För livsnjutare

I vår familj gillar vi mat så Padstow blev ett enkelt val som bas på väg ner till St Ives under vår tredje resa till Cornwall. Staden på nordkusten är känd för sina många topprestauranger med inte minst fisk och skaldjur på menyn och för att kändiskocken Rick Stein som ni kanske sett i egna serier på BBC länge bodde här med sin familj och fortfarande driver flera olika restauranger med sin exfru vilket gjort att en del nu kallar staden för Padstein. Vi besökte ett par av dem och det kommer att bli egna inlägg om dem framöver (uppdatering: The Seafood Restaurant) så jag tänkte börja med att presentera staden. Namnet kommer av Sankt Petroc som var en missionär från Wales vilken slog sig ner i trakten och Petroc-stow som betyder Petrocs Plats blev därför namnet på platsen här där floden Camel har sitt utlopp i Atlanten. Det grundades ett kloster här efter hans död och detta blev faktiskt attackerat av vikingar år 981 och flyttade.

Hamnen i Padstow

Padstow

Till skillnad från nästan alla andra hamnar i sydvästra England har Padstow en bastant port vid pirarmarna i inre hamnen vilket gör att man kan hålla tidvattnet ute och båtar kan förtöja vid kaj istället för att ligga strandade eller vid bojar längre ut i floden. Det här ger en alldeles särskilt atmosfär till staden som ser annorlunda och nästan lite hemtamt svensk ut med massor av seglare vilket man annars mest bara ser i seglarstaden Falmouth.

Sedan 1967 går det inte längre att åka tåg till Padstow för banan är uppriven och omgjord till cykelbana efter den slakt på brittiska småbanor som skedde då och som många har ångrat idag. Kommer man med tåg till Cornwall får man istället byta till buss vid Bodmin Parkway och det är faktiskt en ganska rolig tur över kullarna i jordbruksdistriktet omkring Camel Valley men bussen är kanske inte helt dimensionerad för semesterbagage. Den stannar till slut nere vid fiskehamnen i Padstow med sina cykeluthyrare (mer om Camel Valley Bike Trail kommer i eget inlägg) och det söta och informativa nationella centret för hummerodling om du inte redan hoppat av på höjden ovanför där det ligger många Bed & breakfasts. Själva bodde vi ett kvarter innanför hamnen på Old Ship Hotel som också hade pub och där rummen var väldans vandrarhemslika i sin stil men bortsåg man från det trista i detta så var det skönt och rent och kul att vara mitt i smeten och deras kök var riktigt bra – det måste det nog vara i konkurrensen här.

Fiskehamnen

Fiskehamnen

Nationellt hummercentrum

Nationellt hummercentrum

Hamnen är det allt kretsar runt och där barnen fiskar krabbor på dagarna innan man slår sig ner på någon av pubarna eller caféerna. I kvarteren bakom ligger butiker och lockar med seglarkläder och köksprylar om vartannat och det märks att detta är en lite exklusiv ort. Hit kommer de som har råd vilket inte behöver betyda att det är dyrt för dig från Sverige men däremot för en arbetarfamilj från andra delar av England. Tvärs över floden ligger den lilla byn Rock med fler finkrogar och lyxvillor. Dit kan du ta flodfärjan som går i skytteltrafik och då är du inte långt från Polzeath där David Cameron ofta lägger sin semester – det här är ett kändistätt område sommartid.

Du köper allt du behöver till krabbfiske i hamnen

Du köper allt du behöver till krabbfiske nere i hamnen

Min favoritpub kvällstid är Shipwright Inn i hamnen

Min favoritpub kvällstid är Shipwright Inn i hamnen

Vid stränderna runt Rock döljer sig dyra villor...

Vid stränderna runt Rock på andra sidan döljer sig dyra villor…

Minns ni mitt inlägg om brevbärare och åsnor? Det var samma kasettband från Miss I:s morfar som ledde till att jag en gång i tonåren hörde talas om Padstow. Bandet spelade musiken från ‘Obby ‘Oss Day’ och jag lade stadens namn på minnet. Padstow är känt just för denna årliga ceremoni som tros vara en gammal fertilitetsrit och äger rum första maj. Kvällen innan samlas man vid puben Golden Lion Inn och sjunger och därefter är det följande dag fullt av sång och dans runt en majstång och inte minst springer två hästar i form av utklädda män i masker runt i staden tills kvällningen och försöker dra in ungmöer under sina slängkappor.

Golden Lion Inn

Golden Lion Inn

Välkänt inte bara på pubarna i Cornwall utan i övriga England är ölet Doom Bar från bryggeriet Sharp’s i Rock som jag nämnde tidigare (dock bryggs ölet sedan ett par år tillbaka uppe i bryggarstaden Burton-on-Trent). Doom Bar är inte något påhittat namn utan namnet på en ökänd sandbank vid floden Camels mynning som fruktas av sjöfarare. South West Coast Path går längs kusten i hela Cornwall men just här runt Padstow ligger dessutom fina promenadvägar som du inte behöver vara vandrare för att klara av alls och de kan ta dig dit ut. Vid minigolfbanan (förövrigt med roliga teman på sina banor) ovanför turistbyrån i hamnen i Padstow börjar man gå. Det är vackra vyer både tillbaka in till Padstow och ut till havet längs den här sträckan och jag rekommenderar alla att gå åtminstone en bit för att verkligen uppfatta hur många stränder och sandbankar det finns. En del av dem går det bra att bada på men här finns inga livräddare och fråga lokalbefolkningen om strömmar om du har små barn och inte ser andra badande barn.

Utsikt tillbaka mot Padstow och Camel Valley

Utsikt tillbaka mot Padstow och Camel Valley

Där ute ligger Doom Bar

Där ute ligger Doom Bar

Stränder och överraskningar överallt.

Stränder och överraskningar överallt.

Har du en extra eftermiddag i Padstow så gå gärna en rundtur lite längre in i staden. Bortom hamnen blir det färre turister och du kommer mer in i dess historia. Redan några kvarter in dyker de gamla fattighusen upp och är idag typiskt nog något av det mest åtråvärda i fastighetsväg. Längre upp kommer de engelska radhusen men du som är van vid andra delar av England kommer att märka att du är i Cornwall nu – allt känns mer lantligt. Längst upp i backen kommer du först till Sankt Pedrocs egen kyrka och därefter till 1500-talsslottet Prideaux Place som var stängt när jag gick förbi men går att besöka (här spelar tyskarna in mycket av sina Rosamunde Pilcher-serier) och även har ett tea room. Här uppe har du fin utsikt ner över staden och det går hjortar i hägn utanför slottet.

De gamla fattighusen

De gamla fattighusen

Det är skillnad på radhus och radhus

Det är skillnad på radhus och radhus

Prideaux Palace

Prideaux Palace

3 kommentarer

  1. Jättekul att läsa om Padstow!

    Gilla

  2. […] eller i Indien. Fisk är hans specialitet, inte konstigt eftersom han kom igång ordentligt nere i Padstow och jag uppskattar verkligen att få höra hans resonemang om fiskekvoter, vilken sorts fisk som […]

    Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Deckarlogg

Tänkt & tyckt om deckare och annan krimi

lite mera rosa

vardagslyxen – nära & långt borta

Skriv & Res med Therese

Therese Fredriksson, aspirerande författare. Resor, författande, böcker och kulinariska upplevelser. Gärna i kombination.

The London Foodie

Bloggen om England och övriga Storbritannien

Hattrick

En blog om damfotboll av Rainer Fussgänger

Halloj världen!

En blogg av Inger Hansson. Om resor och hållbarhet. Om vackra platser. Om Instagram och andra sociala medier. Om fotografi, natur och lite av varje.

Bortugal

Borta men hemma. En blogg om en familj som längtade bort och hittade hem.

People in the Street

Bloggen om England och övriga Storbritannien

Att resa-podden

Bloggen om England och övriga Storbritannien

Matochresebloggen

Bloggen om England och övriga Storbritannien

Ladies Abroad

Reseberättelser, resetips och resefoton

Travel on a Cloud

Bloggen om England och övriga Storbritannien

City Lover Reser

Bloggen om England och övriga Storbritannien

JENNIFER STROUD

Bloggen om England och övriga Storbritannien

%d bloggare gillar detta: