Fantastisk gammal huvudstad

En mycket trevlig sommarstad för den som inte nödvändigtvis vill hålla sig vid kusten är Winchester, residensstad i det delvis väldigt lantliga Hampshire. Naturligtvis är den vacker även på vintern och enkel att nå med tåg från London är den given på utflyktslistan. Kommer man med tåg så tar man gärna till höger efter utfarten från stationen och går upp till det gamla slottsområdet med sina sevärdheter och kan därefter strosa ner för den långa High Street som längre ner i backen blir gågata inte bara med butiker utan ibland även marknadsstånd.

High Street

High Street

Winchester var huvudstad i West Saxons kungadöme, känt som Wessex, redan från 600-talet och framåt. Detta Wessex bredde ut sig mer efter att ha blivit oberoende av Mercia och sedan tagit över stora landområden i Sydengland. Mest känd av Wessex kungar är Alfred den Store som jobbade hårt på att ena alla dessa områden och även slog tillbaka de invaderande vikingarna på 800-talet. För dessa bedrifter står han staty i staden och även om han inte ensam skapade England som nation så spelade han stor roll i nationens tillkomst och staden var huvudstad en bit in på den normandiska tiden innan London tog över men fortsatte att vara viktig på grund av kyrkan. Det är försvaret mot vikingarna som gör att Winchesters gatunät än idag ser ut som det gör för Alfred byggde nytt på den gamla romerska stadsplanen.

Jag kom hit huvudsakligen för det historiska och började därför uppe vid The Great Hall, slottssalen som är det enda intakta som finns kvar av slottet idag så att jag visste att jag skulle ha tid att se det ordentligt. Här tittade jag runt på de ruiner av slottsmurarna som fortfarande gick att se och noterade roat att de tjänstemän på länsstyrelsen och annat som fanns här i kvarteren gärna bar stråhatt på sin tepaus så här på sommaren – det här är Hampshire och inte Yorkshire.

Den stora sevärdheten i den gamla salen är Runda bordet. Legenden säger att detta är självaste Kung Arthurs runda bord där han samlade sina riddare och jag som varit i Glastonbury och Tintagel kände mig lite vallfärdande även om bordet inte är fullt så gammalt i verkligheten utan ”bara” från 1290 då det troligtvis skapades till ett tornerspel på Edward I:s tid men bara det duger gott åt mig som läst mycket om denne kung Edward ”Longshanks” och hans hamrande på skottar och walesare. Dessutom avled den enda person Edward verkar ha tyckt om – hans drottning Eleonor – just år 1290 utanför Lincoln där jag har familj och tornerspelen tros ha varit för att fira en av deras döttrars förlovning. Ständigt dessa länkar mellan historia vart man går i England.

Bordet i massiv ek väger hur mycket som helst där det hänger på salens kortsida ovanför vad som tidigare var kungligheternas podium och drar till sig blickarna. Det finns dock en del annat att se här också, inte minst det vackra taket med sina träbjälkar, fönsterglas och trädgården utanför som renoverats i gammal medeltida stil och är väldigt rofylld att sitta ner i en stund.

The Great Hall

The Great Hall

Runda bordet? Jag får Svärdet i stenen-filmen i huvudet

Runda bordet? Jag får Svärdet i stenen-filmen i huvudet

Den stora sevärdheten i Winchester är katedralen så det var mitt andra ”måste” men dit tar man sig genom en bevarad port från den gamla stadsmuren och vidare ner längs High Street och då kan man ju lika gärna se sig omkring där också eftersom gatan är full av roliga hus. Mest känt är kanske God Begot House som har en historia som fristående herresäte redan 1002 fast det ligger mitt i Winchester. Kungarna Ethelred och Knut hade i tur och ordning en drottning Emma som ägde egendomen under denna tid och gav den senare till kyrkan. Huset du ser här nu påbörjades faktiskt redan 1050 och missa inte att gå in i gränden bredvid och runt kvarteret för att uppskatta det bortom rushen av shoppingsugna.

The Manor of God Begot

The Manor of God Begot

God Begot från gränden och puben Royal Oak

God Begot från gränden och puben Royal Oak

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Där High Street ger vika för Broadway står Alfredstatyn och här hittar man också ytterligare en gammal infart till staden. Jag nämnde ju romarna tidigare och Winchester var stort redan på deras tid när det var känt som Venta Belgarum. Bara några mil norrut utanför Basingstoke finns den gamla romerska staden Silchester med sina utgrävningar så är romartiden av intresse kan du med fördel åka hitåt. Gatorna som redan på romartiden ledde in och ut ur staden har namn efter sina geografiska lägen där portar byggdes i stadsmuren och vid Broadway heter gatan Eastgate Street. Här börjar en lummig och fin del av Winchester med vägen upp till utsiktsberget St Giles Hill och det fantastiska vandringsstråket längs ån Itchen som gjorde att jag genast ville att Winchester skulle bli vänort till Nyköping – också det en gammal huvudstad med åpromenad.

Ån var från början mer av en flod och hade en lite annan sträckning och det är romarna som ändrat på den till vad du ser idag. Innan du beger dig ner längs ån tycker jag du ska ta dig fram till korsningen bortom bron för där ligger vad som röstats fram som en av Englands allra mest romantiska restauranger i form av The Chesil Rectory. Huset är från 1425-50 och därmed idag stadens äldsta kommersiella fastighet. Det byggdes av en handlare men Henry VIII har varit en av ägarna och gav huset till sin dotter ”Bloody” Mary Tudor som dock fick ge det till staden Winchester efter sitt dyra bröllop med prins Philip av Spanien i katedralen. Jag har inte ätit här själv men menyn ser helt anständig ut och huset är fantastiskt.

Tillbaka vid ån ligger en gammal vattenkvarn som drivs av National Trust och kan besökas. Forsarna här är kända både för sitt fågelliv och för att här finns uttrar mitt i staden och dessa har till och med egen webbkamera. En bit in på promenaden kan du också se en liten rest av den ursprungliga romerska stadsmuren.

Mot St Giles Hill

Mot St Giles Hill

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

The Chesil Rectory – svårfotograferat i korsningen

Åpromenaden

Åpromenaden

Ån Itchen

Fantastiska hus med flodtomt.

Fantastiska hus med flodtomt.

Wessex biskopssäte flyttades år 660 från Dorchester-on-Thames och det var detta som var med och bidrog till statusen som huvudstad där man senare beundrade 800-talsbiskopen Swithun som kanoniserades. Pilgrimsleden till Thomas a’ Beckets skrin i Canterbury började också här och biskopen av Winchester var viktig i England fram över medeltiden och oftast mycket rik. Biskopspalatset Wolvesey Castle som grundades av biskop Henry de Blois på 1100-talet är idag i ruiner men finns iallafall kvar till större delar än slottet och man får en bra uppfattning om dess betydelse och storlek vid en helt gratis rundvandring bland ruinerna med sina informationsskyltar som man hittar om man följer stadsmuren längs ån. Mary Tudor och Prins Philip av Spanien som jag nämnde tidigare hade sin bröllopsfrukost här 1554 vilket kanske var den sista större händelsen i palatsets historia. I var och varannan bok vi som gillar historiska romaner om England läser finns detta biskopspalats med och man blir sugen på att läsa om Hilary Mantel, Ken Follett, Sharon Penman och många andra av att stå i vad som en gång var biskopens stora audienssal.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Stadsmuren vid biskopspalatset

Biskopspalatset i Winchester

Biskopspalatset i Winchester

Efter palatsbesöket kan det vara lämpligt att ta sig an Winchesters katedral som man hittar efter att ha gått förbi Englands äldsta skola från 1382 som heter just Winchester College och som man passerar nästan med vördnad. Guidade turer finns. Bara några meter efter skolan hittar man det hus där Jane Austen tillbringade sina sista veckor i livet, passande nog idag bredvid en trevlig bokhandel. Austen är begravd i katedralen och det är bara att korsa gatan och ta sig in i porten under den lilla Swithian-kyrkan så kommer man in på katedralsområdet som nästan är lika spännande som själva katedralen och här ligger ett av stadens mest fotograferade hus – Cheyney Court. Det här kan faktiskt vara det vackraste hus jag sett i England och jag kan stå länge och bara titta på saligheten. Det är svårt att få med allt på foto och vänta på rätt ljus för de mjuka, gula väggarna och stenmuren med Prior’s Gate som huset liksom växt ihop med. Så fascinerad är jag av detta hus att jag helt ignorerat grannhuset Pilgrims Hall från 1300-talet som också det är väldigt känt inte minst för sitt tak och där pilgrimer på vandring kunde bo under en tid då det var mycket större än idag. Resterna av kapitelhuset och massor av annat lockar men själva hade vi mest tid för själva katedralen vid det här laget och den får faktiskt ett eget inlägg för nu är det här redan jättelångt och Winchesters katedral må kännas liten för den som är van vid York och Lincoln men den är trots allt Europas längsta gotiska katedral och full av sevärdheter eftersom den funnits i någorlunda liknande utseende sedan 1093. Kungarna Knut och William II är begravda här liksom som sagt Austen och här finns unika golvplattor och väggmålningar bland massor av annat.

Jag som bott i York som alltid kallats Englands mest historiska stad måste säga att Winchester är solklar tvåa till denna titel och det är kanske mest det att Winchester huvudsakligen handlar om tiden fram till medeltiden medan York fortsatt att utvecklas och fått ha en ärkebiskop som gör skillnaden. Till och med min man som gått i en lastgammal biskopsskola i York imponerades av Winchester College och vart man än går i staden finns det något att titta på. Det är en vacker och grön stad och det är alls inte svårt att se hur den har blivit en av Englands dyraste städer att köpa hus i med sina bra kommunikationer att lägga till allt annat.

Winchester College

Winchester College

wincy

Underbara Cheyney Court

Winchester Cathedral

Winchester Cathedral

Annonser

2 kommentarer

  1. Nu är jag tillbaka hemma och försöker ta igen allt läsande jag missar när jag varit borta. Intressant inlägg, osm vanligt! Ha det bra!

    Gilla

    1. Ja du har varit lite tyst. 🙂 Tack detsamma.

      Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Hattrick

En blog om damfotboll av Rainer Fussgänger

Halloj världen!

En blogg av Inger Hansson. Om resor. Om Instagram och annan fotografi. Om natur. Om Karlshamn, Kristianstad, vatten och lite av varje.

Bortugal

Borta men hemma. En blogg om en familj som längtade bort och hittade hem.

People in the Street

Bloggen om England och övriga Storbritannien

Att resa-podden

Bloggen om England och övriga Storbritannien

Matochresebloggen

Bloggen om England och övriga Storbritannien

Ladies Abroad

Reseberättelser, restips och resefotografier

Travel on a Cloud

Bloggen om England och övriga Storbritannien

City Lover Reser

Bloggen om England och övriga Storbritannien

Jennifer Stroud

Bloggen om England och övriga Storbritannien

The cornish bird

Cornwall's Hidden Stories

Runtklotet

En blogg och resesajt med tips, texter och bilder från intressanta resmål runt om i världen

Round the Island

Walking round the coast of Mainland Britain

Diary of a Northern Teaist

Tea is a journey. This is my travelogue.

Storartad Förlag & Marknadsföring

Bloggen om England och övriga Storbritannien

En vandrares tankar

"Jag låter tankarna fara medan fötterna går"

%d bloggare gillar detta: