Film och fossiler

Idag bär det av till staden med det lite udda namnet Lyme Regis i Dorset. Jag har tidigare nämnt den som en bas för att upptäcka Jurassic Coast och just Lyme är väldigt känt för sina fossilstränder. Den som vill förbereda sig för detta kan läsa Tracy Chevaliers bästsäljare Remarkable Creatures (tror inte den finns på svenska) om fossilletaren Mary Anning.

Lyme Regis

Lyme Regis

Nu är detta inte alls första gången staden förekommer i litteraturen utan den finns med både i Jane Austens Övertalning och i John Fowles Den franske löjtnantens kvinna vilken också delvis filmatiserats nere i hamnen här och gjort den lilla staden känd. Jag skriver ”lilla” stad för stadskärnan har faktiskt bara knappa fyratusen invånare så det är en avslappnad stämning som råder i det vackra landskapet med sina steniga stränder och klippor och ett inland som också det är värt att upptäcka med rullande fält och små skogar bort mot gränsen till Devon. Om staden är liten så är den i gengäld desto äldre och finns med redan i Domesday Book från 1086. Munkarna vid Sherborne Abbey utvann salt här vid floden Lyms mynning och senare blev staden en viktig hamn som fostrat flera kända sjöfarare och spelat sin del i både inbördeskriget, Napoleonkrigen och Dagen D.

Fossiler är alltså det stora här och staden är full av butiker som säljer små fynd eller kopior av större men också allt möjligt annat av geologiskt intresse som kanske inte nödvändigtvis behöver vara lokalt så hit kan du åka om du letar smycken i sten, kristaller och liknande och självklart hittar du utrustning för att själv leta. Är du ute själv så var försiktig alldeles vid klipporna för det händer att det ramlar ner sten där och lokalbefolkningen är van även vid större ras som det som inträffade 2008 då man fick dra om vandringsleden South West Coast Path ovanför kusten.  Efter rasen hittas såklart ännu fler fossiler i blottade klippbitar och Mary Annings hittade i Lyme Regis den världskända ichtyosaurus som påminner om en gigantisk fisk men vill man se den får man bege sig till Dorsets länsmuseum i Dorchester några mil åt nordost. Lyme Regis Museum har däremot även det sin beskärda del av fossiler och ett rum vigt åt Annings. Det visar också just klippras samt stadens historia i största allmänhet och konst.

lymeships

Sjöfararstaden

lymefoss

Fossilstaden

Ni som sett Den franska löjtnantens kvinna minns kanske scenerna från stadens långa pir. Den heter The Cobb och kallas inte ens pir utan ”sea wall” så stor är den. Mycket görs för att skydda den känsliga kusten och stadens invånare från det öppna havet. Längst ut på The Cobb finns ett litet akvarium med lokalt marint liv och här ute får man också en fin utsikt in mot kusten och kan hitta båtar som tar en ut på fisketurer i Lyme Bay. Väljer man istället att strosa runt i staden så hittar man på Broad Street mysiga Royal Lion Hotel men det ska man egentligen vända ryggen till för att istället se det nergångna hus som en gång var Three Cups Hotel. Byggnaden är idag från 1807 och har sett bättre tider och det kan vara just Den franske löjtnantens kvinna som gör att du känner igen den. Här har Tennyson, Chesterton och Tolkien alla bott när de semestrat i Lyme Regis och i den tidigare byggnaden också Jane Austen. Även Eisenhower har varit här och hållit tal för höga officerare alldeles innan Dagen D så lilla Lyme Regis har en historia som vida överstiger statusen som småstad.

lymestreet

Broad Street

lymecobball

The Cobb

lymecobb

Akvariet längst ut

lymefish

Fisketur, någon?

Annons

2 kommentarer

  1. epsilon · · Svara

    Tack vara Jane Austen och den Franske löjtnantens kvinna så kom vi också till Lyme Regis. En fikapaus vid hamnen där vi upptäckte en svensk kanon vars historia vi givetvis inte har en aning om.

    Gilla

    1. Den missade vi i vår fossiliver.

      Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.

lite mera rosa

vardagslyxen – nära & långt borta

Skriv & Res med Therese

Therese Fredriksson, aspirerande författare. Resor, författande, böcker och kulinariska upplevelser. Gärna i kombination.

The London Foodie

Bloggen om England och övriga Storbritannien

Hattrick

En blog om damfotboll av Rainer Fussgänger

Halloj världen!

Ett resemagasin och en blogg av Inger Hansson. Om resor och hållbarhet. Om vackra platser. Om fotografi, natur och lite av varje.

Bortugal

Borta men hemma. En blogg om en familj som längtade bort och hittade hem.

People in the Street

Bloggen om England och övriga Storbritannien

Att resa-podden

Bloggen om England och övriga Storbritannien

Matochresebloggen

Bloggen om England och övriga Storbritannien

Ladies Abroad

Reseberättelser, resetips och resefoton

Travel on a Cloud

Bloggen om England och övriga Storbritannien

City Lover Reser

Bloggen om England och övriga Storbritannien

JENNIFER STROUD

Bloggen om England och övriga Storbritannien

The Cornish Bird

Cornwall's Hidden History Blog

%d bloggare gillar detta: