Chockerande om fotbollsfans

Det här brukar ju vara en ganska lättsmält blogg men så kommer det sådana där saker som inte går att blunda för och idag blir det en sådan. På den populära bloggen Hyllat läser jag att när England åker ur fotbolls-VM så ökar våld i hemmet med 38%. Ja, ni läste rätt – 38%!

Universitetet i Lancaster har analyserat inrapporterade former av detta våld i nordvästra England under världsmästerskapen 2002. 2006 och 2010 och kan visa statistik på hur våldet ökar med 26% bara England spelar match även om de vinner och med hela 38% när de förlorar. Det fanns rapporter om ett samband redan innan 2010 men ingen kunde vetenskapligt bevisa hur läget var. Forskarna som kikat på detta tycker att det är intressant inte minst för att fotboll är så jättestort på TV inte bara i England utan i hela världen så hur ser det ut på olika platser? Deras rapport nämner Tyskland, Frankrike, Italien, Spanien, Tjeckien, Grekland och Albanien som länder med känt fotbollsvåld vilka därför kanske skulle kunna ha liknande mönster i vissa områden. Här tänker jag själv att dryckesvanor också påverkar och att alkoholvanorna skiljer sig åt mellan nordeuropas vodkabälte och Sydeuropa vilket borde påverka en internationell undersökning och det borde likaså tendensen att anmäla våld i olika länder. Jag har själv haft (ett fåtal) kvinnliga kollegor från Östeuropa som på fullt allvar försvarat mäns våld mot kvinnor med att det är ett sätt för männen att visa uppskattning…! De kommer från en kultur där allt definitivt inte anmäls i samma utsträckning som i till exempel Sverige. Det är tydligen också vanligt med våld i hemmet även inom amerikansk fotboll och i rapporten finns en analys om sambanden när det gäller hur de två sporterna är uppbyggda och hur det kan leda till aggressioner med detta ständiga ”försvar av sitt territorium”på planen vilket påverkar den som tittar.

Själv funderar jag också på hur siffrorna skulle se ut för övriga regioner i England. Jag som bott i Nordengland tror inte alls att det finns någon specifik våldsamhetsgen hos befolkningen här såklart men jag vet att det kan gå vilt till på sina ställen och att de nyheter jag följer i Yorkshire ser annorlunda ut än de jag följer i sydvästra England som är lugnare. Dock har detta mer med samhället i stort och socioekonomiska faktorer att göra. Nordvästra England är för det första fullt av storstäder och har en stor befolkning. För det andra har många av dessa städer gammal industri och när det gäller just den här undersökningen så ligger just nu fem Premier Leagueklubbar i undersökningsområdet så fotbollspassion saknas inte medan man i sydvästra England är minst lika intresserad av rugby som av fotboll. Ni ser alltså att det inte går att jämföra rakt av. Vill ni läsa mer i detalj om forskningsmetoderna som använts och om en del resultat så finns de i länken i första stycket och är inte alls så krångliga att läsa.

Jag kommer nu att tänka på hur en familjemedlem som jobbar i en skola i den undersökta regionen häromåret berättade att när välgörenhetsorganisationen British Heart Foundation ville anordna ett lopp på skolan så vägrade barnen vars familj är Evertonsupporters (i blått) att ens ta på sig organisationens röda tröjor under dagen. Aldrig att man skulle gå runt som Liverpoolsupportrar! Vi pratar lågstadiebarn…

Annonser

2 kommentarer

  1. jag råkade vara i Cambridge juni 2010 på en pub och tittade på tv, när England åkte ut första matchen, hela England var flaggad… Stämningen var avslagen men inte våldsam.

    Gilla

    1. Nej Cambridge känns i stora drag mer akademiskt stillsamt på den fronten. Det finns nog hemmaproblem där också men med andra utlösande faktorer.

      Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Hattrick

En blog om damfotboll av Rainer Fussgänger

Halloj världen!

En blogg av Inger Hansson. Om resor. Om Instagram och annan fotografi. Om natur. Om Karlshamn, Kristianstad, vatten och lite av varje.

Bortugal

Borta men hemma. En blogg om en familj som längtade bort och hittade hem.

People in the Street

Bloggen om England och övriga Storbritannien

Att resa-podden

Bloggen om England och övriga Storbritannien

Matochresebloggen

Bloggen om England och övriga Storbritannien

Ladies Abroad

Reseberättelser, restips och resefotografier

Travel on a Cloud

Bloggen om England och övriga Storbritannien

City Lover Reser

Bloggen om England och övriga Storbritannien

Jennifer Stroud

Bloggen om England och övriga Storbritannien

The cornish bird

Cornwall's Hidden Stories

Runtklotet

En blogg och resesajt med tips, texter och bilder från intressanta resmål runt om i världen

Round the Island

Walking round the coast of Mainland Britain

Diary of a Northern Teaist

Tea is a journey. This is my travelogue.

Storartad Förlag & Marknadsföring

Bloggen om England och övriga Storbritannien

En vandrares tankar

"Jag låter tankarna fara medan fötterna går"

%d bloggare gillar detta: