Fixa gräsmattan

När det nu är sommar passar jag ju på att skriva mycket om både platser och saker som relaterar till detta och få saker är mer somriga än bowls där det lite förvirrande kallas bowling när man väl spelar. Sporten som liknar boule har funnits åtminstone sedan 1200-talet och bara det är ju speciellt för den som gillar traditioner. Bowls finns även inomhus med både speciella hallar och lösa mattor man kan lägga in var som helst med bra golv men det är på sommaren sporten blommar ut även om många tycker det är mer rättvist att spela på en bra matta än en gräsplan där man aldrig kommer ifrån vissa ojämnheter hur välskött den än är. Det finns olika typer av gräsbanor så både en platt matta och en konvex eller medvetet ojämn är faktiskt tillåtna men platta gräsmattor är vanligast och man ser dem överallt i förorter, större parker och landsortsbyar. Sporten spelar av alla och är ofta populär hos pensionärer eftersom den inte är så fysiskt krävande men ändå tar dig ut och tvingar dig att röra på dig.

St Ives vackert belägna bana

St Ives vackert belägna bana ovanför surfstranden Porthmeor

Precis som i boule gäller det att få kloten (idag oftast gjorda i hårdplast) så nära en mindre boll (kallad jack eller kitty) som möjligt. Klot som rullar av mattan tas ur spel. Kloten som tidigare hade vikter i sig är idag gjorda i olika former för att rulla på ett speciellt kurvat sätt över mattan. Det finns massor av olika regler beroende på vilken typ av bowling som spelas och är man på en ojämn matta så använder man ibland bara två klot var medan det oftast är fler i spel på de platta men det går att spela både individuellt och i lag upp till fyra deltagare och då varierar antalet klot också. Man kastar ut den mindre bollen och flyttar den till mitten av kortsidan men på samma avstånd som den hamnade först så att alla har den på rättvist avstånd där de står vid starten och så är man igång. En fot ska alltid vara i marken när man släpper klotet och en poäng går till den som är närmast den lilla bollen. Det spelas tills någon uppnår 18 eller 21 poäng.

Precis som i cricket har spelarna i de högre divisionerna också ofta vita kläder och det ser väldigt fint ut. Bowls är populärt även i Australien, Kanada och andra samväldesländer och en obligatorisk sport i samväldesländernas eget VM: The Commonwealth Games. Vill du veta mer eller se var du kan titta på tävlingar så finns English Indoor Bowling Association och traditionella Bowls England med massor av information. Är du i England i augusti så går nationella mästerskapen av stapeln i Leamington Spa då. Världens äldsta nu använda bowling green finns i Southampton men min egen favorit är den i St Ives för vad kan vara vackrare än att spela på en höjd ovanför Atlanten så länge det inte stormar. Här ör en lite kul film om sporten:

 

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Hattrick

En blog om damfotboll av Rainer Fussgänger

Halloj världen!

En blogg av Inger Hansson. Om resor. Om Instagram och annan fotografi. Om natur. Om Karlshamn, Kristianstad, vatten och lite av varje.

Bortugal

Borta men hemma. En blogg om en familj som längtade bort och hittade hem.

People in the Street

Bloggen om England och övriga Storbritannien

Att resa-podden

Bloggen om England och övriga Storbritannien

Matochresebloggen

Bloggen om England och övriga Storbritannien

Ladies Abroad

Reseberättelser, restips och resefotografier

Travel on a Cloud

Bloggen om England och övriga Storbritannien

City Lover Reser

Bloggen om England och övriga Storbritannien

Jennifer Stroud

Bloggen om England och övriga Storbritannien

The cornish bird

Cornwall's Hidden Stories

Runtklotet

En blogg och resesajt med tips, texter och bilder från intressanta resmål runt om i världen

Round the Island

Walking round the coast of Mainland Britain

Diary of a Northern Teaist

Tea is a journey. This is my travelogue.

Storartad Förlag & Marknadsföring

Bloggen om England och övriga Storbritannien

En vandrares tankar

"Jag låter tankarna fara medan fötterna går"

%d bloggare gillar detta: