Osten är inte slut

Idag mina vänner är det fredagsmys och myser gör man bra med ost. Som ni kanske vet så är ost en av mina svagheter och speciellt engelsk ost – inte bara den smaksatta men Cheshire Cheese Company har lyckats bra med sin rioja och karameliserade lök.

BuzzFeed har en lista över 25 brittiska pilgrimsresor för ostälskaren och här inser jag att jag har en lång väg att vandra innan jag upptäckt allt. Tre av tipsen på listan är ostaffärer i London som huvudsakligen har brittisk ost. De flesta som besökt Covent Garden har väl strosat vidare till Neil’s Yard med sina alternativa butiker och där finns en av dem. Londontipsen i övrigt på listan består av festivaler och mackor med underbar smältost på bröd som man känner doften av bara av att titta på bilden.

Cheddar är ju den mest kända engelska hårdosten och står tydligen för 51% av all brittisk ostförsäljning och både staden den har sitt ursprung vid och ytterligare ett tips från Somerset får vara med på listan. En väldigt användbar ost tycker jag som gärna river den och blandar med rå lök och majonnäs till en röra som passar bakpotatis och mycket annat. Även Dorset får vara med med en ost och en ostfestival – Sturminster Newton Cheese Festival beskrivs som ett måste vare sig du hört talas om traktens ostar eller ej och redan Thomas Hardy nämnde den här dalen med sina små mejerier.

Nu har vi begett oss västerut till riktiga mejerilandskap med frodig grönska men här nämns konstigt nog mest Cornish Yarg. Denna Cornwalls speciella ost är faktiskt inte min favorit alls trots att jag är där så mycket. Den är däremot invirad i nässlor eller vild vitlök och vacker att se på i ostdisken och en storsäljare där nere så det märks att många tycker om den. Själv vill jag ha lite mer sting i mina ostar och därför är jag inte så jättefascinerad av Yorkshires storhet heller – Wensleydaleost som förknippas med Wallace & Gromit. Det är en ost som jag dock gärna smular ner i en sallad med lite päron eller spenatblad och liknande. Den finns i flera smaker än originalversionen och jag har inte provat alla men ser fram emot att snart få testa Richard III. Wensleydale kommer ni trots detta få läsa mer om framöver eftersom det kommer att handla mycket om Yorkshire Dales.

Cornish Yarg med  vild vitlök

Cornish Yarg med vild vitlök

 

Ostbussen i Wensleydale. Crackin' cheese Gromit!

Ostbussen i Wensleydale. Crackin’ cheese Gromit!

Cheshire har alltså några av mina favoritostar men också Gloucestershire med Wallace & Gromits favorit Stinking Bishop som du ibland hittar i Sverige och båda grevskapen omnämns av BuzzFeed. Ett dröminlägg jag nu upptäckt att jag gärna vill skriva en dag är en berättelse från Nantwich International Cheese Awards som belönat ost sedan 1800-talet. Jag har inte kollat upp om någon svensk ost fått pris.

Stilton tar naturligtvis stor plats på listan i och med att den tillverkas i tre grevskap. Är du stiltonälskare så rekommenderar jag en tur till ostaffärerna i Melton Mowbray där du också kan åka runt mellan mejerierna i trakten. Älskar du kanske ost så mycket att du föredrar en hel bröllopstårta? Inga problem – in och kika på listan!

Stinking Bishop. Mmm... Foto: Jon Sullivan

Stinking Bishop. Mmm…
Foto: Jon Sullivan

2 kommentarer

  1. Vi är riktiga ostomaner båda två ♥

    Gilla

    1. Hihi, ja. Bäst är ostrestaurangen i Lincoln. Varför finns det inget sådant i Malmö?

      Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Deckarlogg

Tänkt & tyckt om deckare och annan krimi

lite mera rosa

vardagslyxen – nära & långt borta

Skriv & Res med Therese

Therese Fredriksson, aspirerande författare. Resor, författande, böcker och kulinariska upplevelser. Gärna i kombination.

Rule Britannia

- alt i anglofili

The London Foodie

Bloggen om England och övriga Storbritannien

Hattrick

En blog om damfotboll av Rainer Fussgänger

Halloj världen!

En blogg av Inger Hansson. Om resor och hållbarhet. Om vackra platser. Om Instagram och andra sociala medier. Om fotografi, natur och lite av varje.

Bortugal

Borta men hemma. En blogg om en familj som längtade bort och hittade hem.

People in the Street

Bloggen om England och övriga Storbritannien

Att resa-podden

Bloggen om England och övriga Storbritannien

Matochresebloggen

Bloggen om England och övriga Storbritannien

Ladies Abroad

Reseberättelser, resetips och resefoton

Travel on a Cloud

Bloggen om England och övriga Storbritannien

City Lover Reser

Bloggen om England och övriga Storbritannien

JENNIFER STROUD

Bloggen om England och övriga Storbritannien

%d bloggare gillar detta: