storbritannien, National Media Museum som bara det är värt att åka hit för med sina inteoraktiva utställningar om hur man gör TV och sina Kodakgallerier med historiska alster av fantastiska fotografer. Här fanns redan tidigt en IMAX-biograf och film tar också stor plats på muséet som kommer att få sitt eget inlägg. Under nästan tjugo år har här funnits en internationell filmfestival som 2015 tyvärr är inställd men det handlar nog mer om ekonomi än om att Bradford tappat stinget som filmstad. Även teater hittar man här med Bradford Alhambra som stor scen för gästspel och känd i hela Nordengland och den som liksom jag gillar böcker tittar gärna in på Waterstones just i Bradford eftersom huvudbutiken ligger i stadens gamla vackra ullmarknad.

Stadshuset i Bradford Foto: Wikipedia

Stadshuset i Bradford
Foto: Wikipedia

Bradford är en gammal stad även om det idag inte märks så mycket och man mest ser spår från den industriella revolutionen och framåt. Här fanns ett herresäte redan på Vilhelm Erövrarens tid och i Henry VIII:s dagar var staden viktigare än Leeds när det gäller tillverkning. När den industriella revolutionen väl kom igång hade staden redan specialiserat sig på ull och blev därför världsledande på kamgarn men också stor på produkter i järn. Idag är höjdpunkten för den som är intresserad av den här perioden att besöka världsarvet Saltaire utanför staden där Titus Salt skapade ett mönstersamhälle kring sin fabrik och där du kan vandra runt och se hur arbetarna hade det i en by där de hellre skulle gå i kyrkan än till puben vilket ledde till att de fick ett bättre liv än många andra i Bradford där bara 30% av arbetarbarnen under den viktorianska tiden levde längre än femton år i den förorenade staden. Saltaire vid floden Aire har också en av de största samlingarna konst av David Hockney vilket inte är så märkligt eftersom han är född i Bradford. När du tagit dig ut till de här delarna av staden är du nära de imponerande slussarna i Bingley och inte långt från Brontësystrarnas Haworth som jag kommer att skriva mer om framöver. Här vistas du i Airedale som har en spännande blandning av industrisamhälle och Yorkshires vilda hedlandskap och du kan enkelt kombinera ett besök här med en tur till lugnare Skipton.

Lister Mills syns över hela staden. Foto: Ian Cowland

Lister Mills syns över hela staden.
Foto: Ian Cowland

Saltaire Foto: Wikipedia

Saltaire
Foto: Wikipedia

Pratar man om Bradford med någon i England så tänker han eller hon ofta på att staden har fler invånare med asiatisk bakgrund än de flesta andra städer i Europa och siffran är idag 27%. Under 1800-talet kom många irländare och tyska judar hit men efter andra världskriget är det huvudsakligen från Pakistan och Bangladesh staden har fått nya invånare men jobben de fått från början finns inte alltid kvar idag så nu är det en väldigt segregerad stad vilket man ska vara medveten om. I juli 2001 var det allmänt stökigt i flera nordengelska industristäder och i Bradford blev det till slut upplopp bland ungdomarna från Pakistan och Bangladesh i en arbetarstadsdel där de bland annat slog sönder flera pubar. Det hela startade en dag när högerextrema National Front marscherade och stötte på motdemonstranter så plötsligt fick de underliggande spänningarna den katalysator som behövdes. Bradford har sedan dess inte samma positiva rykte som i Leicester där det jobbats hårt med att få olika grupper att respektera varandra och förutsättningarna skiljer sig åt på några punkter dessutom men det är långt ifrån någon livsfarlig gangsterstad. Istället finns här ett asiatiskt restaurangliv som kanske bara slås av Birmingham och just Leicester. På väg upp till universitetet ligger flera kvarter med asiatiska snabbköp fulla av köksredskap, kryddor och tyger och så klart en mängd restauranger. Den som har varit på Brick Lane i London kan tänka sig hur det ser ut men får sprida ut det på ett mycket större område. Här finns kända finkrogar som drivs av framgångsrika familjer varvat med små restauranger och de mindre slåss ofta om att sälja billigaste naanbröden för bara ett par pund så Bradford är definitivt en stad för den som reser i England med liten budget.

Annonser

One comment

  1. Saltaire ligger på ”måste ses”-listan..

    Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

Hattrick

En blog om damfotboll av Rainer Fussgänger

Halloj världen!

En blogg av Inger Hansson. Om resor. Om Instagram och annan fotografi. Om natur. Om Karlshamn, Kristianstad, vatten och lite av varje.

Bortugal

Borta men hemma. En blogg om en familj som längtade bort och hittade hem.

People in the Street

Bloggen om England och övriga Storbritannien

Att resa-podden

Bloggen om England och övriga Storbritannien

Matochresebloggen

Bloggen om England och övriga Storbritannien

Ladies Abroad

Reseberättelser, restips och resefotografier

Travel on a Cloud

Bloggen om England och övriga Storbritannien

City Lover Reser

Bloggen om England och övriga Storbritannien

Jennifer Stroud

Bloggen om England och övriga Storbritannien

cornishbirdblog

Little Local Adventures

Runtklotet

En blogg och resesajt med tips, texter och bilder från intressanta resmål runt om i världen

Round the Island

Walking round the coast of Mainland Britain

Diary of a Northern Teaist

Tea is a journey. This is my travelogue.

Storartad Förlag & Marknadsföring

Bloggen om England och övriga Storbritannien

En vandrares tankar

"Jag låter tankarna fara medan fötterna går"

%d bloggare gillar detta: