Sommarens pudding

Sommaren är ju här och med den en väldigt typisk efterrätt på engelska menyer så det blir ännu en dessert – Summer pudding. Gjord på säsongens bär får den en rolig färg som passar fantastiskt med en klick grädde och syrligheten den har ger en friskhet som passar bättre nu än på vintern.

Summer pudding

En ganska svartvinbärsbaserad summer pudding

Jag älskar syrliga frukter och bär men äter den här ganska sällan ändå eftersom jag är sparsam med desserter och satsar på min kära sticky toffee pudding eller cream tea de gånger jag unnar mig något i England. Om du däremot är typen som inte fastnar i sockerträsket bara du äter en efterrätt så kan detta vara något för dig och den är perfekt när du vill komma med något nytt.

I Marwood Yeatmans underbara book The Last Food of England läser jag att man faktiskt kan gå ut i sin trädgård med en puddingform och fylla hälften med svarta vinbär och andra halvan med en blandning röda och vita vinbär samt hallon och mullbär. Nu är det bara Gotland jag har sett mullbär på i Sverige så kanske detta är något för Värdshuset Lindgården i Visby men moderna recept använder sig ofta av jordgubbar eller vilka bär man nu har istället.

Man sköljer vinbären och blandar dem så igen med de övriga bären i en kastrull och ”en matsked socker eller mer” vilket bara det är en underbar beskrivning. Där får de sedan värmas tills juicen släpper och man kan smaka av om det behövs mer socker. Under tiden täcker man först sidorna och därefter botten på sin puddingform med några dagar gammalt vitt bröd utan kanter. Här fyller man sedan på frukten med en hålslev ända upp till toppen och häller på sisådär hälften av juicen innan man så täcker med mer bröd. Detta täcks i sin tur med en tallrik och något tungt och får vila på kall plats i åtminstone fyra timmar. När puddingen sedan vänds häller man över resten av bärjuicen och speciellt över ställen som sugit åt sig lite sämre. Vill man sedan dekorera med bär på toppen så blir det ännu somrigare.

 

 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Deckarlogg

Tänkt & tyckt om deckare och annan krimi

lite mera rosa

vardagslyxen – nära & långt borta

Skriv & Res med Therese

Therese Fredriksson, aspirerande författare. Resor, författande, böcker och kulinariska upplevelser. Gärna i kombination.

The London Foodie

Bloggen om England och övriga Storbritannien

Hattrick

En blog om damfotboll av Rainer Fussgänger

Halloj världen!

En blogg av Inger Hansson. Om resor och hållbarhet. Om vackra platser. Om Instagram och andra sociala medier. Om fotografi, natur och lite av varje.

Bortugal

Borta men hemma. En blogg om en familj som längtade bort och hittade hem.

People in the Street

Bloggen om England och övriga Storbritannien

Att resa-podden

Bloggen om England och övriga Storbritannien

Matochresebloggen

Bloggen om England och övriga Storbritannien

Ladies Abroad

Reseberättelser, resetips och resefoton

Travel on a Cloud

Bloggen om England och övriga Storbritannien

City Lover Reser

Bloggen om England och övriga Storbritannien

JENNIFER STROUD

Bloggen om England och övriga Storbritannien

%d bloggare gillar detta: