Minster, musik och marknader

En i mina ögon väldigt bortglömd stad är lilla Beverley strax utanför Hull i Yorkshire. I vacker natur nära Yorkshire Wolds skogiga åsar ligger denna stad med en hel del historia och inte minst religiös sådan. Mest känd är den för den stora, gotiska kyrkan Beverley Minster som mer liknar en katedral och faktiskt är större än många av Englands katedraler fast man aldrig fick någon biskop här ens efter reformationen. På platsen låg på 700-talet ett kloster grundat av John, en biskop från Northumberland och York och det är på detta kyrkan utvecklats under medeltiden. John själv blev senare helgonförklarad som John av Beverley eftersom man menade att han utförde mirakel och staden hade därför länge pilgrimer i en strid ström. Under 1100-talet brann staden och därefter hade man storhetsvansinne och byggde för tungt så att tornet rasade så det ni ser idag är från 1220-talet och framåt och ett av de bästa exemplen i hela England på perpendikulärstilen som blivit så typisk för engelsk gotik. Inne i kyrkan är det ovanligt rofyllt, kanske på grund av avsaknaden av massturism och det passar bra med tanke på att en av dess sevärdheter är en Frith stool – på svenska helt enkelt en ”fridsstol” – där den som tillfälligt ville ha respit från lagen kunde sätta sig. Det är ett saxiskt påfund och stolen är från tiden innan 1066! Bara det ett utmärkt skäl att besöka minstern tycker jag och både i den och i andra lokaler i staden är det ofta olika musikfestivaler och konserter.
Beverley Minster Foto: Philip Pankhurst

Beverley Minster
Foto: Philip Pankhurst

Ni som läst mycket om Henry VIII och sett serier och filmer har garanterat hört talas om kardinal Fisher som avrättades tillsammans med Thomas More då de inte ville erkänna Henry som kyrkans överhuvud under reformationsstriderna. Fisher kom från Beverley och som son till en handelsman hade han nog haft massor att säga om att pilgrimsresorna närmast försvann efter reformationen och staden som innan allt detta var Englands tionde största krympte rejält igen även om ullhandeln alltid var stor mellan Yorkshire och Flandern under den här perioden. Faktiskt påminner kvarteren runt stadsporten North Bar (en port heter bar i Yorkshire)  mig en hel del om Maastricht. Det är något med hela uppbyggnaden och man riktigt känner länkarna mellan Fisher och Erasmus nere i Anderlecht. Under 1600-talets inbördeskrig gick republikanerna hårt åt rojalistiska Beverley men man sparade minstern eftersom den i Nordengland så viktiga familjen Percy med titeln Earl av Northumberland har gravar i den och det är vi glada för.

North Bar Foto: David Wright

North Bar – lite Maastricht för mig
Foto: David Wright

Idag bor här runt 18 000 människor och de bor i vad som för några år sedan röstats fram som en av Englands bästa städer för livskvalitet och med en trevlig marknad på lördagarna. Här finns mängder av gamla trevliga och välbevarade pubar kvar och bara att promenera runt i den fina staden är mysigt. Om ni förövrigt på promenaden undrar varför stadsvapnet innehåller en bäver så är det för att dessa var vanliga i floden Hull under kung Æthelstans tid och han var den som efter ett framgångsrikt slag mot vikingar och småkungar på 900-talet firade detta med att byta namn på staden från Inderawuda till just bäversjön ”Beverlac” eftersom han stannat till för bön här innan slaget och fått en uppenbarelse om att han skulle stå som segrare. Efter detta slag hade han faktiskt fått bukt med så gott som samtliga motståndare och var därmed den förste kungen av ett enat anglo-saxiskt England så man förstår att han ville ta i lite extra.

 

För att komma till Beverley kan du enkelt ta tåget från Hull om du inte har bil men min favoritväg är buss från York genom det fina landskapet med flera små byar för den vägen avslutas med att bussen tar A1174 över den historiska allmänningen Westwood på sin väg in i stadskärnan. Detta skogs- och ängsområde som också det är historiskt ramar in staden nedanför så fint. Här ligger Beverleys galoppbana och utanför den går kor fridfullt och betar helt lösa vid landsvägskanten eftersom här finns färistar – eller gjorde iallafall sist jag var i Beverley, det var några år sedan som ni ser av de lånade fotona innan mobilkamerornas intåg.

Westwood Foto: Peter Church

Westwood
Foto: Peter Church

Annonser

2 kommentarer

 1. Yvonne · · Svara

  Hej

  Vill bara säga när någon av er är i Beverly,så passa på att smaka deras ”Beverly Icecream” om är berömd för denna lilla mysiga stad.

  Gilla

  1. Åh, den skulle jag ju haft med i glassinlägget då! 🙂 Det var ett tag sedan jag var i Beverley nu.

   Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Hattrick

En blog om damfotboll av Rainer Fussgänger

Halloj världen!

En blogg av Inger Hansson. Om resor. Om Instagram och annan fotografi. Om natur. Om Karlshamn, Kristianstad, vatten och lite av varje.

Bortugal

Borta men hemma. En blogg om en familj som längtade bort och hittade hem.

People in the Street

Bloggen om England och övriga Storbritannien

Att resa-podden

Bloggen om England och övriga Storbritannien

Matochresebloggen

Bloggen om England och övriga Storbritannien

Ladies Abroad

Reseberättelser, restips och resefotografier

Travel on a Cloud

Bloggen om England och övriga Storbritannien

City Lover Reser

Bloggen om England och övriga Storbritannien

Jennifer Stroud

Bloggen om England och övriga Storbritannien

The cornish bird

Cornwall's Hidden Stories

Runtklotet

En blogg och resesajt med tips, texter och bilder från intressanta resmål runt om i världen

Round the Island

Walking round the coast of Mainland Britain

Diary of a Northern Teaist

Tea is a journey. This is my travelogue.

Storartad Förlag & Marknadsföring

Bloggen om England och övriga Storbritannien

En vandrares tankar

"Jag låter tankarna fara medan fötterna går"

%d bloggare gillar detta: