Delfinsafari i Devon

Just nu hittar flera av er hit genom att söka på Europas bästa stränder och även om ni inte hade tankarna på just England så tänkte jag att ni kanske kan få det trots vattentemperaturen. Det är sommar och vi vill alla ut och bada och se vackra vyer och norra Devons kust är alldeles perfekt för denna kombination. Jag vet att jag redan har berättat om den trevliga kuststaden Ilfracombe men jag har egentligen inte alls gått in på hur vacker den fantastiska kusten är däromkring och vad ni kan få uppleva utöver själva staden om ni baserar er där. Många, många svenskar verkar fastna i Torquay och inget ont om sydkusten men den är helt enkelt inte lika dramatisk så sök er norrut. I hamnen i Ilfracombe, på väg ut mot piren, hittar man biljettkontor till båtturerna längs kusten under sommarhalvåret. Vi valde en tur med Ilfracombe Princess som officiellt heter Exmoor Bird Cruise för att man längst österut ser de stora klipporna i Exmoors nationalpark men som kallades delfinsafari nu eftersom staden surrade av snack om hur många delfiner som siktats just då. Det gällde att inta sin plats i kön men båten var så välplanerad att så gott som alla som kom ombord fick bra platser. Det här skulle bli kul om bara den mystiska och mycket täta dimma som lägrat sig i sjok kunde skingras så vi alls såg något. Väl ute till havs kom och gick de där sjoken en stund men när det lättade såg vi Ilfracombe försvinna bakom oss och  hann se hur mysigt och skyddat staden faktiskt ligger innan vi så körde förbi lokalbefolkningens egen favoritstrand Hele Beach med tillhörande liten by. På klipporna ovanför ligger kustbevakningens vitkalkade stugor ödsligt utslängda och man kan tänka sig att de sett ett och annat i stormarna här genom åren.

Ilfracombe försvinner

Ilfracombe försvinner i diset

Hele Bay

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Coastguard cottages. Som en Enid Blyton-bok

Efter en stund saktade båten in och det visade sig att vi skulle in i den lilla viken Watermouth Bay. Här ligger fina campingplatser tätt såg vi senare när vi tog bussen längs samma kust till Lynton och är det familje- och poolsemester man är ute efter så är det här nog paradiset. Vi cirklade runt hamnen med sina fritidsbåtar och kikade bort mot det viktorianska slottet som idag är äventyrspark innan vi begav oss ut på öppet hav igen.

Watermouth Bay

Watermouth Bay med sin smala mynning.

Watermouth Bay

Hamnen i Watermouth Bay

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Vad finns runt hörnet?

Vad finns runt hörnet?

Här någonstans började vi ana att det inte var vilken kuststräcka som helst och jag som varit den som föreslagit norra Devon blev mer och mer upphetsad för nu började det se ut inte bara som jag tänkt mig utan ännu bättre. Klipporna var högre och grönare än jag någonsin kunnat ana och på sina ställen kände jag det som om vi åkt till Thailand eller något liknande och jag undrar hur många som vet att det ser likadant ut hemma i Europa fast vattnentemperaturen är närmare Östersjöns och man inte kan åka på elefantsafari eller köpa billiga drinkar. Plötsligt stirrade jag bara fascinerad in mot land. Vi hade nått Golden Cove som man kommer till genom en smal liten stig vid vägen uppe på klippan om man inte har båt och som jag kan säga är den vackraste strand jag sett i England. Visst var det värmebölja men även om man tänker bort det så kändes det som om vi hamnat på en Söderhavsö med en djungelaktigt grön strand omgiven av vassa klippöar och så de där sjoken av dimma som hängt med på vår tur.

Vulkanö i Söderhavet.

Vulkanö i Söderhavet? Nej Devon.

Malaysia? Nej Devon

Malaysia? Nej Devon – Broad Strand, Golden Cove

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Golden Cove

Det kändes som om vi nått höjdpunkten på vår tur för vad kunde slå denna vackra plats? Vi fortsatte mot byn Combe Martin som med sin kända pub definitivt är ett ställe att återvända till såg vi senare från bussen. Här stannade vi och drev runt, runt eftersom kaptenen hört att bukten hade besök av en delfin idag. Lite halvoptimistiska tänkte vi att kanske, kanske skulle vi få se den och jodå, plötsligt gick det som ett sus bland alla ombord och vi drev runt en halvtimme medan en delfin jagade lunch runt båten.

Combe Martin

Combe Martin

Delfin!

En delfin!

När kaptenen beslutat att vi inte hade tid för mer så var vi ändå nöjda för vilken uppvisning vi fått där delfinen smällt med stjärtfenan och hoppat efter fisk jättelänge. Vi begav oss vidare österut och kom nu in till Exmoors nationalpark där vi möttes av Little och Great Hangman – två stora klippor som fått namn av legender som fortfarande debatteras men har att göra med att folk hängts och jag kan lova att det ser dramatiskt ut även utan denna vetskap eftersom Great Hangman är Englands högsta havsklippa. Den lummiga kusten gav vika för mer vild hednatur och här såg man att klipporna var riktigt röda men jag blev ändå förvånad av att höra att det fanns gamla järngruvor här med utvinning i ganska stor skala inte minst på 1800-talet.

20130716_133458

Järngruva vid Little Hangman

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

318 meter höga Great Hangman

Jag kan inte lova att ni får samma dramatiska dimma på er tur eller ens att delfinerna ska vilja visa upp sig men jag kan lugnt säga att båtturen är väl värd pengarna och jag kommenterade till och med till de andra att jag tyckte det var värt mycket mer än vi betalade. Allt vi såg från båten går också att uppleva även från land för den som vandrar South West Coast Path mellan Ilfracombe och Lynton men du kommer inte att se stränderna om du inte vandrar ner till dem. Jag har sett alla möjliga hörn av England och jag älskar både det ödsligt maritima västra Cornwall och Yorkshires hedar men jag kan nog ändå säga att där norra Devon möter Somerset finns det mest otroliga jag sett när det gäller engelsk natur – just blandningen av nästan tropisk lummighet och vilda hedar högt över havet är enastående. Åk! Nu! 

4 kommentarer

 1. Häftigt! Jag träffade några från Devon nu i helgen, det känns som om de kommer från ett annat land långt mer söderut. Men de trivdes i Sheffield så det måste väl säga nåt om Sheffield 🙂 fast delfiner har vi inga 🙂

  Gilla

  1. Yorkshirebor finns i massor i Cornwall på somrarna vilket vi kallar keltisk link men Devon har jag ingen vetskap om länk till. 😀 Jag tycker Sydvästborna är gladare (av det bättre vädret tror jag – de har mer regn men inte lika kallt) men de trivs säkert med samma sorts omtänksamhet som hemma för där liknar de varandra. Stora, vilda hedar också så de känner sig nog hemma.

   Gilla

 2. Alltså! Wow! Påminner även om Lofoten som är en stor favorit. Hit vill jag åka 😊

  Gillad av 1 person

  1. Ja det tycker jag du ska. Ilfracombe är en lite sliten men mysig bas med båtturer. Hyr du bil kan du köra ut i Exmoors nationalpark (vissa bussar går också) och då kan du grunda med Håkan Nessers ”Levande och döda i Winsford”. Missa inte lilla byn Clovelly heller.

   Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Deckarlogg

Tänkt & tyckt om deckare och annan krimi

lite mera rosa

vardagslyxen – nära & långt borta

Skriv & Res med Therese

Therese Fredriksson, aspirerande författare. Resor, författande, böcker och kulinariska upplevelser. Gärna i kombination.

The London Foodie

Bloggen om England och övriga Storbritannien

Hattrick

En blog om damfotboll av Rainer Fussgänger

Halloj världen!

Ett resemagasin och en blogg av Inger Hansson. Om resor och hållbarhet. Om vackra platser. Om fotografi, natur och lite av varje.

Bortugal

Borta men hemma. En blogg om en familj som längtade bort och hittade hem.

People in the Street

Bloggen om England och övriga Storbritannien

Att resa-podden

Bloggen om England och övriga Storbritannien

Matochresebloggen

Bloggen om England och övriga Storbritannien

Ladies Abroad

Reseberättelser, resetips och resefoton

Travel on a Cloud

Bloggen om England och övriga Storbritannien

City Lover Reser

Bloggen om England och övriga Storbritannien

JENNIFER STROUD

Bloggen om England och övriga Storbritannien

%d bloggare gillar detta: