London till Cornwall med tåg

Det är inte klokt så populära mina inlägg om tågresor är så det är klart att jag vill ge er mer. Nu idag har jag sett att ni hittat hit genom att söka på ”tåg från London till Cornwall” så jag tänkte berätta om denna min favorittågresa. Den börjar på Paddington i London (spendera gärna en minut på statyn av Isombard Kingdom Brunel nära plattform 1 för utan hans Great Western Railway hade resan blivit svår) och det går massor av avgångar direkt ner till Penzance längst västerut i Cornwall. Ännu fler avgångar har man att välja på om man kan tänka sig att byta i Plymouth men det gör vi aldrig. Ofta åker vi till Cornwall just under sommar och nyår när många andra reser och det är då bekvämt att kliva på i London och inte behöva snurra med bagage på ytterligare ett tåg. Det är nämligen oerhört trångt om bagageutrymme på de redan smala First Great Western-tågen sommartid och bara att kliva på i Reading istället gör att man får kämpa för att hitta någon hylla…

Det sköna med de här tågen idag är att man får platsbiljetter inkluderade och slipper springa i kaos när tåget väl får ett perrongnummer på Paddington. Om du börjar med att boka på National Rail som jag beskriver i mitt inlägg om priserna på tågresor så tar sajten dig till First Great Western när du ska genomföra köpet och du kan också gå dit direkt för från London är det bara de som kör sträckan så alternativa priser blir aldrig så aktuella (Crosscountry kör från Manchester och Birmingham via Bristol). På sidan kan du välja platsbiljett och vissa vagnar har platser med TV-monitorer där du kanske inte kan underhålla barnen de dryga fem timmar resan tar men där de ändå kan se lite fotboll och du själv kolla in någon film som erbjuds. Häromsistens när jag reste satt det ett svenskt par snett framför oss och tittade på Wallander! Det var visserligen Kenneth Brannaghs version men jag blev ändå lite störd av att de inte istället tittade ut på landskapet utan på skånska gårdar vilket jag själv just hade lämnat bakom mig för att ha semester men vad vet jag – de kanske bor i Cornwall och åker där hela tiden och just sträckan genom Somerset är heller inte den roligaste för den går genom de sydliga delarna runt Taunton som mest är ödsligt platt (och i vintras väldigt översvämmad). De där monitorerna visar även nyheter och det som är roligast för mig: kartan som visar var tåget just då befinner sig.

20131228_145527

Här är det inte långt kvar till världens bästa småstad.

 

När tåget väl lämnat Paddington så är första stopp knutpunkten Reading som också det är ett alternativ för den som flugit till Gatwick eller Heathrow (med bra förbindelser hit) och vill hinna se annat än London på en semester kombinerad med Cornwall. Därefter varierar avgångarna sina stopp lite men tar alla samma vackra väg förbi Newbury i Berkshire med sin galoppbana, Kennet and Avon Canal med sina kanalbåtar långa sträckor längs järnvägen och gamla maffiga tegelhus i Morden i Midsomer-stil för detta är seriens hembygd. I Westbury ska man hålla utkik efter den vita hästen i klippan utanför staden på vänstra sidan. Den är Wiltshires äldsta vita häst även om den eventuellt restaurerades sönder på 1700-talet. En hel del tåg stannar här och ytterligare några i Castle Cary där man byter om man vill till Glastonbury men inte så många som de som stannar i marknadsstaden Taunton som ser otroligt trist ut och enligt en av mina vänner också är det men den lär faktiskt ha flera vackra hus i stadskärnan och trevligt folk så vi får väl se om jag stannar någon dag. När tågen lämnar Castle Cary kan man kika ut på högersidan och så småningom se Glastonbury Tor i fjärran i god sikt (men blanda inte ihop det med kyrkoruinen Burrow Mump på sin kulle mycket närmare järnvägen – då har du kommit för nära Taunton).

20130726_152304

Westbury White Horse.

 

När man sedan kör in i Devon blir det vackrare igen och snart är man i den historiska universitetsstaden Exeter som hade varit ännu mysigare om den inte bombats under kriget. Här är det alltid många som går både av och på och när tåget sedan lämnar Exeter St Davids station längs floden Exe så ser man katedralen uppe på kullen till vänster. Efter detta vet man inte riktigt vilket håll man ska titta åt för Exes utlopp i havet är fullt av båtvrak och fågelliv till vänster medan högersidan ger dig romantiska Powderham Castle i sin park och en massa små byar med semesterliv. Tåget kommer sedan fram till kusten och svänger västerut och här är mysiga Dawlish som jag visat film om tidigare. Det var här järnvägen gick sönder under vinterns stormar när hela banvallen underminerades av vågorna i de våldsamma vindarna och det tog flera månader att reparera eftersom hela perrongen spruckit. När vi kom förbi här för några veckor sedan igen så såg vi hur även husen vid järnvägen drabbats och det måste ha varit fruktansvärt skrämmande för de boende. Efter Dawlishs fina stadskärna vänder man gärna blicken mot vänster igen och ser jurakustens röda sten som här bildat rena raukformationer. Tåget kör alldeles vid havet en bra bit med röda stup på insidan och stränder på utsidan med små gångbanor till. Teignmouth susar man bara förbi innan det blir ett stopp i Newton Abbot med sin galoppbana och ölfestival. Här har nog många svenskar bytt tåg eftersom det är så man kommer till populära Torquay.

Det är nu tåget kör genom en av de mer spektakulära delarna längs sträckan. Efter Newton Abbot och den lite alternativa staden Totnes dyker Dartmoorheden plötsligt upp på högersidan och du kan glömma mobiltäckning för en stund. Njut av de underbart vilda kullarna som liksom kallar på dig innan du väcks ur drömmen av att Plymouths radhuslängor börjar breda ut sig. Efter detta stör det mig inte alls att jag är tillbaka i verkligheten för nu är Cornwall nära. Jag låter mig alltid fascineras av radhusen på högersidan när tåget lämnat Plymouth för jag har aldrig sett liknande ens i Nordengland men sedan tittar jag åt vänster där flera av Royal Navys fartyg ligger i hamnen. Detta har alltid varit en viktig flottbas.

20140705_130404

Devon

 

20131228_125627

Utkanten av Dartmoorheden från tåget.

 

Den som varit i Cornwall flera gånger och vet vad som väntar känner här ett väldigt pirr för nu är det bara den imponerande Royal Albert Bridge kvar att korsa innan du är i paradiset. Otroligt långsamt sniglar sig tåget över bron och så är man över gränsen och välkomnas av en skylt delvis på korniska. Medan man ganska snabbt tagit sig från London till Exeter och Plymouth blir det nu rena mjölktåget med stopp i lilla Par och antikhandlarnas Lostwithiel för att de är knutpunkter till olika orter. Första gången jag gjorde resan ska det sägas att jag imponerades av början med Saltash och Liskeard men sedan inte riktigt förstod Cornwalls storhet när tåget dunkade fram vid kanten av Bodmins skogar. Först när det började närma sig Redruth med den keltiska kullen Carn Brea kände jag vad jag kommit dit för och än idag är det synen av Carn Brea som får mig att nästan börja gråta av glädje och upphetsning eftersom jag snart är hemma i St Ives och strax kan se det från tåget i fjärran på högersidan. Idag vet jag bättre om hela resan genom Cornwall och kan knyta den till allt jag sett bara några kilometer från stationerna även om jag fortfarande tycker bäst om det där västligaste hörnet. Järnvägen går helt enkelt inte den vackraste vägen utan du byter i Liskeard till mysiga Looe, i Bodmin Parkway till matens och strändernas Padstow, i Par till surfarnas och partyälskarnas Newquay, i Par eller St Austell till Daphne Du Mauriers Fowey och i Truro till seglarnas Falmouth. Först runt Redruth blir det vildare alltså och fler och fler ruiner av de gamla tenngruvornas maskinhus som Cornwall är så känt för dyker upp. I Redruth byter du om du vill till Helston och vidare ut på Lizard-halvön med sin vackra natur. Ska du till St Ives så byter du i St Erth med sitt mysiga stationscafé där tiden stannade på 40-talet. Fortsätter du hela vägen till Penzance så kan du göra en kort bussresa till fina Mousehole.

20140705_132541

Finaste välkomstskylten i världen väntar i Saltash

 

Det här har nu blivit ett av de där riktigt långa inläggen och därför får det här med nattåg bli ett helt eget inlägg men de finns de också och jag tar dem ofta för att slippa sitta i timmar i vaket tillstånd och komma längre och längre från mitt älskade Cornwall. Om du under tiden har frågor om dem eller något annat så bara skriv en rad till mig.

29 kommentarer

 1. Märker att jag borde åka mer tåg här i UK!

  Gilla

  1. Ja det är fina sträckor på många ställen.

   Gilla

 2. Härligt inlägg! Har bara åkt tåg i Cornwall en liten bit fram till St. Ives, men det var ett fantastiskt sätt att anlända!

  Gilla

  1. Det bästa! Helt klart en av de vackraste järnvägssträckorna i Europa. 🙂

   Gilla

 3. Nu känns ju genast Cornwall utan bil mer görbart. Cornwall är underbart. Har bara varit en gång men längtar tillbaka.

  Gilla

  1. Cornwall utan bil är fullt görbart. Det är bara långsammare men det passar ju stämningen.

   Gilla

   1. Ja verkligen

    Gilla

 4. Åh kan du inte visa lite bilder från Cornwall ? Har er känsla av att jag skulle älska den delen av världen 🙂

  Gilla

  1. Du kan börja med att titta igenom mina inlägg om St Ives för där finns det foton.
   https://barabrittiskt.wordpress.com/tag/st-ives/

   Jag har också skrivit om Polperro, Penzance, Padstow och Eden Project än så länge. Du hittar dem om du klickar på Cornwall bland mina etiketter.

   Du som hästmänniska skulle även gilla Yorkshire är jag tvärsäker på. Där dräller av hästmiljöer.

   Gilla

   1. Tack , jag har redan upptäckt dina underbara bilder 🙂 ska sätta mig ner och titta ordentligt på datorn sen 🙂 kram Anna

    Gilla

 5. Gjorde resan Paddington – Penzance t o r 2005, underbar tågresa! Hyrde hus i Madron 1 km utanför Penzance och utforskade trakten i en vecka.

  Gilla

  1. Ja det är en rolig resa och man ser mycket jämfört med andra linjer som är nedgrävda i diken.

   Gilla

 6. Annika · · Svara

  Besöker Cornwall (ska bo på B&B i St Ives) för första gången i juli och reser dit tågledes. Åker direkt till Reading från Heathrow. Vi har köpt och fått hemskickat tågpass, som blir klart billigast för oss. Det jag undrar om du kan svara på är om vi inte kan göra platsbokning på tåget innan vi befinner oss på stationen i Reading? Jag menar, då, samma dag, kan det ju vara snålt med lediga platser. Skulle vilja göra även platsbokningen hemifrån.

  Gilla

  1. Hej. Tyvärr går det inte att boka bara platsbiljetter online utan bolagen vill sälja biljetter också då. På stationen går det bra men du får nog vara ute ett par timmar i förväg och juli är det delvis skollov i UK och många vill till Cornwall så det kan vara slutsålt ändå på vissa avgångar (kan man tänka sig byte i Plymouth så kan det ibland vara enklare men inte alltid för de avgångarna brukar vara billigare). Hade ni flugit till Gatwick så hade det gått att testa platsbiljett redan där men Heathrow har ingen bemannad station på samma sätt.
   Jag rekommenderar alltså att komma till Reading tidigt. Det brukar också finnas en obokad vagn – vanligtvis C. Hur full den är redan vid Paddington är ju svårt att säga.

   Gilla

   1. Annika Harrysson · ·

    Så synd då, men tack för tipsen. Ska komma ihåg vagn C 🙂

    Gilla

 7. Peter Friberg · · Svara

  Hej
  Tack för en trevlig och informativ tågresa. Vi är två par som ska semestra en vecka i Cornwall, avresa 2:a juni. Tåg eller bil undrar vi eller kanske både och. Såg att St Ives var en mardröm för bilförare och det kanske gäller för många byar. Vad skulle ni rekommendera? Det blir säkert betydligt dyrare att köpa tågbiljett till fyra hela tiden jämfört med bil. Är det en bra variant att åka tåg ner och hem och hyra bil på plats? Tacksam för tips!

  Gilla

  1. Tack själv. 🙂 Jag älskar ju tåg och du slipper sitta i bilköer västerut (vilka är värst under skolloven). Tåget går vackra sträckor här och där också och sista sträckan är makalös in till St Ives.
   Man kan köpa tågbiljetter på förhand så blir det mindre dyrt, eller ett tågpass på t.ex. Visit Britain om man tänkt åka mycket. Väl på plats i Cornwall är det nästan mer buss än tåg till utflykterna dock. Då känns det bättre att ha bil och ta sig runt bland byarna om man inte vill välja bussen. Det beror också på vilken slags chaufför man är. Det är smala vägar med höga gräsbankar och trädtunnlar en stor del av tiden men är man beredd att svänga in på en bondgård eller backa lite om det kommer en buss så är det helt ok.
   Har ni tänkt att resa runt mycket eller ha en bas i St Ives?

   Gilla

 8. Rose-Marie Antonsson · · Svara

  Hej. Tack för en trevlig reseskildring o bra information. Vi är ett par som reser till Cornwall i mitten av juni o tänkt boka tåg till St Ives. Vilket är bäst, enklast från Heathrow, Reading eller Paddington?

  Gilla

  1. Hej och tack själv! 🙂
   Paddington är enklast tycker jag även om det blir åt ”fel håll” för dit kan ni lätt ta Heathrow Connect (Express också men den är mycket dyrare) direkt till Paddington och då får ni plats för bagaget också eftersom ni kliver på vid första stationen. I juni är det inte lika fullbokat som juli-augusti men det är ändå alltid svårare att få plats med bagaget i Reading även om det finns bra förbindelser dit också från Heathrow.

   Gilla

 9. ann beutler · · Svara

  Hej!

  tack för fin läsning. Planerar resa till Cornwall nästa sommar. Vill eg kunna resa runt med tåg där..men hur jag än söker hittar jag ingen sida med linjerna utmärkta. Har du ngt tips? Tack på förhand Mvh Ann

  Gilla

  1. Hej, tack själv. 🙂 Du kan ladda ner linjenätet här (första stationen i Cornwall är Saltash).
   https://www.gwr.com/~/media/gwr/pdfs/maps/gwr-network-map.pdf%3Fla%3Den&ved=0ahUKEwi0j9ruov3UAhUBYZoKHRj5AOwQFggcMAA&usg=AFQjCNEyAHjlZc6rnAvdpEXwfW1FNOnUGw

   Som du ser är det en huvudlinje till Penzance med diverse sidolinjer så det krävs lite planerande men funkar bra med lite kompletterande med buss. Bäst är att komma på de platser man helst vill se och senare lägga till mer. Har ni redan idéer?

   Gilla

 10. ann beutler · · Svara

  Tack så väldigt mkt för detta. Ja jag har fullt med uppslag. Kollat på Airnb finns fina hus överallt. Lutar åt den södra delen av Cornwall och troligen hyra bil, så vi lättare kan ta oss runt

  Gillad av 1 person

  1. Då rekommenderar jag Fowey, Flushing utanför Falmouth eller St Mawes.

   Gilla

 11. Gunilla · · Svara

  Hejsan,
  Jag har lite frågor ang tåg fr LOndon t Cornwall så jag undrar ifall du kan kontakta mig via mail.
  Mvh/Gunilla

  Gilla

  1. Hej, eftersom du inte skrivit din adress så är det kanske lättare att du mailar mig barabrittiskt at gmail. Jag svarar gärna.

   Gilla

 12. Tipasde precis vidare om det här inlägget till en av mina läsare. Mer tåg åt folket, särskilt i Cornwall… 🙂

  Gillad av 1 person

  1. Tackar, tackar! Ligger lite efter av olika anledningar i livet.

   Gilla

 13. Kicki Eriksson · · Svara

  Hej. Skriver här på ett 7 år gammalt inlägg men har ett sådan längtan att få åka till Cornwall med mina 3 barn. Hur mycket kostar tågbiljetterna från london-cornwall och köper man dessa på plats? Vi planerar åka nästa juli 2022 och hoppas Corona är över då! Hur ska man bo där? Vi vill bo mysigt men bekvämt och nära vatten!

  Hoppas på svar på ett väldigt gammalt inlägg

  Gilla

  1. Hej och ursäkta sent svar. Hur länge tänker ni er vara där?

   Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Deckarlogg

Tänkt & tyckt om deckare och annan krimi

lite mera rosa

vardagslyxen – nära & långt borta

Skriv & Res med Therese

Therese Fredriksson, aspirerande författare. Resor, författande, böcker och kulinariska upplevelser. Gärna i kombination.

Rule Britannia

- alt i anglofili

The London Foodie

Bloggen om England och övriga Storbritannien

Hattrick

En blog om damfotboll av Rainer Fussgänger

Halloj världen!

En blogg av Inger Hansson. Om resor och hållbarhet. Om vackra platser. Om Instagram och andra sociala medier. Om fotografi, natur och lite av varje.

Bortugal

Borta men hemma. En blogg om en familj som längtade bort och hittade hem.

People in the Street

Bloggen om England och övriga Storbritannien

Att resa-podden

Bloggen om England och övriga Storbritannien

Matochresebloggen

Bloggen om England och övriga Storbritannien

Ladies Abroad

Reseberättelser, resetips och resefoton

Travel on a Cloud

Bloggen om England och övriga Storbritannien

City Lover Reser

Bloggen om England och övriga Storbritannien

JENNIFER STROUD

Bloggen om England och övriga Storbritannien

%d bloggare gillar detta: