Befästningen på höjden

Nordengland känns ibland lite bortglömt bland svenskar när det inte handlar om Yorkshire och Lake District och ingen stad är nog mer underskattad där än vackra Durham. Tronande på en höjd just där floden Wear kröker sig ligger en stadskärna så historisk att dess slott och katedral är med på UNESCO:s världsarvslista. Jag kom hit på väg mellan semester i Skottland och studier i London en gång i världen och uppskattar fortfarande när jag får ha vägarna förbi, även om det ibland bara blir med tåg mellan just London/York och Edinburgh. Durham ligger längs stambanan och sitter man på högersidan i tåget från London så ser man katedralen från stationen som också den ligger på en höjd. Själva ”Dur-” i namnet kommer faktiskt till och med av det gamla fornengelska ordet ”dun” som betyder befästning på en kulle.

Foto: Wikipedia

Foto: Wikipedia

Så här vackert är det redan från stationen trots soldis

Så här vackert är det redan från stationen trots dis.

Universitetet här är ett av de bättre i England och man förstår att det är populärt. Ta dig från stationen in i den gamla staden med sin marknadsplats och du möts av en atmosfär som känns nästan kontinental i sin historiekänsla. Trots att husen är nordengelskt grå i sten så är det något som känns nästan franskt eller spanskt med gatunätet där uppe på höjden. Till slut kommer man till toppen där slottet ligger bredvid katedralen och man liksom sugs in i historien.

Durham har varit stad sedan 900-talet när munkar från klosterön Lindisfarne (känd sedan vikingaplundringar) tog hit den keltiske munken och biskopen Sankt Cuthberts kvarlevor för att begrava dem och hans grav finns än idag kvar i katedralen och dessutom är de mycket välbevarade vilket är ovanligt och kanske hänger ihop med ryktet han hade om att kunna hela människor. För mig är det fortfarande oklart varför det passade så bra att begrava honom just här även om topografin är strålande men det finns en legend i staden om hur det hela gick till. Cuthbert var mycket känd i kungadömet Northumbria som stora delar av nordöstra England tillhörde och än idag träffar man på berättelser om honom i kyrkor här och var från Yorkshire och norrut. Det var när munkarna hade begravt Cuthbert som de lade den sedan länge försvunna grunden till den magnifika katedral som jag själv har som personlig favorit bland engelska katedraler. Det är läget ovanför floden, det är känslan av vördnad som slår många andra katedraler och det är klostervalven med sin trädgård (idag mest kända för Harry Potterfilmerna)…En dag ska den få ett eget inlägg men jag kan passa på att berätta att även The Venerable Bede som anglofiler och historiker säkert känner till vilar här. Allt detta ledde såklart till att många pilgrimer kom hit under medeltiden när normanderna börjat sin stora katedral i sten.

Market Place i nordengelsk sten Foto: Wikipedia

Market Place i nordengelsk sten
Foto: Wikipedia

På grund av läget så nära Skottland och långt från London fick staden med sitt utmärkta läge uppe på höjden stor betydelse i krigen mot skottarna och  blev en viktig stad. Biskopen av Durham fick länge hålla eget parlament och armé samt besluta själv i frågor om skatter och lagar. Ett slott hade såklart också byggts här efter den normandiska invasionen 1066 och gissa vem som hade rätt att utse sheriff? Biskopen såklart. Idag kan slottet besökas men bara på guidade turer eftersom det används av universitetet! Tänk att få plugga i den miljön. Det har min man faktiskt fått på en sommarkurs med Open University där han minns att det var svårt att sova med katedralsklockorna ständigt dånande. Den som inte försöker sova just här kan prova en Bed & Breakfast vid Neville’s Cross där ett känt slag stod 1346 när fransmännen bad Skottland att attackera England som redan var i krig med Frankrike. Skottarna förlorade faktiskt och deras kung David II tillfångatogs.

Till och med Sir Walter Scott imponerades trots att han var skotte. Här hans ord på en bro. Foto: Carcharoth

Till och med Sir Walter Scott imponerades trots att han var skotte. Här hans ord på en bro. Foto: Carcharoth

En sak jag älskar i Durham är att vandra nere längs floden. Dels har man fantastiska vyer upp mot katedralen och dels är här otroligt lummigt för att vara mitt i en stad. Dessutom kommer det ofta förbi roddare från universitetet och ger den där extra engelska känslan. Vill man ha mer vildmark så är det lätt att ta sig inåt landet till fantastiska, ödsliga dalar när man tagit sig förbi de närmaste gamla kolgruvebyarna i trakten. Här är de miljöerna också närvarande runt om i landskapet och vi är nära Newcastle och Sunderland, kända kolhamnar, liksom Darlington med sin järnvägshistoria. Allt detta kan den som vill fördjupa sig i på många sätt men ett är att besöka familjevänliga Beamish friluftsmuseum en bit norrut vilket jag skäms att säga att jag inte hunnit själv än men gärna vill. Ett mycket berömt museum med hästspårvagnar, ånglok och andra gamla fordon liksom en mängd byggnader med olika funktion. Här finns en edwardiansk stad och station och en bondgård från 1940-talet som ger dig insikt i matproduktion under kriget men här finns också en gruvby och ett gruvlandskap att upptäcka och sådant har jag alltid gillat. Dessutom är kolgruvor lite av den moderna själen i nordöstra England precis som i Wales.

Nere vid flodpromenaden. Ett av mina första foton från längesedan.

Nere vid flodpromenaden. Ett av mina få foton från längesedan.

7 kommentarer

 1. Funderar på att boka en fotbollsresa till Liverpool. Vet inte om jag ska boka flyg till London och tåg därifrån eller flyg med mellanlandning till Manchester och tåg därifrån. Har du några bra tips?

  Gilla

  1. Om du bor i Karlshamn så använder du ju Kastrup och då finns alla möjliga alternativ. Vill du se London? Annars har ju Nordengland massor av eget att se så då skulle jag satsa på Manchester. Norwegian brukar ha bra priser och SAS är inte alltid långt efter på just den rutten (däremot snordyra till övriga norr). Allra billigast brukar EasyJet vara.
   Manchester-Liverpool är ingen lång tågresa (sedan hade jag ju själv rent fotbollsmässigt stannat i Manchester, haha).

   Känner du att du vill göra tågresan London-Liverpool så är det ju en annan femma men den tillhör inte den mest upphetsande även om den bitvis är fin och man ju får se landskapet. Du kan ju också jämföra flygpriser. Blir det jättebilligt till London och du sedan går in på sajten nationalrail.co.uk och jämför tågpriser så är det ju ett alternativ men transporterna från Londons flygplatser kostar ju också…

   Gilla

   1. Tål att tänkas på helt klart! Ska kolla runt lite. Tack för input. 🙂

    Gilla

 2. Oerhört vackert! 🙂

  Gilla

  1. Ja du får ju helt klart ta en sväng runt Nordengland. 😀

   Gilla

   1. Definitivt! 🙂

    Gilla

 3. Var i Durham i vintras och ja, jag håller med, en underbar liten stad! Älskade att se professorerna från univesitet på gatorna i sina speciella klädnader, kåpor.
  Tyckte Durham kändes väldigt skotsk hehe.
  Och nu har några vänner flyttat dit precis så det blir nog fler besök framöver!
  Hälsnigar från http://www.scottishmoments.com

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Deckarlogg

Tänkt & tyckt om deckare och annan krimi

lite mera rosa

vardagslyxen – nära & långt borta

Skriv & Res med Therese

Therese Fredriksson, aspirerande författare. Resor, författande, böcker och kulinariska upplevelser. Gärna i kombination.

Rule Britannia

- alt i anglofili

The London Foodie

Bloggen om England och övriga Storbritannien

Hattrick

En blog om damfotboll av Rainer Fussgänger

Halloj världen!

En blogg av Inger Hansson. Om resor och hållbarhet. Om vackra platser. Om Instagram och andra sociala medier. Om fotografi, natur och lite av varje.

Bortugal

Borta men hemma. En blogg om en familj som längtade bort och hittade hem.

People in the Street

Bloggen om England och övriga Storbritannien

Att resa-podden

Bloggen om England och övriga Storbritannien

Matochresebloggen

Bloggen om England och övriga Storbritannien

Ladies Abroad

Reseberättelser, resetips och resefoton

Travel on a Cloud

Bloggen om England och övriga Storbritannien

City Lover Reser

Bloggen om England och övriga Storbritannien

JENNIFER STROUD

Bloggen om England och övriga Storbritannien

%d bloggare gillar detta: