Tour de France i Yorkshire

Imorgon börjar Tour de France och jag vet inte om Frankrike har fått slut på vägar men i år går ett par av sträckorna i Yorkshire efter invigning i Leeds. Jag undrar hur mycket man kommer att hinna se av klipp från omgivningarna bland alla cyklister men har jag tid att titta på någon sammanfattning så kan jag lockas extra mycket nu. På lördag går sträckan Leeds till Harrogate – i normalfall inte många kilometer alls men här tar man den långa vägen runt i 19 mil. På söndag är det ännu längre från York till Sheffield innan man på måndag plötsligt cyklar Cambridge till London. Här är mina favoritbitar av det de cyklar förbi i Yorkshire.

Dag ett är den i mina ögon vackraste dagen och jag hoppas så att Yorkshire Dales nationalpark visar upp sig från sin bästa sida. Dag två vet jag inte alls varför de inte valt att lägga i North York Moors natonalpark som också har en massa jobbiga backar och annat men jag som mest helgcyklat runt i Sydsverige har två teorier till varför det istället körs runt flera av de större städerna mellan parkerna och det är såklart dels att det ska dra mer publik men också att hedarna österut ligger på en stor platå och backarna där kan ha helt fel graderingar – en del är rena stupen som ni vet som varit där.

Leeds är inte min favoritstad alls men snart har cyklisterna hamnat i den gamla marknadsstaden Otley som stått modell för Hotten i TV-serien Emmerdale och är väldigt mycket Yorkshire. Därefter kommer de till Ilkley vars omgivningar är kända för sina stora klippblock uppe nästan 400 meters höjd på heden och där Yorkshires ”nationalsång” On Ilkla Moor Baht ‘at utspelar sig.

Klipporna Cow and Calf

Klipporna Cow and Calf på Ilkley Moor.  Foto: T.J. Blackwell

Från dalen Wharfedale kommer man in mot Airedale och staden Skipton som jag skrev om häromsistens som en av Englands bästa städer att bo i och härefter kör man in i nationalparken och tillbaka mot Wharfedale men nu den mer dramatiska övre delen med de vackra gamla stenbyarna Grassington och Kettlewell som jag verkligen rekommenderar. Denna första dag är det i och för sig inte mycket jag inte gillar och nu fortsätter turen in i en av mina favoritdalar, den lite bortglömda och vilda Bishopsdale som jag kommer att återkomma till. Den tar dig ut i den mycket bredare men väldigt trevliga Wensleydale med Aysgarths vattenfall kända från Kevin Costners Robin Hood och TV-serien I vår herres hage. Marknadsbyn Hawes med sin berömda Wensleydaleost är min favorit här och sedan tar cyklisterna sig upp i bergen igen till ödemarken högt uppe vid Buttertubs Pass där bönderna sänkte ner smöret i de märkliga stenformationerna för att kyla ner det på väg till just marknaden i Hawes. Bönderna kom från Swaledale som är nästa etapp av sträckan och som är en av de vackraste dalgångarna varför jag gjorde ett inlägg om just den häromdagen. Här cyklar de förbi fina byn Muker och därefter hoppas jag så att de hinner njuta av lilla fantastiska Gunnerside på sin väg mot mer civiliserade trakter och inte minst mitt älskade Middleham med Richard III:s barndomsslott innan målgången i spa-staden Harrogate via den lilla katedralstaden Ripon som på senare tid mest blivit känd för sina slukhål istället.

Tillbakablick mot kullarna runt Bishopsdale

Utsikt mot sluttningarna runt Bishopsdale

Dag två börjar i min gamla hemstad, historiska York och fortsätter mot puttrigt trevliga Knaresborough innan det bär uppåt på hedarna igen till Blubberhouses (”blubber” är ett gammalt ord för att gråta och byn sägs ha fått sitt namn av vindens tjut här uppe). Heden är känd för militära installationer i form av gigantiska golfbollar på RAF Menwith Hill. Istället för att även denna dag fortsätta vidare in i nationalparken har man sedan valt att låta rutten gå söderut ner till Brontësystrarnas Haworth och de mer befolkade trakterna i västra och södra Yorkshire. Här cyklar man sedan i gränstrakterna till Lancashire och kommer till det lite udda Hebden Bridge, känt inte bara för ett par TV-serier jag inte tror har visats i Sverige utan också för att vara ett mindre och mer nordengelskt svar på Brighton i all sin tolerans.

Ni som känner mig vet att den här bloggen lätt hade kunnat handla bara om Yorkshire och Cornwall som jag älskar så mycket men nu har jag valt att skriva om hela Storbritannien och därför får ni hålla er till tåls innan de av dessa resmål som inte redan fått egna inlägg får det framöver.

 

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Hattrick

En blog om damfotboll av Rainer Fussgänger

Halloj världen!

En blogg av Inger Hansson. Om resor. Om Instagram och annan fotografi. Om natur. Om Karlshamn, Kristianstad, vatten och lite av varje.

Bortugal

Borta men hemma. En blogg om en familj som längtade bort och hittade hem.

People in the Street

Bloggen om England och övriga Storbritannien

Att resa-podden

Bloggen om England och övriga Storbritannien

Matochresebloggen

Bloggen om England och övriga Storbritannien

Ladies Abroad

Reseberättelser, restips och resefotografier

Travel on a Cloud

Bloggen om England och övriga Storbritannien

City Lover Reser

Bloggen om England och övriga Storbritannien

Jennifer Stroud

Bloggen om England och övriga Storbritannien

The cornish bird

Cornwall's Hidden Stories

Runtklotet

En blogg och resesajt med tips, texter och bilder från intressanta resmål runt om i världen

Round the Island

Walking round the coast of Mainland Britain

Diary of a Northern Teaist

Tea is a journey. This is my travelogue.

Storartad Förlag & Marknadsföring

Bloggen om England och övriga Storbritannien

En vandrares tankar

"Jag låter tankarna fara medan fötterna går"

%d bloggare gillar detta: